Petri Hirvimäki - nukkuvat.fi Nukkuvat - reilun pelin herätyspuolue!

Haistakaa homekoulu!

Jokaisella meistä on riski jossain vaiheessa elämäänsä kohdata homeongelma kotonaan, työpaikallaan, mökillään, päiväkodissa, koulussa, sairaalassa jne. Suomella on 50 mrd. € korjausvelka jo rakennustemme seinissä – kuinka suuri luku olisikaan jos huomioitaisiin kaikki homeen aiheuttamat välittömät ja välilliset terveysvaikutukset ja työstäpoissaolot? 

Olen aktivoitunut yhteiskunnallisesti viime vuosina. Kyseenalaistan kirjoituksessani erään suomalaisen rakennustavan suurimman mantran. En ole rakentamisen ammattilainen, vaikka oman hirsimökin olenkin vapaa-ajallani veistänyt ja asioita lueskellut. Lähestyn homeongelmaa maalaisjärkeeni ja kokemukseeni pohjautuen.

Asun ”muovipussitalossa” – asutko sinäkin?

Suurin osa suomalaisista asuu 1960-luvulta alkaen tehdyissä hengittämättömissä muovipussitaloissa (eli pullotaloissa). Muovipussitalon seinien sisäpuolelle on määräysten mukaan jo viidenkymmenen vuoden ajan laitettu vesihöyryä läpäisemätön muovikelmu höyrysuluksi estämään lasivilla- ja mineraalivillaeristeiden vettyminen ns. kondenssi-ilmiön seurauksena ja sen seurauksena tulevat homeongelmat.

Em. menettely tuntuu järkevältä kun asiaa ajattelee laboratorio-olosuhteissa. Mutta millainen muovipussi kestää viisikymmentä vuotta, entä sata vuotta? Ei mikään. Vuosikymmenten jälkeen viimeistään alkavat vakavat sisäilmaongelmat kun homeinen eriste alkaa päästää mikrobeja sisäilmaan – näin hyvällä tuurilla. Huonommalla tuurilla sähkömies, kalusteasentaja tai hiiri on puhkaissut reikiä muoviin jo paljon aikaisemmin tai eriste on voinut olla sadekuuron vuoksi märkää jo asennusvaiheessa. Virheistä on lukuisia esimerkkejä myös Jyväskylän julkisissa rakennuksissa.

Pesin viime kesänä muutaman superlonpatjan. Peseminen oli mukavaa, vettä päälle, mäntysuopaa ja harjausta auringonpaisteessa. Kuivaaminen ei ollut mukavaa – siihen meni kuukausia ja patjat väliin saunanlauteilla. En edes tiedä kuivivatko patjat oikeasti koskaan vai valuiko vesi painovoiman vaikutuksesta vain pikkuhiljaa pois? Mineraalivilla ja lasivillaeristeet käyttäytyvät kuten superlon. Ne eivät ole hengittäviä eli hygroskooppisia aineita kuten puu tai luonnonmateriaaleista tehdyt eristeet. Kerran kastuessaan mineraalivilla ja lasivilla eivät kuiva oikeastaan koskaan.

Porukassa tyhmyys tiivistyy ja teollisuuden lobbarit rikastuvat.

Minulla on kaikki syy epäillä, että tyhmyys jatkaa tiivistymistään homeen muodossa myös nykyisissä matalaenergiataloissa jos niissä käytetään vääriä eristeitä ja luotetaan muovipussirakentamiseen kuten aina ennenkin. Valtavirtaa noudattava eristeteollisuus on miljardibisnes, mutta meillä on olemassa toimivia vaihtoehtoja rakentamiseen.

Homeongelman syiden seiniinkätkeminen saa jo riittää.

Kunnallinen rakennusvalvonta on tärkeä osa ongelman tiedostamisessa ja esilletuomisessa. Kaupunginvaltuutettuna lupaan tehdä kaikkeni, jotta jyväskyläläisillä on oikeus puhtaaseen ja terveelliseen sisäilmaan.

(Kirjoitus on julkaistu alunperin toisella nimellä Keskisuomalaisen mielipidekirjoituksissa 29.3.2017)

 

***

Vaaliterveiseni livenä Jyväskylän vaalikadulta!

 

***

3.4.2017

Kalervonkatu, Jyväskylä

Petri Hirvimäki

kuntavaaliehdokas (257 ps. / sit. / Jyväskylä)

 

***

Olen mukana perussuomalaisten puheenjohtajakisassa

 

***

petrihirvimaki.com (ml. kannattajakorttikeräys)

TV-haastattelu (presidenttiehdokas)

Unitas kansanliike

 

***

”Presidenttiblogini”:

Kannattajakorttikeräys on alkanut!

Petri Hirvimäki – pienpuolueiden yhteinen presidenttiehdokas? - 17.10.2016

Donald Trump vs. Petri Hirvimäki - 19.8.2016  

Koko kansan Nato - 20.4.2016

”Petri presidenttiehdokas” - 21.3.2016

Väyrynen ja Hirvimäki haastavat Suomen! - 26.1.2016

Avataan suomipolitiikan ”kolmas rintama!” - 12.1.2016

”Peliitta” – eduskuntavaalien 2019 ruskea hevonen? - 2.1.2016

Suomalaisen syvä inho – 10.12.2015  

Presidenttiehdokas Hirvimäen itsenäisyyspäiväpuhe 6.12.2015

Superpowers Dealing with The World in Syria 8.10.2015

Poika, jonka isä halusi Suomen presidentiksi 16.9.2015

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Kyse on vähän mutkikkaammasta jutusta ;) Kirjoitin blogikirjoituksen aiemmin samasta aiheesta... http://markok.puheenvuoro.uusisuomi.fi/234257-home...

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki

Kiitos Marko - onhan se oikein ongelmien vyyhti, en kiellä ollenkaan. Itsekin kirjoitit blogissasi:

"Rakennusteknisesti vaativat ja riskialttiit ratkaisut pitäisi näistä minimoida, sillä virheet näissä lisäävät ongelmien syntytodennäköisyyksiä. Lisäksi hyvä standardiratkaisu tuottaa suoraa säästöä rakennuskustannuksissa. Riskimateriaalien käyttöä täytyy rajoittaa, ja yleisellä tasolla pitää välttää käyttämästä sellaisia materiaaleja samoilla pinnoilla joiden vaikutusta toisiinsa vaikkapa märkinä ei tunneta."

Sitä juuri että ei pitäisi lähteä urheilemaan jos eitiedetä miten materiaalit käyttäytyvät VUOSIKYMMENIEN KULUESSA - Suomessa vaan tuntuu olevan maan tapa tehdä pieleen vaikka tunnettasiinkin jo hyvin mitä tuleman pitää.

Kaiken A ja O kaiketi on että rakennuksia pitää olla varaa jopa jossain määrin "käyttää väärin" ja silti mitään ongelmia ei tule - kyse on juuri oikeista materiaaleista silloin erittäin pitkälle.

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki

Jyväskylän osalta mm. Keskussairaalan +200 MEUR homeongelman aiheuttamaan rakennusprojektiin liittyen on tullut mieleen sekin mahdollisuus että trooppiset kesät meillä käväistessään joskus ovat hyvin ongelmallisia nekin.

Jos ilman kosteusprosentti on korkea ja lämmöt +30 päiväkausia niin mitäköhän tapahtuu (22 asteeseen) viilennetyssä sisätilassa siinä muovin ulkopinnalla? Siellähän ei ole mitään estoa ulospäin vesihöyrylle ja siten kondenssille...

Tyttö (esikoinen) syntyi vielä 2008 paikassa minne 2015 nuorimmaisen syntyessä ei ollut enää mitään asiaa muuta kuin juosta kovaa vanhan synnytysosaston läpi läpi henkeään pidätellen.

Huh, huh, huh...

Tero Eronen

Hometta on vain korvien välissä, ei rakennuksissa, saatikka kouluissa

Kannattaa lukea todellista tietoa asiasta =>

http://teroeronen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/234622-...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset