Petri Hirvimäki - nukkuvat.fi Nukkuvat - reilun pelin herätyspuolue!

Isänmaa-gallup - kaikki mukaan!

  • Isänmaa-gallup - kaikki mukaan!

"Isänmaa" on sana, joka leimaa käyttäjänsä?" 

Täysin politiikan ulkopuolelta tulleena - ainakin mitä tulee pelin kirjoittamattomien sääntöjen tuntemukseen - minua on alkanut askarruttaa tiettyjen sanojen merkitys suomen kielessä yhteiskunnallisen keskustelun yhteydessä.

Voiko joku tietty sana olla niin voimakas ja sisältää arvolatauksen, että sen käyttö on käytännössä mahdotonta "nykysäännöillä" jos meinaa saada sanomansa läpi? Leima asian esittäjästä on lukijan tai kuulijan alitajunnassa jo pelkän yhden sanan perusteella, puhumattakaan, että ko. sana olisi enemmänkin viljeltynä esittäjän retoriikassa?

Tämä on mielenkiintoista ja haluan nyt kysyä mielipidettäsi hyvä Usarin lukija!

Mitään ongelmaahan ei ole jos jokainen tietää pelin säännöt, eikä yritäkään "tehdä niitä vastaan" saati muuttaa niitä, vai onko? Itselleni juuri sana "isänmaa" on sellainen, joka vahvasti viestii siitä mikä minulle on tärkeää, mutta olen alkanut tajuta, että joku voi ymmärtää silti sanomani aivan väärin! Esimerkiksi se miten nimesin eilisen blogini "Isänmaan uusi peli - osa I/II" voi olla punainen vaate jo otsikkotasolla monelle olla lukematta kyseistä puheenvuoroani?

Siis pelkästään yhden sanan vuoksi?

Muitakin syitä varmasti on, mutta ei mennä nyt niihin. "Isänmaa" - samaan aikaan kirjoitin ko. blogissani, että olen syvästi huolissani (isän)maani kaupunkien slummiutumisesta, ihmisten hädästä ja lähdössä lauantaina Helsinkiin suurmielenosoitukseen! Ymmärrätte tässä mitä tarkoitan - otsikoinko siis oman blogini aivan pieleen jos halusin saada viestiäni myös niille, jotka suurelta osin ovat ilmeisen vasemmistolaisia?

***

Mennään itse asiaan eli "isänmaa-galluppiin!" 

Aluksi nollaa täysin se, mitä kirjoitin edellä omista ajatuksistani ja ajattele vain omillasi. Vastatessasi älä ajattele sitä mitä haluaisit sanan "isänmaa" yleisessä kielenkäytössä merkitsevän. Vastaa vain sen pohjalta mitä "isänmaa" sinulle juuri nyt omasta mielestäsi merkitsee kielikuvana yhteiskunnallisessa keskustelussa vasemmisto-oikeisto akselilla -

vääriä vastausia ei ole, mielikuvasi on oikea vastaus!

***

KYSYMYS -

  • "Isänmaa" on sana, joka leimaa käyttäjänsä?"

OHJEET -

  • "Äänestäminen" tapahtuu klikkaamalla "suosittele" nappia JOKAISEN haluamasi vastausvaihtoehdon kohdalla (eli kommentin 1-6 kts. alla) - VOIT ANTAA USEAMMAN VAIHTOEHDON. Jos kommentit eivät näy klikkaa "Näytä kommentit". ("Suosittele" nappi on siinä kommentin oikeassa yläreunassa.) 
  • Kommentin (vastausvaihtoehdon) järjestysnumero on kommentin vasemmassa alareunassa. Voit korjata helposti jos tuli huti painamalla suosittele toisen kerran.
  • Voit halutessasi antaa lyhyen perustelun asialle klikkaamalla "vastaa" ja kirjoittamalla perustelusi kyseiseen kommentiin jota "kannatit". 

TULOKSET -

  • Tulokset päivittyvät koko ajan sen mukaan montako suositusta kukin vastausvaihtoehto saa. Luku siinä sydämen vieressä on vaihtoehdon saama "äänimäärä". HUOM! Suositukset vain noihin alkuperäisiin lasketaan mukaan varsinaiseen galluppiin. Toki voit muitakin kommentteja vapaasti suositella.

Kiitos osallistumisestasi - alhaalta kommenteissa vastaamaan!

 

***

kansalaisaloite.fi - Käy tutustumassa uuteen Nato-kansalaisaloitteeseen! Allekirjoittamisen ja some-jakamisen lisäksi jos haluat aktiivisemmin osallistua Nato-asian edistämiseen liity myös Unitaksen sähköpostilistalle!

***

Napit löytyvät alhaalta!

20.8.2015

Kalervonkatu, Jyväskylä

Petri Hirvimäki

Unitas kansanliike

E-liike.net

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki

1) "Isänmaa" sanan enempi viljeleminen tarkoittaa äärioikeistoa

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki

2) "Isänmaa" sanaa käyttää käytännössä vain oikeisto

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki

3) "Isänmaa" sanaa käyttää sekä oikeisto että vasemmisto tasaisesti molemmat

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki

4) "Isänmaa" sanalla ei ole mitään arvolatausta oikeisto-vasemmisto akselilla vaan se on täysin neutraali

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki

5) On suuri harmi, että sanan "isänmaa" käyttö voi olla sekoittavaa ja jopa mahdotonta sen sisältämien "väärien" mielikuvien vuoksi - upea sana takaisin arkikieleen, kiitos!

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki
Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki

GALLUPIN VIIMEISIN TULOSPÄIVITYS:

"Isänmaa" on sana, joka leimaa käyttäjänsä?"

***

TILANNE 20.8.2015 klo 22:47

1) Viittaa äärioikeistoon -

2) Käyttää käytännössä vain oikeisto -

3) käyttää sekä oikeisto että vasemmisto tasaisesti molemmat -

4) Sana on täysin neutraali -

5) Upea sana takaisin arkikieleen, kiitos! - 4

6) EOS -

9) Vasemmisto käyttää(kin) eniten - 1

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Puuttui vaihtoehto isänmaasanaa käyttää vasemmisto. Äärioikeisto ei sitä käytä, ne puhuvat "omasta kansasta". Perinteinen oikeisto on pidättyväinen sen sanan käytön suhteen.
Itse käytin sitä viimeksi tänä aamuna.
http://hoitaja.puheenvuoro.uusisuomi.fi/200566-pak...

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki

Kiitos Sini - editoin kuntoon gallupin.

Nyt on vaihtoehto myös ehdotuksellesi.

Luin kommenttisi ja siinä selkeästi haastat nuivia ja natseja että täältä pesee teille "isänmaallisuutta" - juuri näin mutta onkjo se "isänmaa" silti enemmän tuolla minne viestisi suuntaat.

En pidä siitä ajatuksesta enkä anna kenenkään varastaa "isänmaa" sanaa tai sen mielikuvaa Suomen kansalta - kansaa on jokainen suomalainen.

Se että ei "laske ääniä" vaan käyttää sanaa isänmaa paljon on parasta mahdollista "taistelua" tässä.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Ei huolta. Isänmaa on liian velvoittava sana äärioikeistolle. Kuten sanoin ne puhuu omasta kansasta. Katso Kimmo Bannaaja Toroskan blogi. Joka päivä joku jauhaa "omista".

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki Vastaus kommenttiin #11

Heh... kiitos... joo... pitäähän persutkin laskea nykyään äärioikeistoon, ei auta mikään. Niin se maailma muuttuu, Petrinkin ajatusmaailma.

"Saat mitä tilaat!"

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki

9) "Isänmaa" sanaa käyttää(kin) eniten poliittinen vasemmisto (edit: Sini)

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila

Aika harvoin olen kuullut koko sanaa, ehkä joissakin tapakonservatiivien seremonioissa. Tämä on ymmärrettävää kun Suomessa asuvillakin isiä ja lähtömaita on ympäri maailmaa. Itselleni koko isänmaa sanana on merkityksetön ja omassa toiminnassani Suomea enemmän pyrin osallistumaan mm vaimon kotimaan tai itse fanittamani Israelin asioiden ja politiikan kehittämiseen eri foorumeilla enkä noissakaan maissa sikäläisen isänmaallisuuden teemoilla.

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki

Kiitos Ari - itse haluan laajentaa "isänmaan" käyttöä niin, että se ei olisi mikään mielikuvaltaan rajoittunut ilmaisu mitä se nyt ilmeisesti on?

Sehän on käsittämättömän kaunis sana kaiken lisäksi ÄIDINKIELESSÄMME!

Ei sitä saa kukaan itselleen omia.

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila

Vielä määrittelyistä, että joissakin kielissähän käytetään lähinnä sanaa äidinmaa; molemmilla ilmaisuilla tarkoitettaneen synnyinmaata. Kuitenkin monet tapaamani jenkit ymmärtävät isänmaan USAksi vaikka olisivat syntyneetkin muualla eli isänmaakin voi muuttua elämänjuoksussa, synnyinmaa harvemmin vaikka sekin tosin voi kadota kuten Jugoslaviassa kävi.

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki

Suomessa ei ole äidinmaata, mutta on äidinkieli. Siis fair play ja feministit hiljaa;-)

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset