Petri Hirvimäki - nukkuvat.fi Nukkuvat - reilun pelin herätyspuolue!

Naurattaako markka makeammin?

  • Naurattaako markka makeammin?

Henri Myllyniemi kirjoitti eilen Uuden Suomen puheenvuorossaan ”Euron toinen epäonnistuminen” kuinka yhteisvaluutta juoksee hänen mielestään seinään jo toisen kerran kahden vuoden sisään. 

Myllyniemi käyttää muhevaa ja täsmällistä suomen kieltä mieliaiheestaan eurokriisistä ja Kreikasta kirjoittaessaan. Suositun persublogistin jutut ovat loogisia ja uskottavia. Seuraan mielenkiinnolla ”Susijumalan” ahkeraa kirjoittamista aina kun ”vallankumouksiltani” ja pienten lasten isän hommiltani suinkin ehdin.

Pitäisiköhän vetäistä oma pelinavaus eurokriisiin liittyen?

Katsottaisiin euroja uudesta valosta. Eurokriisi on aiheena sillä tasolla, että se kuuluu heittämällä maailmanparannusagendaani. Kansantalouden kurssit olen käynyt aikoinani Turun kauppakorkeassa ihan menestyksellä, mutta ei minusta mitään pankkimiestä tullut. Onneksi en myöskään ole liian hyvin selvillä lukuisista eurohärveleistä mitä on olemassa –

voisiko markkinoilla olla tilaa aivan yksinkertaiselle kaupunkilaisjärjelle?

Euroalustan organisaatioista, mekanismeista ja pelitilanteista tietävät monet muut blogistit paljon paremmin. Henri Myllyniemi on perussuomalaisten ykkösasiantuntijoita näissä asioissa ja sitten vaikkapa toinen eilisen blogipäivän tähti Kokoomuksen kansanedustaja Elina Lepomäki, pari mainitakseni. Muutama muukin asiassaan viisas pukumies täällä Usarissa näistä asioista kirjoittelee aina välillä…

Se näkökulma mitä haen kuitenkin puuttuu – ja jos Myllyniemessä on strategin ja analyytikon vikaa niin millainen perussuomalaisten antieurosambaryhmän väsymätön rumpumies onkaan ex-kansanedustaja Reijo Tossavainen!

Mutta Henri, eihän se ole euron syy!

Unohdat joka ikinen kerta kertoa totuuden mitä euroihin tulee! Eihän euro itsessään ole syyllinen yhtään mihinkään. Hyvä raha se on. Ja hyvä on euron tarkoituskin – yksi yhteinen raha alueella, joka on luontainen taloudellinen, poliittinen, kulttuurinen, historiallinen ja sosiaalinen ja ties mitä kokonaisuus – Eurooppa, meidän oma Eurooppamme!

Nyt puhun vain rahasta nimeltään €uro – mitä ihmeen vikaa siinä oikein on?

Perussuomalaiset haluavat, että luovumme eurosta ja otamme markan takaisin, eikö niin? Tiedän että tunnet eurokriisin luvut, toimijat, taseet ja taustat erinomaisesti. Ymmärsin hyvin myös sarkasmisi mitä viime blogissasi viljelit – toisin kuin ehkä jotkut muut?

Kirjoitit, että jotta meillä voisi olla euro yhteisvaluuttana euroalueella (jossa siis olosuhteiltaan erilaisia eurooppalaisia maita) ja homma silti toimisi, tarvitaan:

  • AY-liikkeen eliminointi.
  • "Hyvinvointivaltion" alasajo.
  • Minimaalinen valtio, eräänlainen "yövartijavaltio".

Yksinkertaisella hirvimäkeläisellä kaupunkilaisjärjellä ajatellen siis –

jotta meillä voisi olla markka yhteisvaluuttana markka-alueella (jossa siis olosuhteiltaan erilaisia suomalaisia maakuntia) ja homma silti toimisi, tarvitaan:

  • AY-liikkeen eliminointi.
  • "Hyvinvointivaltion" alasajo.
  • Minimaalinen valtio, eräänlainen "yövartijavaltio".

Naurattaako markka makeammin?

Sisumme on vapautemme - napit löytyvät alhaalta!

30.6.2015

Kalervonkatu, Jyväskylä

Petri Hirvimäki

E-liike.net

***

PS - kesällä Jyväskylään tai Poriin?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (72 kommenttia)

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki

Kuten huomaatte, jätin tarkoituksella reilusti pelivaraa keskustelulle...

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki

Ainakin Myllyniemi, Tossavainen ja persut haastattettu - eikä Kokoomuksenkaan pidä pelätä että kuivin jaloin...

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Eihän euro itsessään ole syyllinen yhtään mihinkään. Hyvä raha se on."

Itse asiassa sama pätee myös markkaan, eihän se valuutan vika ole jos sitä käytetään väärin. Käsittääkseni euro tarvitsee yhtenäisen talousalueen, eli liittovaltion toimiakseen, nythän jokainen kansallivaltio toimii itsenäisesti verotuksen ja etuuksien kuten myös korruption suhteen. Liittovaltio taas näyttää olevan EUtopiaa, eihän siitä uskalleta edes keskustella.

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki

Kiitos Jarmo. Ennen kuin menen tästä nukkumaan - MITEN NIIN EURO TARVITSEE YHTENÄISEN TALOUSALUEEN? Missä niin sanotaan? Kuka niin sanoo?

Tänään voi olla hyvä päivä;-) Öitä.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Terve!

Huomaan, etten toistanut erästä perusajatusta, joka valuuttoihin ja valuutta-alueisiin kuuluu, koska olen sen mielestäni tehnyt niin monen monta kertaa. Erehdyin. Siis:

Valuutta-alue toimii hyvin, jos:

a) Kaikki sen fiskaalisesti erotetut yksiköt (euroalueella "euromaat") ovat homogeenisia. Eli euroalueella kaikki ovat finanssipolitiikaltaan kuten Saksa. Tai...

b) Kyseisen valuutta-alueen epätasaisuuksia (heterogeenisyys) tasoitetaan riittävillä tulonsiirroilla rikkailta alueilta köyhille.

Mietihän tätä. Miksi markka-Suomi pärjäisi siis paremmin? Mikä oleellinen mekanismi Suomesta pitäisi eliminoida, jos olisimme kelluvassa ja vapaasti vaihdettavassa kansallisessa valuutassa, että joutuisimme turvautumaan 1800-luvun aikaiseen ympäristöön?

Ja edelleen, toteutuuko kumpikaan esitetyistä valuutta-alueen kriteereistä nykymuotoisessa eurojärjestelmässä? (a:sta löydät materiaalia hakusanoilla "optimaalinen valuutta-alue".)

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Kirjoitan toisen kommentin, koska yhden ylipitkän kommentin luku vain on rasittavaa. Tässä muutamia ajatuksia, joilla voit arvioida aiemmat väittämäni. Eli tässäpä perusteluja:

Kun tukiohjelmia on lähdetty tekemään niin onko niissä mielestäsi pyritty paikkaamaan b-kohdan (kommentti #5) puutetta? Ovatko muodollisesti lainoiksi määritellyt tukipaketit sittenkin lahjoituksia (tulonsiirtoja), jos nämä lainat leikataan myöhemmin?

Mihin perustuu vimmattu säästöpolitiikka? Perustuisiko se kenties siihen, että pyritään tavoittelemaan a-kohtaa? Yritetäänkö Kreikasta, Espanjasta, Portugalista ja muista tehdä Saksan kaltaisia maita homogeenisyyttä hakien?

Jos vastaat kyllä, niin millaisia haasteita tällä "saksalaistamispolitiikalla" on mielestäsi ollut? Oletko törmännyt väitteesiin, että "kriismailla on jäykät työmarkkinat", "rahaa kuluu liiaksi eläkkeisiin", "julkiset menot ovat liian suuria"?

Jos vastaat tähänkin kyllä, niin pystytkö näkemään niissä yhtäläisyyksiä niiden kolmen pallokohdan kanssa?

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki

Kiitos Henri - sulla näemmä aamuyöhuki. Isänmaan asia ei kysy kellonaikaa. Noin se menee täälläkin ja miten sattuu aina välillä...

Mutta asiaan. Kuten blogissani kirjoitin ymmärrän eilisen blogisi sarkasmin - eihän se oikeastaan edes ole sarkasmia... koska ymmärrän mitä ajat takaa. Mutta kuten tuolla edellisessä kommentissa jo heitin kysyn myös sinulta MITEN NIIN TARVITAAN YHTENÄINEN TALOUSALUE jossa on a) yhtenäinen finanssipolitiikka ja b) tulonsiirrot tasaamassa.

---> MITEN NIIN TARVITAAN? Eikö rahaa nimeltä euro voisiolla lainkaan olemassa jos EI OLISIKAAN a) yhtenäistä finanssipolitiikkaa eli tehköön hölmöjä budjetteja minkä lystäävät siellä missä lystäävät ja b) ei mitään tulonsiirtoja ollenkaan!

VOISIHAN MEILLÄ SILTI OLLA EURO vaikka meneteltäisinn noin kuin tuossa alla esitin. Jos joku maa ei osaa elää oman kansantaloutensa tuotoilla (alijäämäinen vaihtotase) niin eikös se mene niin että silloin sen maan valtion velkakirjoilla pitää olla vastaavasti parempi tuotto.

MYÖSKÄÄN EI OLISI MITÄÄN EKP/IMF/vakausrahasto MEKANISMEJA JOILLA TULLAAN APUUN LÄHTÖKOHTAISESTI OLEMASSAKAAN!

Siis annettaisiin yksinkertaisesti markkinatalouden näkymättömän käden hoitaa hommat. Sijoittajat kantavat riskin ja silleen... peruskauraa...

Tämä blogi on minulle oma sormiharjoitus viedä luomaani #valtaholismi käsitettä nyt myös Euroopan tason ajatteluun. (E-liike.net "E" Eurooppa oikeastaan minulle kaikkein eniten silloin alussa.) Olen kirjoittanut monessa yhteydessä että Suomi ja koko EU ovat ylipolitisoituneita väärien virkamiesten poliitikkojen ja monopolipelaajien paratiiseja ja kansalaisten hirvityksiä tässä mielessä. Olen 100% varma että Henri ainakin tuon alimmaisen allekirjoitat;-)

https://www.google.fi/?gfe_rd=cr&ei=i02SVdfGI6ar8w...

Kyse todellakin on mekanismeista mutta yksinkertaisista mekanismeista joita tarvitaan!

Mutta EU ja euron alkuperäinen missio on erinomainen.

OMA VISIONI ON ETTÄ EURO TARVITAAN JA SITÄ VOIDAAN HOITAA HELVETIN HYVIN mutta se tarvitsee aivan uudenlaisen ajattelun ja tekemisen Euroopassa ja Unionissa.

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki

#Valtaholismi = #valtajuoppous saa valita kukin mitä käyttää. Google antoi tuosta juoppoudesta enemmän hittejä kun olen sitä käyttänyt kansanmiehenä enemmän;-)

https://www.google.fi/?gfe_rd=cr&ei=i02SVdfGI6ar8w...

"Valtajuoppous" - http://e-liike.net
Vääränlaisen vallankäytön ilmiö joka johtuu a) 100 vuotta vanhasta poliittisesta päätöksen-teko-mekanismista b) historiasta joka meillä kansakuntana on - kansalaisota, II maailman sota, valvontakomissio, suomettuminen, EU:n huono toteutus jne. E-liike on jo löytänyt lääkkeet tähän. Eli korjataan alusta kuntoon. Yksilötasolla valtajuoppous näkyy yksilön merkityksen mitätöimisenä ja se aiheuttaa ylimääräistä häpeää, kateutta, pelkoa, katkeruutta ja vihaa kanssasisariamme ja veljiämme kohtaan joka päivä arjessamme.

---> siinä syy miksi ollaan kusessa Euroopassa eikä suinkaan Eurossa! Suomi = Eurooppa tässä yksi yhteen.

---> "Eli korjataan alusta kuntoon." ---> markkinatalous olis kiva. MJUTTA se ei tarkoita todellakaan sitä että ei olisi EUROA tai EU:ta vaan oikein toteutettuna on parasta mitä Eurooppa voi ikinä saada.

MUTTA EI NÄIN KUIN NYT.

Olensiis idealisti. Olen myös realisti. Kun pidetään meteliä ja saadaan muutostarvetta tietoisuuteen ensin,,, sitten isketään nyrkki pöytään Unionissa. Jos ei tapahdu mitään niin veks. Mutta toki agenda pitää esitellä ja ajaa ihmisille tietoisuuteen ekana.

Eihän tuo nykyinen persuagenda ihan ole... vaan voisiko olla?

;-)

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka

"Eikö rahaa nimeltä euro voisiolla lainkaan olemassa jos EI OLISIKAAN a) yhtenäistä finanssipolitiikkaa eli tehköön hölmöjä budjetteja minkä lystäävät siellä missä lystäävät ja b) ei mitään tulonsiirtoja ollenkaan!"

"Euribor (lyhenne sanoista Euro Interbank Offered Rate on päivittäin julkaistava euromaiden yhteinen viitekorko, jolla pankit tarjoutuvat lainaamaan vakuudettomasti varoja toisille pankeille euromääräisillä rahamarkkinoilla."

Mitä järkeä on esittämäsi kaltaisessa systeemissä, jos jokaisella maalla on oma "euronsa"? Eihän siinä ole tolkun häivääkään...

Yhteinen valuutta on paljon muutakin kuin vain käytettävän rahan nimi... esimerkiksi juuri tuo yhteinen korko..

Googlaa tuo Henrin mainitsema "optimaalinen valuutta-alue" ja lue aluksi vaikka ensimmäinen osuma

Valuutta-alueen hyödyt ja haitat:
Optimaalisen valuutta-alueen
teoria
Matti Estola
Itä-Suomen yliopisto

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki Vastaus kommenttiin #19

Riku - enkä googlaa. Joku saa vastata täällä esittämiini kysymyksiin. Mitä sinun vastaukseen tulee niin en oikein päässyt kärryille...

Esitin että nykyisessä alustassa ja sen mekanismeissa on vikaa ja paljon.

Mitä pahaa siinä olisi jos joku oliivimaan pankki rahasta maksaisi enemmän kuin vaikkapa saksalaispankki?

Kerropas!

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka Vastaus kommenttiin #27

Ole sitten googlaamatta. Omapa on asiasi.

"Mitä pahaa siinä olisi jos joku oliivimaan pankki rahasta maksaisi enemmän kuin vaikkapa saksalaispankki?"

Ei mitään pahaa, niin sen tulisikin olla. Mutta se vaan tahtoo olla vastoin yhteisen valuutta-alueen toimintaperiaatteita. Ainakin niin olen sen itse ymmärtänyt... Korko on käsittääkseni yksi rahapolitiikan välineistä.

"-Valuuttaunioni (yhteinen raha) on ääritapaus
kiinteistä kursseista
-Yhteinen korko otetaan annettuna,
yksittäisellä maalla ei omaa rahapolitiikkaa"

"Euroopan keskuspankki harjoittaa jäsenmaista riippumatonta rahapolitiikkaa ja määrää peruskoron, joka on sama kaikissa euromaissa. Korkotaso vaikuttaa rahan hintaan eli lainojen kustannuksiin markkinoilla, ja sitä kautta sillä on vaikutusta myös euron arvoon suhteessa muihin valuuttoihin."

Ja mitä hyötyä siinä vaiheessa enää on yhteisestä valuutasta, jos se realisoituu ainoastaan saman nimisenä valuuttana? Ja kuitenkaan siihen silloinkaan voi sisältyä mahdollistuutta omaan rahapolitiikkaan, mutta mitään korkohyötyäkään ei olisi saatavilla. Kuka siihen systeemiin mukaan haluaisi? Vai meinaatko että on vaan niin mukavaa kun ei tarvitse vaihtaa rahaa...

Eli miten sun malli sitten toimisi? Eli mitä vikaa tossa "alustassa ja mekanismeissa" mielestäsi on?

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki Vastaus kommenttiin #37

Kiitos Riku kommantistasi ja pikku helpistä noitten googlettamisten kanssa;-)

Näin on kiva vastatakin.

Mun ajattelun "suuruus" kai on siinä että 48 vuoden sopeutumattomuuden ja pääntakomisen systeemin seinään oppii jotain. Ennekaikkea oppii atomitasolla.

Tuossa hieman minusta - Huom en ole Piraatti(vaalit) vaan sitoutumaton... tai noh onhan mulla oma agenda;-)

http://e-liike.net/vaalit2015/petrin-tarina

ATOMITASOLLE liittyen Eurokriisiin. Valtaholismi on se mikä on se ongelma atomitasolla aina kun poliitikoilla on liikaa valtaa. Eli on ylipolitisoitunut systeemi - (onko se parlamentarismin ja historian ja sattumien vika sitäkin kypsyttelen päässäni pikkuhiljaa)

---> Meillä on eurohäksättimiä, jotka on rakennettu enemmänkin poliitikoille ja systeemille eikä suinkaan priimaa kansalaisille tai markkinoille.

---> Kyse on aina siitä miten innovatiivinen (loppuasiakkaan kannalta huom!) joku systeemi on. EKP:n rooli esimerkiksi yhteisellä valuutta-alueella - en ole paras asiantuntija, mutta heitän mutulla että juuri EKP söhlää aivan liikaa... miksikö siksi että POLITIIKKA ON MUKANA IHAN LIIKAA KUVIOSSA KOKO AJAN.

Ei EKP:n peruskorko saa olla mikään sellainen mikä ohjaa jokaista markkinaa. Siitä tehtiin kaiketi sellainen kun joku halusi olla jonkun kaveri ja sai siltä palveluksia ja valtaa ja etuja... EU/Euro on piirikunnallien tason toteutus mutta missio on maailman luokan missio.

Ai niin - väitin että tää oli mun eka Eurokriisi blogi mutta tälläisen laitoin maailmaan pari kuukautta sitten. Jäi vähemmälle huomiolle kun mun jutut on vasta nyt alkaneet enemmän maistua täällä. Tuossa blogissa on juuri tuota fundamentaalia siitä valtaholismin näkökulmasta.

http://petrihirvimki.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1946...

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki Vastaus kommenttiin #37

Vielä tuohon edelliseen - EKP:n ohjauskorko on virkamieskorko.

Mikäli muistan kansiksen jutuista mitä tuli enemmän harrastettua silloin 80/90 luvun taitteessa (oli muuten maailman paras keissi silloin mulla markan valuuttakriisi ja olin aktiivinen opiskelija sitä seuraamaan... kyllä noista jotain muistaa lopun elämänsä - ennustin aika hyvinsilloin vakaan markan politiikan päättymään... tienasin satasia kun vaihdoin reissupesetat pari tuntia ennen devalvaatiota kun Reutersin pääte (esi-internet) näytti 50% yliyön korkoa markalle... juoksin pankkiin. Proffa Reinikainen oli aika hölmistynyt - se oli vakaan markan mies ja itse olin kovasti vastaan presidentin Koivisto, Valtionvarainministerin Viinanen ja Suomen pankin pääjohtajan Kuhlberg lausuntoja -

"Markkaa ei devalvoida" - juuri tämän hokeminen oli hunajaa George Sorosille. Helppo ottaa omansa pois. Olin jo tuolloin sitä mieltä että jos olisivat pitäneet turpansa kiinni ALUSTA asti niin meillä ei koko lamaa olisi ollutkaan.

Turhan paljon samaa Eurokriisiin?

Eurosysteemi on innovoitavissa systeemi sellaiseksi, että mitään häiriötä ei synny. Paras on jos koron annetaan muodostua markkinoilla ja sen pitää olla aina eri sen mukaan mikä on riski ja tuotto-odotus.

Markkinatalouden basics - ja myös poliitikot pitävät turpansa kiinni;-)

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Niin, voisiko näin olla?

Nyt pitää sitten ottaa esille kilpailukyky. Eli nämä alijäämäiset maat kärsivät huonosta kilpailukyvystä verrattuna muihin jäsenmaihin. Ja eritoten, jos tarkastelemme Kreikkaa niin voimme varmaan kaikella rehellisyydellä sanoa (tai ainakin minä voin, kun olen tätä maata omin silmin nähnyt), että Kreikka ei tule pitkään aikaan saavuttamaan kilpailukykyä Saksaan nähden teknologisella yliotteella, paremmalla infralla tai koulutetummalla väestöllä.

Kilpailukyvyn puute on siis kroonista, samoin alijäämä. Jossain vaiheessa se markkinausko pettää ja maa ajautuu pääomamarkkinoiden ulkopuolelle. Ja sitten ollaan taas tukipaketeissa kiinni. Näinhän on jo käynyt.

Mutta jos annetaan mennä nurin niin markkinat segregoituvat. Kukaan muu ei rahoita enää omia riskivaltioitaan kuin valtion omat pankit. "Kohtalonyhteys pankkien ja maiden välillä" ei purkaannu, vaan ainoastaan voimistuu.

Ja kun pankit menevät nurin tällä skaalalla niin sitä on monta vihaista ihmistä kadulla. Mitä muuta voi tehdä kuin kansallistaa pankit ja pääomittaa ne... Niin millä? Ei ainakaan euroilla, koska sen yksikön luontioikeus on EKP:lla.

Tadaa: omalla valuutalla.

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki Vastaus kommenttiin #34

Kiitos Henri - jotain hyvää EU:sta sentään - http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/83799-nyt-se-paate...

1) Takaisin epistolaan. KREIKKA ENSIN. Housuissa on jo. Copypastella tuolta alempaa omastani:

"Kreikka - menetetty tapaus tietyssä mielessä. Maa jossa ei makseta veroja paitsi köyhät ja kipeät minimipalkoistaan, eläkkeistään ja työttömyyskorvauksistaan ei ole enää oikein valtio... 50% veloista veks saman tien ja uusi alku? ---> MEGATASON ongelma on tuo että valtiolle ei tule rahaa veroina vaikka sitä jossain tehtäisiinkin (niin tehdäänkin) ja karmea moraalikato. Henrillä voisi kai olla hyvää tilastoa tähän. Erittäin vaikea päästä tilanteesta pois Euron kautta. Erittäin vaikea päästä pois tilanteesta ilman hyperinflaatiota drakhman kautta."

Tulee olemaan monta vihaista ihmistä kaduilla - kirjoitan varmaan tästä uuden blogin kun joudan.

2) EUROKRIISI - Mutta Henri kyllähän on muitakin mekanismeja kuin vain valuuttakurssi eli valuutan hinta - onhan meillä tuotteen hinta, palvelun hinta, duunarin hinta, johtajan hinta, yrittäjän hinta...

Kyllähän markkinatalous toimii hienosti kun on vain läpinäkyvät markkinat ja annetaan hintamekanismin toimia eli sallitaan eri hinnat eri maissa!

---> Ei kai siinä mitään pahaa ole että oliivimaassa kaikilla ei olisikaan Porscheja jos ei satu oleen extra extra neitsyttä. Annettaisiin vain ihmisten olla köyhempiä jossain kuin josaain muualla.

btw. Eihän Viro, Latvia, Liettuakaan mene pitkin seiniä vaikka ne on eurossa ja ei yhtä rikkaita kuin Suomi/Saksa. Hyvinhän niillä menee.

AY-liike. Ay liikkeen touhu on mun mielestä kuutamolla enemmänkin muista syistä. JOs tekohengitetään niitä (suomalaista duunaria) väkisin niin sittenhän meillä voi olla 15% inflaatio kun markoilla maksellaan. Noinhan se meni.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #38

Kakkoskohtaan:

Tuotteen hinta, palvelun hinta, DUUNARIN HINTA...

Niin on. 1800-luvulla AY-liikettä ei juuri ollut, joten duunarin hintaa sai murjottua helposti ja kepeästi alas. Duunareista pääsi myös eroon tarvittaessa, jos oikein paljon piti sopeuttaa.

1800-luvulla oli toki paljon muutakin. Asuntolainakanta ei ollut 100 prosentin hujakoilla, kuten se on nyt Suomessa 2000-luvulla.

Koska nykystandardi on kelluvat kansalliset valuutat (sekä esim dollari, jossa Yhdysvalloissa on b-mekanismi) niin näiden kohdalla duunarin hintaa ei tarvitse muuttaa. Tuotteiden ja palveluiden hinnat muuttuvat ulkomaille taas valuuttakurssimuutosten kautta sopivasti.

Toisin sanoen, tilanne saadaan näyttämään sen kansalaisen näkövinkkelistä paljon tasaisemmalta. On vissi ero 1800-luvun maailmaan, jossa palkka riippui ulkoisista tekijöistä.

Ei voida ottaa oikein asuntolainaa 1800-luvun maailmassa, koska riski on liian suuri. Silloin rakennettiinkin torpat ihan itse. Miksei se tietysti voisi onnistua tänä päivänäkin? Kuka niitä kaupunkikeskittymiä nyt itse asiassa edes kaipaa? Melua ja saastetta. Voi joutua juttelemaankin. Hui kamala.

btw: Baltian maissa mennään enempi 1800-lukua valtioiden menojen suhteen. Kreikka on hyvää vauhtia palaamassa edistykselliselle 1800-luvulle ja jättämässä taantumuksellisen 2000-luvun.

Kansalaiset ovatkin viiden vuoden ajan hurranneet ja tanssineet kaduilla lähes yötä päivää huomattuaan kuinka edistyksellinen 1800-luku se sieltä koittaa.

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki Vastaus kommenttiin #65

Kiitos. Ymmärrän logiikkasi muutta eikös kelluva valuuttakurssi toisaalta aiheuta painetta NIMENOMAAN VAHVAN AY-LIIKEEN OLOISSA sen että palkat nousee kun on takaporttimahdollisuus (devalvoituminen) Tulee korjaus eli devalvoituminen. Sitten vaaditaan lisää palkkaa kun tuonti maksaa niin paljon ja sitten menee kilpailukykyä ja sitten... se on kierre.

Kyllähän jenkkilässä pitää palkkoja kurissa se että on sisäistä kilpailua ja dynamiikkaa - MITÄ MEILLÄ EI OLE!!! - Eu alueella siksi kun on tullut työttömyyttä tosin ei palkat nousseet viime aikoina niin - jenkeissä kun siellä on joustavampaa neuvottelut TA/TT eikä mitään keskitettyjä on aina joustoa paremmin.

Kaiken lisäksi nykyisin korkean teknologian maiden kilpailukyvystä vähemmän ja vähemmän riippuu yhtään enää jostain marginaalisesta 10 - 15 % hintajutusta.

Enemmänkin 1000-1500% innovointipotentiaalista jota kansakunnalla joko on tai ei - alusta sille pitää saada kuntoon ja se ei ole kovin paljoa valuuttakurssiasia ollenkaan!

http://e-liike.net/e-liike/yrittaja - katso täällä kohta "kasvuyrittäjä"

HENRI - mietipä jos laitetaan kansalaispalkka - tutustu ihmeessä tarkemmin siine E-liikkeen malliin jonka olen kehittänyt - niin toi AY homma hoituu. Mun visio on että meillä on jatkossa vaan pari ruuvia koko kansantaloudessa. Kansalaispalkan taso ja sama tasaveroaste kaikille - lähdetäänkö kimpassa myymään persuille?

http://e-liike.net/kansalaispalkka

Persut vois ottaa minut neuvonantajaksi niin saadaan uusia eväitä jatkoon. Kysehän on siitä että innovoidaan yksinkertainen Suomi Finland... voinhan konsultoida mitä tahansa puoluetta suurista mutta olen varma että noilla ajatuksilla on jatkossa käyttöä mitä syksyllä mietin 48 v. kokemuksella (osin kovennetulla) ihan itsekseni syksyn pimeydessä ja kirjoittelin ylös -

http://www.ambrosia.fi/images/eliikeagenda2015.pdf

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #74

Hei, sama "kierre" se on näissä muissakin maissa. Ihmisille tää on vain psykologisesti hyvin tärkeää, ettei palkka laske nimellisesti. Tästä jopa kansiksen pääsykoekirja kertoo. Ihmisten on paljon helpompi käsitellä saavansa 1 prosentin palkankorotus inflaation ollessa 2 prosentissa kuin leikata prosentti palkoistaan inflaation ollessa nollassa.

Kun kerran tämä on ihan yleismaailmallinen ilmiö niin en ymmärrä miksi sitä pitäisi väkisin kehitellä järjestelmiä, jotka saavat ihmiset pahalle tuulelle?

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki Vastaus kommenttiin #85

Kiitos... kyllä ton "uuden euron" voi aivan hyvin ajaa sisään. Ilman mitään tuskaa ihmisten kannalta - poliitikot asia erikseen.

Nyt sun pitää olla realisti Henri - politiikot asia erikseen myös tuossa mielessä että meilä olisi "markka" - ja on siellä ne valuutanvaihtokustannukset jokatapauksessa.

Lisäksi se maailma ei enää pelaa niin että joku 10-15% kustannuslisä palkoissa on se ratkaiseva Suomen kaltaisen maan kilpailukyvyssä vaan pikemminkin 1000-1500% innovaatiogäppi joka tulee muista ongelmista. (Nekin on kuvattu http://e-liike.net )

btw. Oletko Suomessa kesän aikaan ollenkaan?

Viljo Häggman

Nykyisin euron lähes ainoa hyvä puoli on siinä että on helppo vertailla hintatasoa Suomen ja muun Euroopan välillä, ja miettiä miksi suomalaiset ovat niin julmetun typeriä että antavat keskusliikkeiden ryöstää itseänsä.

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki

Viljo - onhan tuokin iso hyvä puoli sentään. Mutta en minä nykyistä EU/Euro touhua todellakaan itsekään rakasta. Tsekkaa mitä kirjoitin Henrille tuossa ylhäällä...

Käyttäjän IlpoSuominen kuva
Ilpo Suominen

Talousnobelisti Paul Krugmania ainakaan euro ei naurata:

”Jo jonkin aikaa on ollut selvää, että euron luominen oli karmaiseva virhe. Euroopalla ei ole koskaan ollut oikeita olosuhteita menestyvälle yhteiselle valuutalle”

”Kreikan tulisi äänestää, ’ei’, ja Kreikan hallituksen tulisi tarpeen vaatiessa olla valmis eroamaan eurosta”, Krugman toteaa.

"Tämä romahdus johtui isoksi osaksi eurosta, joka kahlitsi Kreikan talouden pakkopaitaan”, Krugman kirjoittaa.

Krugman toteaa Kreikan lainottajien tehneen sille ”ota tai jätä” -tarjouksen, jonka tavoitteena on ajaa maan nykyinen hallitus vallasta.

”Tämä todennäköisesti tapahtuu, jos Kreikan äänestäjät pelkäävät niin paljon joutuvansa napit vastakkain troikan kanssa, että he äänestävät ensi viikolla sen ehdotuksen puolesta.”

Krugmanin mukaan kielteisen vastauksen puolella on kuitenkin kolme tekijää. Hänen mielestään tiukan talouskurin jatkaminen on umpikuja, eikä pelasta Kreikan taloutta. Lisäksi Krugman katsoo, että pahin on jo tapahtunut, eikä ero eurosta muuttaisi enää mitään merkittävästi. Viimeiseksi hän toteaa, että troikan viimeisimmän ehdotuksen hyväksyminen tarkoittaisi ”Kreikan itsenäisyyden viimeistenkin rippeiden hylkäämistä”.

http://www.verkkouutiset.fi/talous/talousnobelisti...

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki

Ilpo tsekkaa mitä vastasin henrille tuossa ylhäällä... mennäkseni varsinaisesti Kreikkaan tässä EU/Eurokriisissä.

Krugmania en ole kannesta kanteen lukenut. Mutta jos sekin puhuu siitä että Euro on es kaiken pahan alku ja juuri en anna pisteitä seiska puolta enempää.

Krugmanintasoisen kaverin pitäisi osata nähdä visio eikä vaan sammutella tulipaloja...

Kreikka - menetetty tapaus tietyssä mielessä. Maa jossa ei makseta veroja paitsi köyhät ja kipeät minimipalkoistaan, eläkkeistään ja työttömyyskorvauksistaan ei ole enää oikein valtio...

50% veloista veks saman tien ja uusi alku?

---> MEGATASON ongelma on tuo että valtiolle ei tule rahaa veroina vaikka sitä jossain tehtäisiinkin (niin tehdäänkin) ja karmea moraalikato. Henrillä voisi kai olla hyvää tilastoa tähän.

Erittäin vaikea päästä tilanteesta pois Euron kautta. Erittäin vaikea päästä pois tilanteesta ilman hyperinflaatiota drakhman kautta.

Parakalo katomeri;-(

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

"Krugmanintasoisen kaverin pitäisi osata nähdä visio eikä vaan sammutella tulipaloja..."

No sitä visiotahan Krugmantason mies tuossa juuri esitteleekin, ja euro-tulipaloja nähdäkseni sammuttelevat pelkästään EU:n eurouskovaiset – päätoimisesti...

Mitä muita hyötyjä näet eurossa kuin se että on kliffaa hei ku ei tartte vaihdella valuuttoja ja tajuu selkeemmin mistä maasta saa halvimmat viinat ja röökit?

Kannattaako tuosta kliffasta maksella miljarditolkulla?

Itse näen että tuolla omanlaisellaan sirkushuvilla eurooppalaisia lahjotaan euron kannattajiksi niin että samaan pakettiin kuuluva huvin megalomaaninen hinta pidetään näkymättömissä. Nähdäkseni tuo kliffa on se ainoa hyöty mitä eurosta kansaaisille on, ellei hintaa ota huomioon.

Haittapuolistahan saaamme lukea joka päivä jokaisesta lehdestä.

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki Vastaus kommenttiin #39

Kiitos Mark - jos me ei päästy vielä yhteisymmärrykseen (vielä) Natosta niin tässä Eurohommassa siihen on kaikki mahdollisuudet!

1) Ollaan molemmat samaa mieltä että poliitikot ja virkamiehet, eliitti sössinyt perusteellisesti koko homman!!!

2) Ilmeisesti sinä olet sitä mieltä että pois EU:sta ja Eurosta. Minäkin olen sitä mieltä A) JOS SAAMME MUUTOKSEN AIKAAN SUOMESSA ENSIN JA B) EMME ONNISTU SAAMAAN MUUTOSTA AIKAAN EU:ssa.

3) Omasta mielestäni Euro ja EU on missioltaan erinomaisia mutta toteutus alle piirikunnallisen tason. Lue tämä ketju kokonaan. Lue http://e-liike.net jos haluat tietää lisää ajattelustani.

---> edustan uutta ajattelua joka ei ole kumpaakaan nykyisistä. Ei pois ja heti ja markka takas eikä periksi ei anneta (nykyisessä tyhmyydessä)...

toi jälkimmäinen on nykypolitiikkaa. Ei hyvä. Hyvä on nykyisen EU:n virkamiespömpöösin ajaminen alas ja uusi alusta Eurooppaan. Suomi /Eurooppa on 1/1 samoja ja täällä kun korvaat sanan "Suomi" sanalla "EU-eurooppa" hiukan soveltaen niin siinäpä sinulle minun lääkkeet Euroopallekin - samoja on!

http://www.ambrosia.fi/images/eliikeagenda2015.pdf

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Aina kun Kreikkaa ja kreikkalaisia mollataan mä pistän sanan 'Kreikka' tilalle jonkun suomalaisen kriisikunnan asukkaineen. Meillähän kuntia ei voi päästää konkurssiin vaan niitä tuetaan vuosikymmenestä toiseen.

Sillä retoriikalla Honkajoki ei koskaan kykene maksamaan velkojaan joten se ei samaan valuutta-alueeseen kuulu. Miltäs kuulostaa?
Antaa rääsyläisen mennä ja kohtahan se muuttuu omavaraiseksi shangilaksi?

Jos oma valuutta olisi tae paremmalle euromääräiselle ostovoimalle, yhtä alhaisille koroille ja yrittäjillekin vähintään samantasoiselle euromääräiselle tuotolle niin asia olisi bueno. Näinhän ei ole ja erotus valuu jonkun taskuun. Kenen lauluja siinä silloin lauletaan?

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki

Onneksi olkoon Tomi! Olet oivaltanut jotain samaa kuin blogistikin... liekö kaupunkilais- vai maalaisjärkeä (+ kts mitä kommentoin edellisiin) ? ;-)

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja

Kyllä, syrjäiset kunnat kärsivät, oli sitten markka tai euro. Helsinki hyötyy, kuten Saksa Euroopan tasolla. Ongelma on, ettei euro seuraile niin hyvin Suomen taloutta. Niinpä se on välillä liian kallis ja välillä liian halpa (ja siitä moni iloitsee). Mm. Osmo Soininvaara on pohdiskellut paikallisvaluuttojen mahdollisuutta, mitä joissain maailman kolkissa onkin.

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki

Mikko - millä ihmeellä Yhdysvallat on maailman tehokkain ja innovatiivisin kansantalous vaikka ei sielä mitään erillisiä minnesota/alabama/california dollareita taida olla käytössä?

Käyttäjän JariMartikainen kuva
Jari Martikainen Vastaus kommenttiin #28

Yhdysvallat on liittovaltio. Eu ei sitä vielä ole. Tästähän sitä koko ajan kättä väännetäänkin. Toimiakseen (kuten Yhdysvaltain dollarin) euroalueesta pitäisi tehdä vastaavanlainen kiinteä liittovaltio. "Eurostoliittovaltiolle" pitäisi tehdä yhteinen USA:n liittovaltion budjetin kokoluokkaa oleva budjetti, joka luonnollisesti rahoitettaisiin liittovaltiotason verotuksella jne. jne.
Käytännössä pohjoisesta pumpattaisiin rahaa etelään liittovaltion budjetin kautta 10x enemmän kuin tällä hetkellä.
Juncker ja kaverit ovat tästä liittovaltion välttämättömyydestä puhuneet jo pitkään.

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki Vastaus kommenttiin #32

Paskanmarjat!!!! Kymmenesosalla tästä nykyisestä pärjätään kun sovitaan että EU hoitaa vaan ulkopolitiikan ja tekee fiksuja yhteismarkkinoita auttavaa lainsäädäntöä ja painaa meille Eurot. Ajetaan 90% virkamiehistä alas ja keskitytään oleelliseen.

0 - tulonsiirtoa maitten välillä on se avain!!! Ok. Se vie vallan pois nollasummakakunjako poliitikoilta mutta juuri sitä minä haluan Suomeen, Kreikkaan, Eurooppaan.

Tuollaista voi nimittää kuka miten haluaa minä nimitän sitä Euroopaksi josta voisin olla ylpeä!

Siis tälläistä - http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/83799-nyt-se-paate...

Käyttäjän JariMartikainen kuva
Jari Martikainen Vastaus kommenttiin #40

Ensin ihmettelet, että miten euro ei toimisi vaikka Yhdysvaltain dollari toimii. Sitten kun sulle kertoo miksi Yhdysvaltojen dollari toimii, niin vastaat, että "paskanmarjat"...

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki Vastaus kommenttiin #43

"Käytännössä pohjoisesta pumpattaisiin rahaa etelään liittovaltion budjetin kautta 10x enemmän kuin tällä hetkellä."

Eri mieltä ja vahvasti että tuo olisi pakollista!

LUE TÄMÄ KETJU KOKONAAN JA MUISTA ETTÄ MINÄ EN OLE KATAINEN, JUNCNER, STUBB...

En ole nykymenon puolustaja millään tasolla - vaikka Euroa eurona (EU:ta) puolustankin oman visioni kautta!

Tuo lainaus oli minulle suora heitto johon reagoin. Yrität sillä epäsuorasti väittää että olisin jotenkin nykypolitiikan jatke.... vai tarkoitatko että haluat itse 10 kertaa suuremman pumppauksen sinne välimeren maihin ja oletat että tottakai olen samaa mieltä?

Tuskin erehdyin ajatuksissani?

Käyttäjän JariMartikainen kuva
Jari Martikainen Vastaus kommenttiin #49

Saat ihan rauhassa olla eri mieltä. Yhteisvaluutta ei silti toimi ilman tulonsiirtoja.
Jos otat dollarin esimerkiksi toimivasta yhteisvaluutasta (Yhdysvaltain osavaltioiden yhteisvaluutta) et voi sivuuttaa sen toimimisen mahdollistavaa liittovaltiotason tulonsiirtojärjestelmää.
Voit sitten aikasi kuluksi googlailla EU:n budjetin ja USA:n liittovaltion budjetin kokoja.

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja Vastaus kommenttiin #28

USA:ssa on yhteinen kieli ja yhtenäinen maa-alue jne. USA:ssa on myös erilainen kulttuuri. Muistaakseni jossain päin on muuten joitain paikallisvaluuttoja käytössä. Jos Pohjoismaat, Iso-Britannia ja Keski-Eurooppa kimpattaisiin yhteen, sitä epäilemättä sanottaisiin monessa suhteessa hyvin menestyväksi, innovatiiviseksi jne.

Tiedättekö mitä? Siitä huolimatta Yhdysvaltain rikkaimman osavaltion BKT köyhimpään nähden on suhteessa yhtä paljon kuin nyt EU:ssa (taisin verrata ns. vanhoja EU-maita). Eli eduistaan huolimatta USA:ssa tulot ovat yhtä erilaiset kuin nyt EU:ssa. Emme siis voi odottaa parempaa EU:ltakaan. Tilkkutäkkimäisyydestä johtuen päinvastoin. Voimme kuvitella vain tulonsiirtojen auttavan. Tosin sekin on jo tätä päivää. Kreikan BKT:sta iso siivu on tukiaisia EU:sta, enkä puhu euron tukipaketeista.

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki Vastaus kommenttiin #41

Olen tänään blogissani koettanut jo yhtä persua laajentamaan puoluediktatuurista ja joukkopsykoosista kumpuavaa ajatteluaan #vääräkollektiivi - käytän ilmiöstä sitä nimitystä kun kollektiivinen ajattelu laittaa laput silmille - myös hyvinkin fiksujen ihmisten silmille, valitettavasti.

Nyt sitten sama sinulle Mikko -

ole hyvä!

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja Vastaus kommenttiin #50

Jaa että mitä? Pakenetko keskustelusta?

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki Vastaus kommenttiin #69

Täällä olen! Sanon vaan noin kun valtapuolue on se innovoinnin este numero 1. aina ja kaikkialla - persutkin on sitä nyt. Liian iso vaiva nähdä asioita uudella tavalla ja jos sen teet henkilökohtaisella tasolla niin sitten se oli siinä oma ura ko puolueessa.

Eikös se noin mene suunnilleen?

Ja mitä persuihin tulee niin ne kannat joilla on saavutettu menestystä ja näyttöä niin niitä ei todellakaan lähdetä muuttamaan piirun vertaa vaikka voisi olla hieman syytäkin - jotain Nato juttua voi myydä mutta ei "uudenlaista euroa" persuille...

Sano että olen väärässä, sano!

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Tuolloin oli kyseessä ensimäinen (ERM) yhteisvaluuttakokeilu, eli ei oman valuutan vika.

"Suomen talous syöksyi 1990-luvun alussa ankaraan lamaan, jota pahensi samaan aikaan monta onnetonta yhteensattumaa idänkaupan romahtamisesta hirmuisen velka- ja kiinteistökuplan puhkeamiseen – ja liian vahvaan valuuttaan.

Laman alkaessa Suomi oli mukana euroa edeltäneessä EU-maiden yhteisessä valuuttakokeilussa. Kullakin kokeeseen osallistuneella maalla oli omat kansalliset valuuttansa, mutta ne oli sidottu toisiinsa laskennallisen valuuttayksikön ecun (european currency unit) avulla."

http://www.taloussanomat.fi/jan-hurri/2012/05/27/s...

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki

Jarmo - eurohan kelluu jo;-) Paljon on samaa 80-luvun lopun ja 90-luvun alun tilanteessa Suomessa ja nyt Euroopassa. Paljon. Samoja virheitä. Samaa valtaholismia ja ylipolitisoitumista.

Markkinataloudesta ei tietoakaan.

Käyttäjän JariMartikainen kuva
Jari Martikainen

Jos kerrat kannatat markkinataloutta, miksi sitten kannatat suunnitelmatalouden kiinteää valuuttaa. Eurohan on euroon kuuluvien maiden välillä kiinteä valuutta, johon markkinat eivät pääse vaikuttamaan. Eli Saksan euro ei vahvistu kun Saksan taloudella menee hyvin ja Kreikan euro ei heikkene kun Kreikan talous kyykkää.
Markkinataloutta olisivat kansalliset kelluvat valuutat, joiden kurssi määräytyy markkinoilla kansantalouden suorituskyvyn mukaan.

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki Vastaus kommenttiin #29

Copypastella tuolta ylhäältä - "millä ihmeellä Yhdysvallat on maailman tehokkain ja innovatiivisin kansantalous vaikka ei sielä mitään erillisiä minnesota/alabama/california dollareita taida olla käytössä?"

Olen samaa mieltä että EU on suunnitelmatalous nykyisellään.

Nyt puhutaankin visiosta.

Se ei ole kuitenkaan liittovaltio (USA) vaan itsenäiset kansallisvaltiot MUTTA VOI OLLA SAMA VALUUTTA ja myös ulkopolitiikka.

Mutta ei todellakaan asiaa pidä tehdä niin kuin nykyään.

Tai noh.... hmmmm. pitääkin tutustua Yhdysvaltojen malliin enemmän. Noihan on aika itsenäisiä nuo osavaltiot loppujen lopuksi..?

Parastahan tässä vaan ajetaan takaa olkoon se mikä tahansa. Parasta.

Käyttäjän JariMartikainen kuva
Jari Martikainen Vastaus kommenttiin #31

OK, et sitten ymmärrä tämän "sama valuutta, ilman liittovaltion tulontasauksia" ongelmia.

Perimmäinen ongelma on tuottavuuden eritahtinen kehittyminen eri alueilla (kansantalouksissa).
Kreikan, Suomen jne. tuottavuus on euroaikana kehittynyt huonommin kuin esim. Saksan. Saksan kilpailukyky on siis parantunut. Tämän seurauksena Saksalaisia tavaroita ostetaan/viedään enemmän ja vastaavasti taas suomalaisia ja kreikkalaisia vähemmän.
Omassa valuutassa tämän seurauksena Kreikan ja Suomen valuutat olisivat heikentyneet ja tätä kautta korjanneet maiden kilpailykyä. Saksan valuutta olisi vastaavasti pyrkinyt vahvistumaan. Nyt Saksa saa eurosta etua, koska sen valuutta ei vahvistukaan sen talouden suorituskykyä vastaavaksi ja Kreikka ja Suomi uppoavat yhä syvemmälle suohon, koska valuutta ei heikkene talouden suorituskyvyn heikkenemisen myötä.

Nyt kun olemme eurossa, niin kansalliset valuutat eivät jousta korjatakseen tuottavuuden kasvun eroja, vaan kilpailykyky on korjattava sisäisen devalvaation kautta. Seurauksena työttömyyttä, leikkauksia jne.

USA:ssa tämä ongelma hoidetaan liittovaltion tulonsiirroilla ja työvoiman suuremmalla liikkuvuudella. Euroalueella tätä yritetään hoitaa tukipaketeilla.

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki Vastaus kommenttiin #33

Jari - tulonsiirrot pois kokonaan!

Annetaan hintojen muodostua oikeiksi ja markkinatalouden toimia. Fairplay. Ei kenenkään kannata toisten laiskuutta maksaa. Markkinat hakevat oikean hinnan kun virkamiesten ja poliitikkojen häärääminen vääristä paikoista kokonaan pois.

Siellä missä on köyhempää sinne alkaa hakeutua erilaisia resursseja sitten aikanaan. Kyllä se toimii. Ja nythän ei puhuta mistään Kinnulasta vaan kokonaisista valtioista. Ei kokonaisesta maasta kaikki aivokapasiteetti mihinkään vuoda jne jos sentään ollaan sodan ulkopuolella.

Viro, Latvia, Liettua vrt. Kreikka.

Käyttäjän JariMartikainen kuva
Jari Martikainen Vastaus kommenttiin #52

Markkinat hakevat sen oikean hinnan kelluvilla kansallisilla valuuttakursseilla välittömasti. Annetaan markkinatalouden toimia. Fair Play - ei tulonsiirtoja.

Yhteisvaluutta ei toimi ilman tulonsiirtoja, vaikka kuinka sitä jankutat.

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki Vastaus kommenttiin #54

Jari - kukakohan jankuttaa. Minähän yritän tässä vain kyseenalaistaa että miksi ihmeessä tarvitsee olla tulonsiirtoteatteri välttämättä yhteisellä valuutta-alueella?

Siis teknisesti ja taloudellisesti jotta hinnat hakeutuisivat oikeaan markkinamekanismin kautta.

Solidaarisuus on toinen juttu. Oltiinhan tässä jo solidaarisia Kreikalle 10 vuotta ja onko kaikki tyytyväisiä?

Sen verran googletin lisää että kyllähän se on ennenmuuta liiallinen velka eikä tulonsiirtojen vaikutusta tuo Kreikan touhu - tulonsiirroilla on saatu korruptio ja moraalikatoa tosin aikaan ja kyllä ne muutamat prosentitkin lahjarahaa merkitsee paljon vuosien saatossa.

Sijoittajariski ei oikein ole ollut realistinen vaihtoehto niin näin on käynyt.

Käyttäjän MiikkaLehtoaho kuva
Miikka Lehtoaho Vastaus kommenttiin #60

"Solidaarisuus on toinen juttu. Oltiinhan tässä jo solidaarisia Kreikalle 10 vuotta ja onko kaikki tyytyväisiä?"

Ei oltu solidaarisia. Olet ymmärtänyt väärin. Euroopan veronmaksajat olivat solidaarisia yksityisille pankeille, käskystä. Tai paremminkin hyvien ja disinformatiivisten markkinapuheiden vyöryn jälkeen.

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki Vastaus kommenttiin #67

Kyllä noinkin voi hyvin ajatella kuten sanot!

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja Vastaus kommenttiin #52

"Siellä missä on köyhempää sinne alkaa hakeutua erilaisia resursseja sitten aikanaan. Kyllä se toimii. Ja nythän ei puhuta mistään Kinnulasta vaan kokonaisista valtioista. Ei kokonaisesta maasta kaikki aivokapasiteetti mihinkään vuoda jne jos sentään ollaan sodan ulkopuolella."

Siellä missä on köyhempää, pitäisi olla alemmat palkat, jotta resursseja sinne hakeutuisi. Sellaiseen taas vaadittaisiin pienemmät menot, jotta työntekoon on varaa. Sitä taas eivät monet jää odottelemaan vaan nostavat kytkintä. Kelluva oma valuutta korjaisi tilannetta automaattina. Nyt esim. Viro kärsii työikäisen väen kovasta poismuutosta. Eli aivovuoto on tosiasia. Kaiken lisäksi teollisuutta on alkanut poistua maasta kustannusten nousun takia.

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki Vastaus kommenttiin #72

Onhan siellä pienemmät menot kautta linjan - siis hintataso. Vielä tuo E-liikkeen kansalaispalkkamalli siinä on kuule sellainen moottoriöljy monessa mielessä, tässäkin.

Pyysin jo Henriä buukaamaan audienssin esitellä sitä teidän päämajassa jossain välissä - Eikös olisi oikein mukava haastaa vihreitten perustulomalli hyvällä porukalla;-)

http://petrihirvimki.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1914...

Ihan oikeasti!

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Aina sattuu ja tapahtuu. Joskus syntyy Nokia, mikä imee resursseja ja palkka- ja hintataso nousee siinä mukana. Joskus katoaa Nokia, mikä jättää resursseja vapaaksi ja hintataso on liian korkea, että resursseille löytyisi puuhaa.

Hintasopeutusmekanismina kelluvakurssinen valuutta on ylivoimainen - se muuttuu päivästä toiseen, tilanteen mukaan, eikä tarvita mitään viikkoja kestäviä yhteiskuntasopimuspalavereja, tupo-neuvotteluita ja viisi vuotta kestävää kansanvalistusta pääkirjoitustasolla.

Eurossa tätä sopeutusmekanismia ei ole. Tämä on aivan alkeita, ja lukiokirjaosastoa. En ymmärrä, miksi tätä "eurossa ei ole mitään vikaa"-keskustelua käydään vieläkin. Asia ei ole vaikea ymmärtää, joten jotain muuta tässä on taustalla.

Uskonnollista vakaumusta, haluttomuutta tunnustaa virhettä virheeksi, jotain muuta?

EDIT: Eurohan kelluu jo / länkytilää-juttuja. Näin alkeelliselta tasolta lähtevää keskustelua on oikeastaan aika turha kommentoida. Kaiva se kansiksen kirja ja kurkkaa, mitä siellä sanotaan shokkisopetuksista ja hintajäykkyykistä alaspäin sekä rahapolitiikan roolista etenkin pienelle vientipainotteiselle avoimelle taloudelle.

Sinähän olet sen tenttinyt, niin toivottavasti on tallessa vielä. Kun et muuten muista.

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki

Kun tulee pää kipeäksi niin voihan sitä aspiriinia ottaa mutta siitä tuppaa tulemaan riippuvaiseksi ja pää kipeänä jos ei saa koko aikaa...

Oleellista on se että markkinatalous toimimaan. Omassa valuutassa ei kiehdo pätkääkään se että AY-liikkeen valta nousee jos oma kelluva valuutta.

Ei sitten pätkääkään!

Oma kelluva valuutta on lupa hinnoitella itsensä pihalle markkinoilta - kun sen tekee kokonainen AY-liike niin tiedät tasan missä sitten mennää. Kierre on valmis ja se syvenee ja syvenee ja syvenee...

PAM! Ja meillä on 15-20 % inflaatio ja syödään banaaneita ja revitään vanhoja hintalappuja ja päivitetään hintoja koko ajan ylemmäs.

Taloudesta katoaa luottamus ja informaatio hyvin tehokkaasti.

Ja se AY-väki juhlii vaikka sahaakin omaa oksaansa.

----> Joo mennään takaisin agraariyhteiskuntaan. Nyt ollaan jo internet aikakaudella sentään ja innovointi ja pääomanliikkeet valonnopeudella ja myös Sorokset ja kumppanit kytillä nurkan takana...

Käyttäjän JariMartikainen kuva
Jari Martikainen

Omalla kelluvalla valuutalla ei voi hinnoitella itseään pihalle markkinoilta. Jos näin meinaa käydä, niin valuutta heikkenee - se kun on se kelluva valuutta.
Kiinteillä valuuttakursseilla (kuten eurolla euromaiden kesken) tuo on mahdollista. Tapahtui juuri Kreikalle ja Suomelle, jos et ole sattunut huomaamaan. Ja nyt ei aspiriini enää auta.

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki Vastaus kommenttiin #55

Tulee korjaus. Sitten vaaditaan lisää palkkaa kun tuonti maksaa niin paljon ja sitten menee kilpailukykyä ja sitten... se on kierre.

Kaiken lisäksi nykyisin korkean teknologian maiden kilpailukyvystä vähemmän ja vähemmän riippuu yhtään enää jostain marginaalisesta 10 - 15 % hintajutusta.

Enemmänkin 1000-1500% innovointipotentiaalista jota kansakunnalla joko on tai ei - alusta sille pitää saada kuntoon ja se ei ole kovin paljoa valuuttakurssiasia ollenkaan!

http://e-liike.net/e-liike/yrittaja - katso täällä kohta "kasvuyrittäjä"

Käyttäjän MiikkaLehtoaho kuva
Miikka Lehtoaho

AY AY AY?

Eli kaikessa on lopulta taustalla työväestön vaatimusten vihaaminen? Ei sillä, nykyinen AY-liike pitkälti edustaa pöhöttynyttä ylempää keskiluokkaa ja saattaa olla että sen toiminnasta on enemmän vahinkoa kuin hyötyä. Mutta alkuperäinen idea oli luoda työläisille säädylliset olot. Ja jos se on jotain mitä pitää vastustaa, niin sitten senkun vastustaa. En usko sen pitkässä juoksussa johtavan muuhun kuin vakaviin sisäpoliittisiin ongelmiin.

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki Vastaus kommenttiin #59

Miikka - tsekkaapa tämä ennen kuin kommentoit lisää - http://e-liike.net/kansalaispalkka

Käyttäjän MiikkaLehtoaho kuva
Miikka Lehtoaho Vastaus kommenttiin #62

Ok. Pidän ajatusta erinomaisena. Kovasti on markkinoimista tosin tälle ja vastustusta u(johon tietysti markkinointia tarvitaan, lääkkeksi). Minä en vastusta, olen miettinyt asian omalle kohdalleni niin, että tajuan miten poikkeuksellinen mahdollisuus tuohon sisältyy.

Ihmisten perinteinen ajattelu täytyy murtaa ennen kuin tuohon päästään. En vastusta.
Mutta sillä välin kun ko. ajatus ei ole muhinut tarpeeksi, pidän AY-liikkeen alkuperäistä ideaa tarpeellisena nykyisen mallin ainesosana tai vastapainona.

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki Vastaus kommenttiin #66

Kiitos Miikka. Todellakin kiitos! Kiva että joku joskus vähän päätäkin silittää... tämä on loppujen lopuksi yksinäistä hommaa ja jos joku jossain hieman kannustaa niin tuntuu hienolta.

Siis - vaikka ollaan eri mieltä joissain asioissa niin ei kannata antaa sen häiritä missä kolahtaa.

Minä olen avoin kaikelle mahdolliselle. Itsepäinen piru jos olen miettinyt pohjamutien kautta jotain mutta en kehtaa katsoa peiliin jos joku heittää paremman ja en muuta ajatteluani.

Tässä Miikka sinulla kutsu -

https://www.facebook.com/groups/790913194350023/

petri.hirvimaki(at)E-liike.net

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki Vastaus kommenttiin #66

Sitten sinulle - bongasin sun yhden kommentin jossain ehkä viikko sitten... teki vaikutuksen. Muistin Kuusamon sitoutumattoman miehen henkselit siis heti kun ilmaannuit tänne;-)

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Ei hyvää päivää. Strong sell tälle keskustelulle.

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja Vastaus kommenttiin #64
Käyttäjän KuinkaKarlMarxTavataan kuva
Seppo Oikkonen

Luulen että Keynes, kun hän totesi "pitkällä tähtäimellä olemme kaikki kuolleita", halusi asettaa toiseen vaakakuppiin kaiken talousteoreettisen viisautemme ja toiseen vaakakuppiin ihmiselämän ja todeta, että elämän pitäisi painaa enemmän.

Jostain syystä kaikille "talousajattelijoille" tämä ei ole itsestään selvä valinta. On niitä joille talousteoria on ihmistä ja elämää suurempi asia, ja jotka uskovat että "talouden kovuus on itse elämän kovuutta".

Näin siitä huolimatta että jos Keynesin katse käännetään pitkälle menneisyyteen, talousteoria häviää ja elämä osoittautui voittajaksi sielläkin.

Ihmisen motivaatio on etologista, biologista, sosiologista, psykologista, historiallista ja kulttuurista, eikä koskaan pelkästään "taloudellista". Saati että se olisi jonkin kirjavan oppilauseviuhkan tuulettamaa "talousteoriaa".

Ihminen on eräänlainen harakka, joka on mieltynyt kiiltäviin metalleihin. Inhimillisen harakan "omaisuudet" ja "aarteet" olivat kultaa, kuparia ja säihkyviä kiviä. Vielä monarkit niillä ylpeilivät.

Kun me nyt eurooppalaisen uuden ajan ihmisinä kuvittelemme "rahan" luonnontieteistä apinoitujen ajatusmallien mukaiseksi "yleisen arvon mitaksi", eivät nämä kuvitelmat todellakaan saisi painaa missään vaakakupissa enemmän kuin ihmiselämät.

"Velan" nimissä leikataan ihmisistä viipaleita kuten Shylock halusi tehdä. tai halutaan leikata yhteiskunnasta viipale köyhiä pois. Mutta vaikka rahaa, siis numeroita, on helppo sijoittaa eri sarakkeille, todellisuudessa ihmisyhteisöistä ei löydy rahalinjoja joita pitkin mikään leikkaus onnistuisi.

Shakespearen rinnalle voimme kaivaa toisenkin aikalaisensa, John Donnen, joka totesi että kellot soivat aina kaikille. Keynes oli kirjallinenkin intellektuelli. Nykyiset talouspelurit eivät kai eläessään ole lukeneet ensimmäistäkään kirjallisuuden klassikkoa.

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki

Seppo pakko tuota oli suositella - hajulle taisin sentään päästä!

Oikeassa olet. Raha haisee. rakennetaan siis sellainen yhteiskunta joka on yksinkertainen, läpinäkyvä, innovatiivinen ja tehokas niin 80% ihmisistä ei niin hirvittävästi tarvitse ajatellakaan sitä rahaa.

Ja tuo loppu 20% ei olekaan työttömiä kuten nykyisin vaan enemmänkin niitä joilla on ajatuksia uusista tavoista noiden 80% ihmistä elämää helpottamaan -

siis elämään suunnilleen noin kun kirjoitat, Seppo.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Olisihan tuo pitänyt Neuvostoliitosta oppia ettei poliitikot pysty ohjaamaan markkinataloutta paremmin.

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki

Todellakin Jarmo näin! Tästä ollaan ihan samaa mieltä! Siis poliitikot pois sotkemasta!

Jouni Peltoniemi

Jos USA:n vertaa, kannattaa myös huomata, että sielläkin on tapahtunut hyvin suurta muuttoliikettä osavaltioidenkin välillä, työvoiman kysyntää kohti, joka vähän tasoittaa tilannetta. Ja siltikin on pahoja velkaongelmia osavaltioilla ja kunnilla.

Suomi tukee maaseutua hyvin voimakkaasti niin valtionavuissa, postimerkeissä, junalipuissa, kuin monessa muussa. Muuten meillä olisi jäljellä vain Helsinki ja köyhä maaseutu, vertaa vain moniin pääkaupunkivaltioihin, joita löytää ihan läheltäkin. Ilman tätä tukea EU todellakin on kohta Saksa ja köyhät. Paitsi jos Saksa pommitetaan taas rikki ja sen paikan ottaa joku muu.

Euro on velkasyntyinen valuutta. Eli joka valtion on PAKKO ottaa velkaa, jotta sillä olisi rahaa. Ja jotta kilpailussa pärjäisi, pitää ottaa enemmän kuin naapuri. Tämä toimi huonosti jo homogeenisessa ja kurinalaisessa liitossa, mutta vielä huonommin heterogeenisessä ja korruptoituneessa.

Ainoa mahdollisuus pelastaa euro olisi suora keskuspankkirahoitus ("rahan painaminen") yhtäsuurina osuuksina suoraan kaikille euroalueen kansalaisille. Tämä tasaa tuloja ja vähentää velkaantumista ja mahdollistaa verojen alentamisen ja verottaa salaa myös veroparatiiseja ja muita rosmoja.

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki

Jouni - aika radikaalia jopa mun asteikolla;-) Hyvä että ajatuksia päässä. En vielä siunaa tuota sun setelirahoitettua kansalaispalkkaideaa kuitenkaan... voipi tehdä järkyttävän hyperinflaation aika äkäiseen?

Sen sijaan kansalaispalkkaa olen kyllä ajatellut ja paljon - siinäpä sitä maaseudulle ilman mitää vippaskonsteja--

http://e-liike.net/kansalaispalkka

Jouni Peltoniemi

Keksi yksikin nykyaikainen demokratia joka olisi saanut pelkällä setelirahoituksella aikaan mitään hyperinflaatiota. Vaikka sodanjälkeinen nousukausi pitkälti seteleillä rahoitettiin. Tämä on puhdasta pelottelua. Sotien ja vastaavien aikana ja seurauksena on joksus repsahtanut ja huonojen diktaatoreiden toilailuissa. En ole myöskään nähnyt yhtään tutkimusta, jossa osattaisiin todistaa, että kohtuullisesta 5-10% inflaatiosta olisi mitään hyödyt kumoavia haittoja talouden kasvuun, vain käsienheiluttelua.

Vähintään 10€/päivä/naama voidaan painaa ja jakaa ilman mitään haittavaikutuksia kuin keinottelijoiden vallalle.

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki Vastaus kommenttiin #86

Jouni - toi setelirahoitus pitää olla jossain suhteessa tuottavuuden nousuun. JOs ei ole niin vituiksi menee. Ymmärsin että joka jannulle kuukausittain rahaa valtion setelipainon kautta... en vieläkään oikein... ;-)

Jouni Peltoniemi Vastaus kommenttiin #89

Euroalueen tuotanto on noussut euron aikana viimeksi laskiessani yli kaksinkertaiseksi. Tämän kattamiseksi pitäisi tämä painoporosessi ulottaa vielä takautuvasti eurokansalaisuuden alkuun, jotta suhde säilyisi. Kyllä tämä rahavaje on yksi suurimmista syistä tähän lamaan ja sen korjaaminen auttaa uuteen nousuun.

Voit enempi talouskoulutettuna varmaan laskea tarkemmankin luvun.

Matias Härkönen

Tämä blogi kommentteineen on kyllä korkealla kun jaetaan Vuoden Popcornit® - palkinto...

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki

Vauhtia, vaaratilanteita ja viihdettä! Kiitos Matias;-) ja sain kyllä omani pois ja enemmänkin (ajatuksia)...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset