Petri Hirvimäki - nukkuvat.fi Nukkuvat - reilun pelin herätyspuolue!

Minun kynttiläni

Kun olen tänään itsenäisyyspäivänä kello 12 Runebergin patsaan alla Helsingissä kynttiläkulkueessa 90-luvun laman yrittäjäuhrien muistoksi, voi hyvin olla, että käteni hiukan vapisevat omaa kynttilääni sytyttäessäni?

 

***

Melkein päivälleen 25 vuotta sitten, puoli elämääni sitten, 14.11.1991 juoksin alas Turun Hämeenkatua minkä nuorista jaloistani pääsin.

Olin muutaman vuorokauden sisällä lähdössä Espanjaan aikomuksenani viettää pari kuukautta setäni omistamassa talossa Alicanten lähellä. Syy siihen, miksi pinkaisin niin nopeasti Turun Kauppakorkeakoulun kirjaston nurkassa olevalta Reutersin rahamarkkinapäätteeltä (samanlainen laite, jollaista pörssi- ja valuuttameklarit käyttivät tuolloin) oli se, että olin nähnyt päätteeltä jotain aivan liian mielenkiintoista.

Yliyön korkoja kuvaava käyrä oli ponnahtanut vain minuutteja sitten melkein pystysuoraksi – siihen se jäi päätteelle vilkuttamaan kun naama punaisena lähdin juoksemaan. 

Turun Suomalaisen Säästöpankin konttori oli onneksi lähellä. Hyvä, että ei myöskään ollut jonoa valuutanvaihtoon. Pyysin (opiskelijanuorukaiselle) ison summan rahaa vaihdettavaksi Espanjan pesetamääräisiin matkashekkeihin. Printterit rouskuttivat ja hermostuneena odottelin, että pääsen pian allekirjoittelemaan tilisiirtoja ja matkashekkejä. Katsoin pesetakurssia kuitissa, joka oli sama kuin ennenkin. Väri alkoi palata kasvoilleni ja hengitykseni tasaantua. Huh, olipa lähellä..?

Palasin takaisin opinahjoni kirjastoon ja näin siellä suman opiskelukavereitani parveilemassa Reutersin ympärillä: ”Hei Petri oleks kuullu, että Suomen markka on sit devalvoitu..?” Katsoin päätettä, jolla piikki yliyön koroissa oli poissa ja korot taas rauhoittuneet – olin juuri tienannut ”ilmaisen lennon” Alicanteen, eivätkä ne silloin mitään halpalentoja vielä olleet.

 

***

Jos minulle kävi tuolloin hyvä ”mäihä” pienessä asiassa, kaikille ei samassa yhteydessä käynyt kovinkaan onnellisesti, etenkään isoissa asioissa. Kymmenet tuhannet 90-luvun alun valuuttavelkaa ottaneet yrittäjät ja laman syövereissä monet muutkin menettivät kaiken mitä heillä oli. Rytäkässä monet perheet hajosivat ja jäljelle jäivät vain velat. Toisille enemmän toisille vähemmän… monelle jäi maksamista aivan liikaa, heidän koko yrittäjäidentiteettinsä katosi. He eivät enää jaksaneet. Laskutavasta riippuen puhutaan tuhansista itsemurhan tehneistä yrittäjistä tuon ajan peruina –

heille me hiljennymme, marssimme ja kynttilän sytytämme.

Palatakseni tuohon marraskuun 14. päivään 1991 päivään ei devalvaatio minulle minään yllätyksenä tullut – vaikka sen täsmällinen ajoitus oli yllätys tietenkin myös minulle.

Yksi mieliaineistani kauppiksessa oli kansantalous. Kansantalouden tuntien jälkeen useammankin kerran väittelin jo edesmenneen professori Veikko Reinikaisen kanssa ”vakaan markan politiikasta”, jota mantrana hoettiin tuolloin. Sanoin, että Suomi menee tällä touhulla väärään suuntaan pahemman kerran. Hän puolusti kovasti vakaan markan politiikkaa, Säästöpankkimies Reinikainen, kuinkas muuten.

”Kun Suomi putos puusta kaikki kävi liian äkkiä…”

Kun hieman lisää muistelen alkaa mieleeni tulla lisää asioita ja ihmisten nimiä: rahamarkkinoitten vapauttaminen, ”kulutusjuhlat”, ”valuuttaexpansio”, EMU, Mauno Koivisto, Kalevi Sorsa, Erkki Liikanen, Esko Aho, Iiro Viinanen, Rolf Kuhlberg, Sirkka Hämäläinen, Markku Puntila, Ali-Melkkilä, Wegelius, Lassila, Tiivola… pyydän anteeksi niiltä, joita tällainen muistelu vielä vuosienkin jälkeen ymmärrettävästi yhä riipaisee.

Taisin proffa Reinikaiselle argumentoida jotain poliitikkojen ”liian nimenomaisesta” sitoutumisesta vakaaseen markkaan? Aika hyvin nuorelta mieheltä, mutta olinkohan ainoa ihminen Suomessa, joka ymmärsi, että nyt politiikka häärää liikaa ja aivan väärässä paikassa, tuskin? Kunpa vain tuon ajan poliitikot olisivat tajunneet pitää turpansa kiinni!

Monet muutkin asiaan liittyvät päivämäärät tuon kyseisen marraskuisen iltapäivän jälkeen ovat nyt jälkikäteen osa suomalaista taloushistoriaa – eivätkä mitenkään kaikkein valoisinta taloushistoriaa koskien satoja tuhansia yrittäjäperheitä ja muuten 90-luvun lamasta pahiten kärsineitä. Tapahtumista saa paljon lisävalaistusta linkkeineen mm. Hilkka Laikon vuoden takaisesta blogista, jossa hän kuvaa mitä tuon syksyn 1991 jälkeen on tapahtunut… ja yhä tapahtuu mm. laittomaan perintään liittyen. Onko isänmaamme oikeusvaltio vai jotain aivan muuta?

”90-luvun yrittäjien” taistelu ei suinkaan ole vielä ohi. 

Hilkka Laikko, Liisa Mariapori, Matti Haverinen, Sari Laine ja kumppanit ovat väsymättömiä velallisten oikeuksien puolesta taistelijoita – eikä unohdeta ”sunnuntaisaarnamies” Pertti Lindemaniakaan ja monia muita Velallisten tuki ry:n aktiiveja, joista osaan minulla on ilo nyt tutustua kynttiläkulkueen yhteydessä kasvotusten eikä vain somen kautta kuten tähän asti.

 

***

Olen kolmen pienen lapsen isänä reilun 40 000 euron ulosotossa kiitos TEKES:lle ja muille suomalaisen kaverisosiaalikapitalismin ja inhodemokratian hirvityksille, jotka hapen viimeisen yritykseni ympäriltä imivät. Perustamani Unitas kansanliikkeen kautta aloittamassani kapinassa on kyse reilusta pelistä jokaiselle suomalaiselle, todellisesta vapaudestamme, oikeudestamme olla sitä mitä olemme ja tehdä sitä missä olemme parhaita –

ei sellaista Suomea ole olemassa, mutta yhdessä voimme sellaisen Suomen tehdä!

Puolisoni hyvin ymmärrettävästi aina välillä haastaa minua ”mitä tuosta sinunkin touhusta oikein tulee..?” Totean, että onhan se hyvä, että lapsilla on isä… minun korttini on joku pelannut toisin kuin jonkun toisen kortit ja näillä mennään mitä kädessä on. Itsensä muuttaminen ei ole vahvin lajini, myönnän. Se ei varmastikaan ollut vahva laji niille tuhansille yrittäjille, jotka eivät enää ole keskuudessamme? Entä jos minulta tässä tiukassa paikassa otettaisiin pois missioni ja siihen liittyvä kaikki työ ja energia… (syttyyköhän se minun kynttiläni siellä patsaalla ollenkaan..?)

Hyvää itsenäisyyspäivää!

 

***

ps. muistotilaisuuteen saa osallistua jokainen, joka haluaa kunnioittaa 90-luvun yrittäjäuhrien muistoa järjestäjän toivomalla tavalla.

 

***

6.12.2016

Kalervonkatu, Jyväskylä

Petri Hirvimäki  

petrihirvimaki.com

Unitas kansanliike

peliittamedia.net

 

***

”Presidenttiblogini”:

Petri Hirvimäki – pienpuolueiden yhteinen presidenttiehdokas? - 17.10.2016

Donald Trump vs. Petri Hirvimäki - 19.8.2016  

Koko kansan Nato - 20.4.2016

”Petri presidenttiehdokas” - 21.3.2016

Väyrynen ja Hirvimäki haastavat Suomen! - 26.1.2016

Avataan suomipolitiikan ”kolmas rintama!” - 12.1.2016

”Peliitta” – eduskuntavaalien 2019 ruskea hevonen? - 2.1.2016

Suomalaisen syvä inho – 10.12.2015  

Presidenttiehdokas Hirvimäen itsenäisyyspäiväpuhe 6.12.2015

Superpowers Dealing with The World in Syria 8.10.2015

Poika, jonka isä halusi Suomen presidentiksi 16.9.2015

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Käyttäjän jormaajaakkola kuva
Jorma Jaakkola

Kiitos Petri blogista!

Olen tutkinut ko. tapahtumia, joten kuulun Velallisten tuki ry:n taustajoukkoihin.

14.11.1991 ei tapahtunut devalvaatiota, vaan laiton markan kellutus, joka keskeytettiin "minikellutukseksi", koska Suomen Pankin toimivallan ryöstöksi tarkoitettu rahalaki oli vasta valmisteilla. Tätä tietoa ei kotisivullani vielä ole, sillä asioiden päivittämisen olen tehnyt viimeksi lähes neljä vuotta sitten (11.4.2013);
http://jormajaakkola.fi/perustuslain%20EY-mukautus

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki

Kiitos Jorma - kiitos tarkennuksesta. Noin se oli, että 1991 oli myös hetken kellutus ja sitten lyötiin kiinni noin 12 % heikommalla arvolla olikohan Ecu : n vai Emu nähden?

Olen bussissa ja kännykällä ei ole ihan niin hyvä tarkastella taustoja;-)

Sen muistan että 1992 taisi markka sitten päästä kokonaan kellumaan kun ei tuo 12 pinnaa riittänyt. Mitenkähän kauan se kesti?

Sitten olikin jo euro tavallaan jo olemassa (ilman seteleitä) kun tuo toinen kiinnitys tuli, jos oikein ymmärsin ja oikein muistelen..?

Käyttäjän jormaajaakkola kuva
Jorma Jaakkola

Erikoista, siis laitonta, on, että Suomen Pankki aloitti kellutuksen ja Ahon hallitus keskeytti.

Toinen laiton kellutus alkoi 8. syyskuuta 1992. Markka sai lain mukaan kelluttaa vain pakottavissa olosuhteissa ja vain lyhyen ajan.

Presidentti Koivisto paljastaa muistelmissaan "Kaksi kautta" sivulla 388 ohjeistaneensa oikeuskansleria. Koivisto oli 17.9. keskustelut budjettipäällikkö Raimo Sailaksen kanssa nauhurin pyöriessä. Koiviston ja Sailaksen keskustelu on nauhalta litteroitu sähköiseksi tekstiksi ja ilmeisesti Koiviston huomaamatta tullut kyseiseen kirjaan sivuille 381-389.
Kannattaa hankkia ko kirja ja lukea.

Koiviston puheen sitaatti sivulta 388:

"Ilmeisesti minun pitäisi oikeuskanslerin kanssa keskustella. Joudun keskustelemaan rahalain muutoksesta. Jos se näin tehdään, herättää Kaksi kautta
vääriä mielikuvia
siitä, mitä lainsäädännöllä tässä tilanteessa voidaan aikaansaada."

Rahalaissa oli kysymys etukäteen tapahtuvasta EMU-mukautuksesta - Suomen Pankin toimivallan (markan ulkoisen arvon päätösvallan) ryöstöstä -

Rahalain muutosta tarvittiin tulevan yhteisen rahan vuoksi eli lokakuussa 1996 tapahtuvaa ERM-kytköstä varten.

Eduskunnan pöytäkirjasta ilmenee, ettei kukaan rahalain muutosta säätämässä olleista kansanedustajista ollenkaan tajunnut, mistä rahalaissa oli kysymys.
Juuri vääriä mielikuvia varten tarvittiin marraskuussa 1991 "minidevalvaatio", jotta syyskuussa 1992 saadaan uudella markan arvon alentamisella (kellutus) hallitsematon rytinä päälle.

Käyttäjän jormaajaakkola kuva
Jorma Jaakkola Vastaus kommenttiin #4

Sitaatti Mauno Koiviston ja Raimo Sailaksen keskustelusta sivulta 383:

RS: ”Päivää ja hetkeä emme voi ennustaa. Kassakriisi voi tulla milloin tahansa. Olemme kirjoittamassa virkamiesvalmistelun pohjalta pääministerille, mitä tehdään jos näin käy. Valtiovarainministeriöllä ja hallituksella on 70-luvun lopulla hankittuja valtuuksia, jotka yltävät harkinnanvaraisten menojen maksatuksen lykkäämiseen, mutta jos todellinen kriisi tulee, niin sillähän ei pitkälle selviä.
Jos on kysymys lakisääteisistä menoista, niin käsitykseni mukaan tilanne on se, että silloin syntyy liki perustuslaillinen kriisi. On voimassa laki, jota ei voida noudattaa."

MK: "Sanotaan, että on tilanne, jota laki ei tunne."

RS: "Aivan. Siihen ei taida oikein mitään ratkaisua olla. Se johtaa keskusteluun eduskunnassa siitä, miten hallitus on hoitanut tehtävänsä, kun se ei pysty noudattamaan eduskunnan hyväksymää budjettia ja lainsäädäntöä."

MK: "Niin. Entäs sitten? Sellaista kriisilainsäädäntöä ei ilmeisestikään ole, jonka nojalla voitaisiin prosessi hallita laillisesti?"

RS: "Käsittääkseni ei ole."

MK: "Semmoisten valtuuksien saaminen on aina teoriassa mahdollista ?"

RS: "Kyllä."

MK: "Mutta se vaatisi erittäin korkean määräenemmistön eduskunnassa, jolloin hallitus valtuutettaisiin harkintansa mukaan hoitamaan valtiontaloutta."

RS: "Eiköhän se johda välttämättä 5/6:aan, jos se erittäin nopeasti viedään lävitse."

MK: "Entäs jos sitä ei saada?"

RS: "Sitten olemme mustassa aukossa. Maassa vallitsee tilanne, jossa on lainsäädäntö voimassa, jonka aikana esimerkiksi lapsilisät pitää maksaa kerran kuussa, mutta rahaa ei tule tilille."

MK: "Oletetaan että rahaa kuitenkin jokin määrä tulee. Kuinka päätetään sen rahan käytöstä, joka tulee?"

RS: "Käsittääkseni siihen ei ole olemassa mitään ennalta määrättyjä pelisääntöjä. Tilannetta ei ilmeisesti ole lainsäädännössä sillä tavalla etukäteen harkittu, että löytyisi viitteitä siitä, kuinka pitää menetellä. Ollaan siis pimeydessä."

MK: "Mutta ilmeisesti sekin vaihtoehto pitäisi harkita."

RS: "Sitä ollaan harkitsemassa. Parhaat juristimme ovat pohtimassa sitä."

MK: "Kun ajattelee vaihtoehtoisena sitä tietä, että eduskunnassa pitäisi käydä koko kirja lävitse ja saada kaikille menoille hyväksyminen, voisi hyvinkin olla niin, että hallituksen pitäisi pyrkiä saamaan totaalivaltuudet, yleisvaltuudet.”

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki Vastaus kommenttiin #5

Kiitos tästä. Mielenkiintoista "pikku jutustelua" ajankohdalla "kun Suomi putos puusta kaikki kävi liian äkkiä" -

Kun valuuttavaranto oli syöty alkaa olla keinot vähissä puolustaa markkaa?

Tasan nolla?

Käyttäjän jormaajaakkola kuva
Jorma Jaakkola Vastaus kommenttiin #8

PH kirjoitti:

"Kun valuuttavaranto oli syöty alkaa olla keinot vähissä puolustaa markkaa?

Tasan nolla?"

Nyt sekoittuu kaksi asiaa:
Valtion rahojen loppuminen ja Suomen Pankin keskuspankkirahoitus.

Kirjoitin #5:ssä rahalaista, joka merkitsi Suomen Pankin itsenäisen toimivallan loppumista.

On aivan eri asia, että valtion rahat olivat laman vuoksi vähissä. Siitähän Koivisto ja Sailas keskustelivat, kun Koivisto tuli maininneeksi myös rahalain. Juuri tuon rahalain mainitsemisen vuoksi Sailaksen ja Koiviston keskustelun sitaatin laitoin. Koivisto oli ohjeistanut oikeuskanslerin toimintaa sen varalta, että joku tekee oikeuskanslerille kantelun rahalain läpiviemiseen liittyvästä laittomasta kellutuksesta.

Mainittakoon myös, että valtion ligviditeettikriisiin liittyen Koivisto antoi Sailakselle tehtävän selvittää, miten kriisissä voidaan toimia.

Sailas puolestaan siirsi presidentin antaman tehtävän budjettipäällikkö Hannu Mäkiselle, joka laati valtionvarainministeriössä salaisen 8.10.1992 päivätyn muistion valtiota uhanneesta rahoituskriisistä.

Muistion nimeksi tuli "Toimintavaltion likviditeettikriisissä".

Valtiontaloutta uhanneesta kassakriisistä oli perillä vain kourallinen ihmisiä, sillä Mäkisen muistiosta otettiin vain kahdeksan kappaleen painos. Valtionsalaisuudesta ei saanut hiiskua sanaakaan ulkopuoliselle. Yksi muistion kappale meni Koivistolle.

Muistiossa selvitettiin sitä, millaisiin toimiin maan lainsäädäntö antoi luvan ja mitä muuta olisi pitänyt tehdä.

Olisiko muistioon kirjoitetun tekstin perusteella voitu käynnistää Suomen Pankin setelipainokone?

Olisi saanut. Iiro Viinanen paljastaa asian kirjassaan "Vaaran vuodet".

Ulkopolitiikasta määrännyt presidentti Koivisto kuitenkin katsoi, ettei Suomen Pankin keskuspankkirahoitusta voida antaa valtiolle (kuten ennen), sillä oli olemassa sopimus EMU:n II vaiheesta, joka kielsi keskuspankkirahoituksen ETA-jäsenyyden alkaessa 1.1.1994.

Dokumentointia:

Suomen Pankin (Louekosken) julkaisusta sitaatti:

"EMU:n toinen vaihe alkoi 1.1.1994. Tässä vaiheessa ryhdyttiin syventämään talouspolitiikan koordinaatiota jäsenmaiden välillä. Vaiheen aikana perustettiin mm. Euroopan rahapoliittinen instituutti (EMI), eli Euroopan keskuspankin edeltäjä, kiellettiin julkisen sektorin keskuspankkirahoitus ja rahoituslaitoksiin liittyvät erityisoikeudet sekä annettiin ohjeet julkisen talouden liiallisten alijäämien välttämiseksi."

Lähde: http://www.suomenpankki.fi/fi/suomen_pankki/ajanko...

Löytyypä pankkivaltuutettujen 19.8.1992 kokouksen pöytäkirjasta Suomen Pankin johtokunnan jäsenen Esko Ollilan sanat:

"Toinen pieni yksityiskohta joka liittyy vakuusrahastoon, on että Maastrichtin sopimuksessa kielletään jyrkästi, ettei keskuspankki saa antaa luottoa hallitukselle. Kuten tiedätte niin tällä hetkellä Suomen Pankki rahoittaa valtion vakuusrahaston toimintaa. Tässäkin mielessä Suomen käytäntö on hieman eri linjoilla kuin mitä Maastrichtin paperi edellyttää."

Valtion pakollisten menojen lisäksi Suomea rasitti 20 miljardin markan tarve pankkitukeen.
Pankkitukikin olisi voitu hoitaa Suomen Pankin rahoituksella, mutta toisin kävi.

Iiro Viinasen (kaukoidästä?) pankkitukeen lainaamat 20 miljardia markkaa ohjattiin suoraan oikeisiin osoitteisiin pankeille ja jälkikäteen ne kirjattiin Suomen Pankin kirjanpitoon Valtion Vakuusrahasto-sarakkeeseen. Tapahtui 20 miljardin markan kirjanpitorikos, jotta Suomen pankkien vakavaraisuus saatiin nostettua ETA-sopimuksen liitteisiin kirjoitetun Suomea koskeneen mukautusmääräyksen (direktiivin seuraus) edellyttämälle 8 %:n tasolle.

Suomen valtio velkaannutettiin tarkoituksella, vaikka keskuspankkirahoituksella homma olisi hoitunut. Ainoa pelko presidentti Koivistolla oli markan arvon raju putoaminen pois ecu-putkesta.

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki Vastaus kommenttiin #15

Kiitos Jorma - terveisiä muistojuhlasta oli hieno juttu!

Aiheeseen - keskuspankkirahoituksen eli setelikoneen käynnistys on ongelmallinen kun voi alkaa inflaatiokierre. Toisaalta jos maa on vapaassa tiputuksessa ei se inflaatio ole paha vaan lisääntynyt seteli raha enemmänkin öljy kansantaloudelle.

Nämä on näitä. Jos olisi valistunut itsevaltias niin ei olisi edes mitään sotkuja siivottavana - Koivisto ei ollut valistunut itsevaltias.

Periaatteessa taloudessa "kaikki" toimii jos muutkin tekijät sopeutuvat.

Kun ei nykyisellään sopeudu. Siinä ongelma!

Ratkaisu : luodaan systeemi jossa kapitalismin näkymätön käsi tekee hommat ja Poliitikot ja keskuspankkiirit eivät tee hommaansa - otetaan politiikka pois sieltä minne se ei kuulu.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö Vastaus kommenttiin #17

Mäntän mies Matti Putkonenkin on päässyt tv-studioon asiantuntijaksi vanhalla reseptillä: apteekkari Serlachius perusti paperitehtaan Mänttään 1800-luvulla ja koulun tehtaan väen lapsille, oman kirkonkin apteekkarin näkymätön käsi kustansi.

Kaikki tulee julki Wikipediassa.

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki Vastaus kommenttiin #18

Näyttää sillä että tämän vaiheen Presidenttiehdokas Hirvimäki saa kohta vaihtaa moodiin matkailuyrittäjä Hirvimäki ja tulenjohto Hirvimäki tyyliin 800 ihmistä leirintäalueen juhannusbileissä ja jonkun uintireissu on kestänyt liian pitkään...

Wikipedia... Hmmmm... pitää varmaan hoitaa kuntoon. Hyvä tässä on se että ei tarvitse itse enää kaikkea tehdä. Eikä millään ehdi.

http://tinyurl.com/ztrr92n

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki

Nyt kun heitin tuohon oman tarinani siitä päivästä kun jysähti... en tiedä miten ne jotka enemmän asianosaisia - taisi alkaa melkoiset "sumu viikot, kuukaudet ja jopa vuodet"?

Osalla jatkuvat vieläkin, tietenkin eri merkeissä mutta ei se katkeruus, suru jne niin katoa kun kaikki viedään - moni oli vielä yrittäjäuransa huipulla ennen kuin tuli tuo syksy.

Voin kuvitella että on melkoista kuultavaa - aivan toisissa merkeissä kuin itselläni tuolloin.

Vaikka olen minäkin osani saanut myöhemmin, korkojen kera...

En usko että kovin moni muistaa 14.11.1991 noin päin kuin minä tai saattoihan joku maksaa valuuttavelat poiskin hieman ennen jos kassaa siihen oli. Eipä ollut monella.

Tarinahan meni myös ilmeisesti niin että metsäteollisuuden patruunat eivät vaihtaneet markkaan saataviaan...

Ja sitten oli eräs Soros..?

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Kaikki muuttuu joten tällä kerralla Kolmannen valtakunnan rakennushankkeita muistuttavan mustan möhkäleen asettaminen valtakunnan ykköspaikalle pimentämään TP:n linnaa ei loppujen lopuksi onnistunut kansan syvien rivien säikähtäessä mitä meille on tapahtumassa.

Käy Petri viemässä kynttilä myös vapaaseen Eteläsatamaan.

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki

Kiitos Heikki - hittolainen taiteilijan poika Hirvimäki taitaa jatkossakin kaukaa viisaasti jäävätä itsensä tuossa asiassa.

Tai noh oli ihan hyvä veto että kävi noin, Kiasma on jo.

Onhan ravintola Eliten edessä "kuutiota" omastakin takaa, jos vien sinne? ;-)

On muuten helvetin hienoja kuutiota! (Sekin reissu muuten olisi melkoinen tarina...)

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Kun ehdokkaat kilpaa alkavat julistaa, että "paha Putin paha, hyvä Nato hyvä" niin onpa siinä taiteilijan pojalla profiloitumista, ellei otakin malliksi ihailemaansa Sveitsiä: mitä kevyemmät ideologiset rakenteet ihmisillä on yläpuolellaan, sitä tyytyväisempiä he ovat elämäänsä. Jaloillaan voi äänestää erikielisten kanttoonien viehätysvoimasta.

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki Vastaus kommenttiin #10

Ei siinä mitään profiloitumista tarvita muuta kuin "koko kansan Nato" eli otetaan hyvä asia pois Kokoomuksen ja RKP:n monopolista.

Ja laitetaan hyvät miehet ja naiset myymään ajatusta reilusta kansanäänestyksestä.

Ja jos tuo ei riitä niin onhan hyllyssä yhdeksän muutakin asiaa joilla profiloitua ja ne on sellaisia, joissa ei valtapuoluekonsensus pääse paljoa profiloitumista latistamaan.

"Hirvimäen presidenttilista" tulossa pian.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö Vastaus kommenttiin #11

Koska eivät itse saaneet Guggenheimia, sinä järjestät heille Naton. Usko siirtää kuulema vuoria.

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki Vastaus kommenttiin #12

Taisit juuri osua naulan kantaan Heikki. Erittäin hyvin sanottu.

Ja kansan tuella, muidenkin kuin vain "he"

Sinusta voi vielä sukeutua kapinallinen etulinjaan - selkeätä strategin vikaa..?

;-)

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö Vastaus kommenttiin #13

Enää ihmisiä ei ihan niin vaan höynäytetä kuin Kolmatta valtakuntaa rakennettaessa koska netit ja muut somet ovat toteuttaneet sen vallankumouksen jota vasta suunnittelet. En ihmettele jos ihailet historian tuntemustani, mutta oletko itse pyrkimässä oikeaan hommaan?

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki Vastaus kommenttiin #14

No nyt et osunut siihen naulaan - "koska netit ja muut somet ovat toteuttaneet sen vallankumouksen jota vasta suunnittelet"

Kerro jos tiedät missä se on, Suomessako?

Ja ei sitä tarvitse niin hirveästi suunnitella enää vaan miettii toteutusta. Siinä kansalta valtakirjan saava TÄYSIN systeemin ulkopuolelta tuleva presidentti on keskeinen.

Loppusäätäminen tulee vasta sitten kun tuo vaihe saavutettu.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset