Petri Hirvimäki - nukkuvat.fi Nukkuvat - reilun pelin herätyspuolue!

Maailman tuntemattomin syyrialainen

  • Abdul Fattah "John" Jandali
    Abdul Fattah "John" Jandali
  • Homsin rauniokaupunki
    Homsin rauniokaupunki
  • Syyrian kartta
    Syyrian kartta

Ilman tätä Syyriassa syntynyttä ”tuntematonta” Amerikan siirtolaista maailmamme olisi kovasti toisenlainen kuin se nyt on. 

Abdul Fattah "John" Jandali syntyi vuonna 1931 Homsissa Syyriassa. Abdulin isä ei koskaan itse saanut mahdollisuutta opiskella, mutta teki silti miljoonaomaisuuden ja omisti lopulta "kokonaisia kyliä" kotiseudullaan. Isä piti perheen langat tiukasti käsissään. Hänen vaimonsa, Abdulin äidin, rooli oli olla perinteiden mukaisesti kuuliainen miehelleen ja kasvattaa Abdulin neljä siskoa ja hoitaa kotiäidin velvollisuudet.

Abdul Jandalin isä halusi pojalleen paremmat mahdollisuudet elämässään kuin hänellä oli ollut.

Siihen ajatukseen liittyi erityisesti hyvä koulutus. Abdul lähti 18-vuotiaana Beirutin amerikkalaiseen yliopistoon opiskelemaan ja maailmaa näkemään. Valmistumisensa aikoihin Syyriassa kuohui poliittisesti ja taloudellisesti. Abdul olisi halunnut jatkaa opintojaan lukemalla lakia Damascuksen yliopistossa, mutta isä kielsi tämän ilmoittamalla, että Syyriassa oli jo tarpeeksi lakimiehiä.

Suivaantuneena isälleen Abdul Jandali haki ja pääsi opiskelemaan taloutta, kansainvälistä oikeutta ja politiikkaa Columbian ja sitten Wisconsinin yliopistoon Yhdysvaltoihin. Hän menestyi erinomaisesti opinnoissaan ja sai myös apurahan tohtorin tutkinnon suorittamiseksi.

Wisconsinin yliopistossa, Jandali tapasi nuoren amerikkalaisen opiskelijattaren nimeltään Joanne Carole Schieble.

Pian Joanne huomasi olevansa raskaana. Joannen konservatiivinen isä ei 1950-luvun alun Keskilännen ilmapiirissä suostunut tyttärensä menevän naimisiin Jandalin, syyrialaisen muslimin, kanssa. Epätoivoinen Joanne matkusti yksin salaa Kaliforniaan ja synnytti San Fransiscossa 24. helmikuuta 1955 poikalapsen ja antoi sen pian adoptoitavaksi. Ainoa ehto oli, että uusien vanhempien piti taata adoptiolapselleen yliopistokoulutus.

Abdul “John” Jandali ei koskaan elämässään tavannut biologista poikaansa, joka kuoli 5. lokakuuta 2011.

Tarina kertoo, että Jandali olisi kovasti halunnut nähdä poikansa ennen tämän ennenaikaista pitkän sairauden aiheuttamaa poismenoa, mutta ei koskaan saanut kutsua, jota odotti viimeiset vuodet koko ajan. Toisaalta hänen oma syyrialainen ylpeytensä esti häntä itse esittämästä pyyntöä miljardööripojalleen, joka olisi voinut kenties epäillä hänen motiivejaan?

Mennään lopuksi vielä tarinassa muutama vuosikymmen taaksepäin.

Poika varttui aikuiseksi rakastavien (ylemmän keskiluokan) ottovanhempiensa perheessä Los Altosissa Pohjois-Kaliforniassa. Poika meni yliopistoon niin kuin oli pyydetty ja luvattu, mutta ei loppujen lopuksi viihtynyt vuotta pidempään aloittamassaan Reedin yliopistossa Portlandissa. Nuorella miehellä kun alkoi olla aivan muunlaisia kiireitä vuonna 1976 perustaman yrityksensä, yhtiökumppaneidensa ja bisneksiensä kanssa -

hänen nimensä oli Steve Jobs.

 

***

Napit löytyvät alhaalta!

3.9.2015

Kalervonkatu, Jyväskylä

Petri Hirvimäki

Unitas kansanliike

E-liike.net

 

***

kansalaisaloite.fi - Käy tutustumassa uuteen Nato-kansalaisaloitteeseen! Allekirjoittamisen ja some-jakamisen lisäksi jos haluat aktiivisemmin osallistua Nato-asian edistämiseen liity myös Unitaksen sähköpostilistalle!

***

"Unelmoin vahvasta, rohkeasta, avoimesta ja innovatiivisesta isänmaasta Suomi Finland, joka ensin tunnistaa ja sitten yhdessä voittaa painajaisen nimeltään valtaholismi. Tämä ruma kupla, joka vahingoittaa meitä kaikkia, on pian hajoava miljooniksi pieniksi palasiksi. Se ei tarkoita ääntenlaskentaa tai silkkihanskoja kaiken aikaa vaan todellista sisäistä yrittäjyyttä isänmaamme eteen, ja jotain sellaista, mihin ei mikään toinen kansakunta ole koskaan pystynyt.

Nämä päivät tulevat jättämään jälkensä loppuelämäksemme kansakuntamme tulevaisuuteen. Minulla on täysi luottamus ystävieni ja tulevien ystävieni tukeen niin Suomessa kuin muuallakin ja kaikissa puolueissa, Perussuomalaiset mukaanlukien.

"Ihmisessä itsessään ovat pisimmät matkat" kuten Mika Waltari kirjoitti. Taistelemme isänmaamme puolesta loppuun asti niin, että voimme olla ylpeitä itsestämme muitten kansakuntien joukossa Euroopassa ja kaikilla mantereilla. Ihmiskunnan evoluutio ei tunne rajoja. Pelko pois ja tilalle visio, sitoutumista ja toimintaa. Voitto on meidän."

Petri Hirvimäki

(in english see here)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki

Kiitos Asko - ja parashan on Steve Jobsin kuolemattomista: “You Are Already Naked. There Is No Reason Not To Follow Your Heart.”

Selvä, yritetään;-)

http://www.ambrosia.fi/images/eliikeagenda2015.pdf

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Kiitos. En olisi muuten tiennyt tätä tarinaa.

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki

Kiitos Sari kiitoksista! Minua aivan kihelmöi päästä tapaamaan Mr.Jandalia ja hieman juttelemaan asioista. 84 vuoden iästä huolimatta still going full speed.

Ensimmäinen kysymykseni olisi: "Kerropa hieman tarkemmin omasta isästäsi". Tehdessäni tätä blogia vakuutuin että Steve Jobsin "Apple geenit" ovat nimenomaan juuri syyrialaisia. Ei epäilystäkään. Kunnianhimo, uskallus, suoriutuminen varmaan suuri osa luovuudestakin...

John Jandali oli paitsi erinomainen yliopiston proffa hän myös lopetti sen ja alkoi pyörittämään menestyneitä bisneksiä. 80 vuotiaana 450 alaista Renossa casinobisneksessä.

***

Itselläni on kosketus pintaa Steve Jobsiin normaalia enemmän. 1983 alkaen Applen tuotteiden kautta ei ole vielä mitään, mutta se että vertaan Steveä omaan isääni Veikko Hirvimäkeen, joka on eittämättä nero taiteessa (ja samaa syntymähumalaa) on yksi iso juttu.

http://tinyurl.com/ob74qfq

Toinen juttu on se että omissa bisneksissäni - Ambrosia Professionals - olen tutustunut kaveriiin nimeltään Mati Otsmaa joka syntyi virolaisille emigrantti vanhemmille Kaliforniaan kolme vuotta ennen Jobsia. Mati teki töitä suoraan Jobsille Regis Mckenna mainostoimiston kautta 1970-1980 lukujen taiteessa monen vuoden ajan. KOvasti puhuttu asioista.

http://tinyurl.com/o4wb46x

Kolmas - Walter Isaacsonin Jobs kirjan lukeminen vahvisti sitä että oma Jobsini on ilmeisen oikea - intuituion kautta syntynyt kuva tästä bisnesnerosta syventää ymmärrystä. En millään tasolla pidä Steveä "idioottina" edes ihmisenä kun ymmärrän maailmaa missä hän eli melkoisen hyvin. Moni ihminen tuomitsee hänet tuona takia ymmärtämättä kokonaisuutta ollenkaan.

http://tinyurl.com/puhgoyw

***

Leikin ajatuksella että Steve olisi syntynyt Suomeen. Hän olisi muuttanut maan jo vuosikymmeniä sitten... tai sitten painunut sinne Kaliforniaan? Leikin ajatuksella että minussakin on jotain samaa ja siksi minä olen se mikä olen koska jäin Suomeen.

7, 4, 0 v. lapset vielä niittinä (aloittanut vasta 40 v. isän hommat) aiheuttaa sen että mennään näillä toistaiseksi ;-) - ei se helppoa ole mutta, latua perkele...

http://e-liike.net

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset