Petri Hirvimäki - nukkuvat.fi Nukkuvat - reilun pelin herätyspuolue!

Yhdysvaltain seuraava presidentti on Hillary Clinton (?)

Yhdysvaltain presidentinvaalien nyt huipentuessa ilmassa on hyvin selviä merkkejä siitä, että seuraava presidentti on Hillary Clinton - perustan väitteeni kahteen seikkaan, jotka seuraavassa esitän. 

Ensimmäinen peruste on omakohtainen arvioni siitä, mitä äärettömän sekavassa ja repivässä presidentinvaalissa ääntään puntaroiva amerikkalaisäänestäjä lopulta ajattelee. Selkeät demokraattiäänestäjät ja selkeät rebuplikaaniäänestäjät eivät ratkaise tätä vaalia, sen ratkaisee liikkuva äänestäjäkunta. Liikkuva äänestäjä voi tehdä päätöksensä hyvin monilla eri perusteilla, mutta tiukassa tilanteessa uskon yhden seikan painottuvan - halun tehdä historiaa.

Yhdysvaltain ensimmäinen naispuolinen presidentti olisi historiallista.

Sitten siihen toiseen "merkkiin ilmassa" liittyen presidentinvaaliin nyt juuri kalkkiviivoilla. Eikä se ole pelkkä merkki ilmassa vaan reaaliaikaista analysoitua "bigdataa". En tiedä onko suomimediassa noteerattu missään vaiheessa etenkin juuri nyt vaalien alla amerikkalaisen (Palo Alto, California) startup yrityksen VoteCastr'in eräille mediataloille toimittamaa palvelua, jossa vaalipäivän reaaliaikaista dataa ajetaan sisään ennusteeseen jo ennen vaalihuoneistojen sulkeutumista, siis parhaillaan?

VoteCastr'n analysoima data ja siitä muodostettu ennuste näyttää selkeää voittoa Hillary Clintonille vaa-ankieliosavaltio Floridassa.

Florida on aivan keskeinen osavaltio nimenomaan Donald Trumpin kannalta - hän ei voi sitä mitenkään hävitä jos haluaa seuraavaksi Yhdysvaltain presidentiksi. Clintonilla olisi jopa hieman varaakin hävitä Florida. Lisäksi VoteCastrin ennuste povaa voittoa Clintonille muisssakin tasaisissa osavaltioissa tosin osassa hyvinkin pienellä marginaalilla. Ennuste päivittyy ja tarkkenee kokoajan - siis jo kun äänestäminen on vielä täydessä vauhdissa!

VoteCastr kertoo sivuillaan, että heidän ennusteensa mahdollistaa ensimmäistä kertaa vaalien historiassa kenelle tahansa päästä samalle tasolle kuin kampanjaväki varsinaisen vaalipäivän seurannassa. Toki siinä on rajoitteensa, mutta niiden pitäisi eliminoitua mitä lähemmäs mennään vaalihuoneistojen sulkeutumista. Mielenkiintoista on, että Donald Trump viittasi uudestaan väärinkäytöksiin tänään vaalipäivän aikana ja tuloksen kyseenalaistamiseen... ilmeisesti siis Trumpin leirissä on jo kovastikin "todellista tietoa" miten ihmiset ovat Amerikassa äänestäneet?

Kävi kisassa lopulta miten tahansa meidän suomalaisten on elettävä tuloksen kanssa - ja se on aivan mahdollista.

 

***

8.11.2016

Kalervonkatu, Jyväskylä

Petri Hirvimäki  

Unitas kansanliike

peliittamedia.net

petrihirvimaki.com

 

***

”Presidenttiblogini”:

Petri Hirvimäki – pienpuolueiden yhteinen presidenttiehdokas? - 17.10.2016

Donald Trump vs. Petri Hirvimäki - 19.8.2016  

Koko kansan Nato - 20.4.2016

”Petri presidenttiehdokas” - 21.3.2016

Väyrynen ja Hirvimäki haastavat Suomen! - 26.1.2016

Avataan suomipolitiikan ”kolmas rintama!” - 12.1.2016

”Peliitta” – eduskuntavaalien 2019 ruskea hevonen? - 2.1.2016

Suomalaisen syvä inho – 10.12.2015  

Presidenttiehdokas Hirvimäen itsenäisyyspäiväpuhe 6.12.2015

Superpowers Dealing with The World in Syria 8.10.2015

Poika, jonka isä halusi Suomen presidentiksi 16.9.2015

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki

Tuo uudenlainen ennuste on päivittynyt tässä kun olen blogia väsännyt - Seuraavassa vaa-ankieliosavaltiot joissa ollut tasaista ennuste klo 00.04 Suomen aikaa -

http://www.slate.com/votecastr_election_day_turnou...

Siis Floridan iso määrä valitsijamiehiä ---> menossa selkeästi Clintonille (ja siksi seuraavalle presidentille!?)

Iowa ---> hyvin pienellä marginaalilla (ei vielä merkitsevä?) nyt menossa Clintonille

Nevada ---> hyvin pienellä marginaalilla (ei vielä merkitsevä?) nyt menossa Clintonille

New Hampshire ---> näyttäisi menevän riittävällä erolla Clintonille

Ohio ---> pienellä marginaalilla (voi olla jo merkitsevä?) nyt menossa Clintonille

Pensylvania ---> pienellä marginaalilla (voi olla jo merkitsevä?) nyt menossa Clintonille

Wisconsin ----> selkeästi Clintonille

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki

Surffasin tuossa aikaisemmin netissä ja nämä jutut joita näin mm. iltasanomissa perustuvat PELKÄSTÄÄN GALLUPPEIHIN -

http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/20161108200024862...

Tuo uusi siliconvalleylainen startuppi VoteCastr tuo toisinkuin nuo gallupennusteet mukaan myös reaaliaikaisen äänestäjiltä kysytyn datan äänestyspaikalla... + ennakkoäänet + gallupit ja myös ristiintaulukoi muuttujien mukaan sitten ennustetta.

Mielenkiintoinen juttu oli mm. että he eivät olleet vielä klo 23 käyttäneet ennusteesaan koko ennakkoäänimäärää - miksi eivät, siksi että sieltä oli valittu vain se porukka jonka taustamuuttujat oli saatu analysoitua.

Saa nähdä miten käy - tuon ennusteen kanssa. Voi olla että tiimi on monimiljonäärejä tämän kisan jälkeen jos luvut täsmäsivät?

Bigdatan avulla on mahdollista tehdä "taikuutta", joka ei loppujen lopuksi sitä olekaan vaan valtavaa nykytietokoneitten laskentatehoa ja hyviä algoritmeja ennusteeseen.

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki

Klo - 00:52 - eroa Floridassa tullut kokoajan lisää tuossa ennusteessa... ja muuallakin Clinton yhä vaan johtaa (tasaisissa osavaltioissa) pelihän alkaa näyttää selvältä!!!(?)

Noh, jos kävisi torkulla ja katsotaan lopulliset kortit muutaman tunnin päästä.

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen

Historiaa ne natsitkin tekivät

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki

On hyvää historiaa ja huonoa historiaa... ja kaikkea siltä väliltä. Se millaista tämä (mahdollinen) historia on Hillary Clintonin osalta selviää ajallaan.

Amerikkalaisten on nyt vaan valittava siitä mitä on kädessä tässä vaiheessa, ei itkut paljoa auta enää.

ne torkut...

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki

No niin nyt se alkaa sanoi suutari nälkää - katselen Ylen erikoislähetystä presidentinvaaleista.

Mitä tulee tähän blogini "ennusteeseen" on trendi ihan selvä. Ainoastaan Iowa ja Nevada ovat vieläkin täpäriä, joskin nekin koko ajan menossa Clintonille.

http://www.slate.com/votecastr_election_day_turnou...

En seuraa (tässä vaiheessa) ollenkaan "selviä" osavaltioita eikä tämä ennuste tee sitä. Tuskin on tarvettakaan sillä amerikkalaiset ovat käyneet vaaleja ennenkin eli vaalin logiikka tiedetään. kymmenen prosentin gallupmarkinaalit pitävät mutta eivät välttämättä pidä muutaman prosentin marginaalit. Siitä on kyse noissa vaa-ankieliosavaltioissa.

Taidan "julistaa" ensimmäisenä vaalin tuloksen tällä vauhdilla...? Yle lupasi sen muutaman tunnin kuluessa jos ero selkeä.

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki

"Josh Voorhees 16 minutes ago
VoteCastr’s Final Vote Estimates in All the States We’re Tracking

VoteCastr’s trackers have now submitted their final reports from the field in all seven states they were tracking today, so the numbers you see in our interactive shouldn’t change for the rest of the evening. For posterity, then, here are VoteCastr's final estimated vote totals in all seven states. We’ll be comparing these numbers to the official returns once they come in, at which point we’ll be able to draw some conclusions about this grand Election Day experiment.

Estimated votes in Florida as of final update:

Clinton: 4,959,569

Trump: 4,644,007

Estimated votes in Iowa as of final update:

Clinton: 659,498

Trump: 645,935

Estimated votes in Nevada as of final update:

Clinton: 504,108

Trump: 496,633

Estimated votes in New Hampshire as of final update:

Clinton: 311,833

Trump: 289,125

Estimated votes in Ohio as of final update:

Clinton: 2,534,965

Trump: 2,516,534

Estimated votes in Pennsylvania as of final update:

Clinton: 2,557,627

Trump: 2,401,513

Estimated votes in Wisconsin as of final update:

Clinton: 1,366,876

Trump: 1,193,322

Käyttäjän danielantti kuva
Daniel Leppäjärvi

En siis ole ainoa joka on hereillä ja jännittää näitä vaaleja. Nythän se nähdään jos arviot pitävät paikkaansa.

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki

Jep et ole - onhan sirkus. Ja miten monesta asiasta Jenkit kerrallaan äänestääkään. Florida on tasainen - en tiedä miten siellä on Miami laskettu jne mutta voihan tuo VoteCastr menee pieleen että suhahtaa.

Ei tulekaan kavereista miljonäärejä? ;-)

Mutta tuossa ennusteessa nimenomaan Floridan ero oli selkeä Clintonille - voi olla että joku Miami on paljolti laskematta (menee kaiketi Clintonille) jne.

Sirkus jatkuu, katsellaan.

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki

Kyllähän Donald Trumpin meno on ollut vakuuttavaa noissa lopullisissa laskennoissa. Jos nuo tässä blogissa esitetyt vaa-an kieliosavaltiot todellakin menisivät kaikki Clintonille niin suuresti tässä vaiheessa jo ihmettelisin... ellei ole jotain isojen kaupunkien juttuja vielä pahasti laskematta?

On tainnut olla algoritmit tai otannat pielessä etenkin Floridan osalta?

Mielenkiintoista miten Libertaari Gary Johnson on nipistänyt Clintonin ääniä. CNN jolta seuraan laskentaa nyt näyttää tuota herraa koko ajan 2-5 % lukemissa. Olikohan Libertaareilla viime vaaleissa noin hyvin menestynyttä ehdokasta - siinäkö yksi iso selitys tilanteeseen?

Juuri nyt Californian ja Hawaijin voitti odotetusti Clinton, Idahon Trump - Clinton meni johtoon Californian äänillä mutta onko se vain väliaikaista?

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki

Jaahas - Florida meni sitten Trumpille. Tässä vaiheessa voimme todeta että blogin perusteena ollut VoteCastr uusi ennustemalli ei toiminut.

Ei todellakaan toiminut - piti olla vaalipäivän data jne sisässä. Toisaalta ehkä olikin mutta kun kertoimet on vääriä hiukan niin metsään menee.

Voihan Clinton vielä teoriassa voittaa mutta unohtakaa tämä ennuste minkä blogissa esitin ennen laskennan alkamista. Florida osoitti sen.

CNN ja NYT ja Slate käyttivät tätä mallia. Ei tainnut ko. startupin pojista tullakaan miljonäärejä...?

Kansa on puhunut - nyt eletään sen tuloksen kanssa mikä sieltä tulee.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Clinton tulee saamaan noin 1,5% enemmän ääniä valtakunnallisesti kuin Trump. Kirjoitinkin jo eilen erääseen kommenttiin, että USA:n vaalijärjestelmä periaatteella "winner takes it all" osavaltioittain on epäreilu enemmistöä kohtaan. Ei olisi mitenkään ongelmallista valita myös osavaltioittain edustajat äänten suhteessa.

Järjestelmä suosi tällä kertaa Trumpia, mutta "jytkystä" ja "kansan tahdosta" puhujien olisi syytä pitää pienempää ääntä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset