Petri Hirvimäki - nukkuvat.fi Nukkuvat - reilun pelin herätyspuolue!

Suomen tunnustettava Katalonian itsenäisyys heti kun mahdollista

Elämme jännittäviä aikoja sillä Katalonian itsenäisyysjulistus voi tulla milloin tahansa - vaikkapa nyt puolenyön aikaan Barcelonassa tai sitten hieman myöhemmin? 

Itsenäisyysjulistus on vain ajan kysymys. Espanjan kuningasta ei hälytetä apuun jos tilanne ei ole jo todella pitkällä ja nyt sekin on tehty. Money talks - baskit eivät aikanaan saaneet itsenäisyyttään, joten ei sitä voi Kataloniallekaan antaa ettei mene koko käsi, tuntuu Espanjan hallitus ajattelevan?

Osaan Espanjaa ja voisin seurata tilannetta reaaliajassa suoraan Barcelonan ja Madridin johtavien medioiden kautta. Kaikkea ei kuitenkaan ehdi ja siksi en ole mitenkään viimeisen päälle perillä tapahtumien käänteistä viime päivinä. Yksi asia on kuitenkin kaikkein oleellisin Katalonian tilanteessa ja se omalta osaltani pätee muuallakin - jos enemmistö katalonialaisista haluaa itsenäisyyden on se heille myönnettävä.

Suomella olisi hieno tilaisuus osoittaa, että suomettuneisuus ei ole halvaannuttanut päätöksentekokykyämme aivan joka suuntaan. Minä allekirjoittanut, presidenttiehdokas Hirvimäki, olen vahvasti Katalonian puolella enkä silti koe olevani Espanjaa vastaan. Katalonialla on oma kieli, kulttuuri ja historiansa eli se täyttää kaikki kansallisvaltion määreet mennen tullen.

Suomen on tunnustettava Katalonian itsenäisyys heti kun se on asiallisesti mahdollista.  

Suomen on turha mennä Katalonia-asiassa EU:n taakse etenkään kun EU ei mitä ilmeisemmin tule olemaan siinä aktiivinen? Ainut syy millä (mahdollisen) itsenäisyysjulistuksen jälkeisen tunnustamisen voimme jättää tekemättä, on odottaa Katalonialta vielä uutta kansanäänestystä jos sunnuntainen äänestys ei mielestämme täyttänyt kaikkia kriteereitä demokratian kannalta. Tämä ehdollisuus olisi myös viestittävä Katalonian ja Espanjan johdolle, sillä vaikeneminen ei ole hyve tässä asiassa. Valistunut arvaukseni kuitenkin on, että Suomi menee EU:n selän taakse loppuun asti eikä vaadi Espanjalta tai Katalonialta yhtään mitään.

Katalonian tilannetta tumput suorana vierestä seuraava Suomi olisi häpeäksi omalle satavuotiselle itsenäisyydelleen.

 

***

4.10.2017

Kalervonkatu, Jyväskylä

Petri Hirvimäki

 

***

Nukkuvien puolue - Nukkuvat (ml. kannattajakorttikeräys)

petrihirvimaki.com (ml. kannattajakorttikeräys)

TV-haastattelu (presidenttiehdokas)

Unitas kansanliike

 

***

”Presidenttiblogini”:

"Suomettumisen aika on ohi..." (osa I/II - Venäjä) - 14.9.2017

Kannattajakorttikeräys on alkanut - 21.1.2017

Petri Hirvimäki – pienpuolueiden yhteinen presidenttiehdokas? - 17.10.2016

Donald Trump vs. Petri Hirvimäki - 19.8.2016  

Koko kansan Nato - 20.4.2016

”Petri presidenttiehdokas” - 21.3.2016

Väyrynen ja Hirvimäki haastavat Suomen! - 26.1.2016

Avataan suomipolitiikan ”kolmas rintama!” - 12.1.2016

”Peliitta” – eduskuntavaalien 2019 ruskea hevonen? - 2.1.2016

Suomalaisen syvä inho – 10.12.2015  

Presidenttiehdokas Hirvimäen itsenäisyyspäiväpuhe 6.12.2015

Superpowers Dealing with The World in Syria 8.10.2015

Poika, jonka isä halusi Suomen presidentiksi 16.9.2015

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki

A-studiossa oli puhetta että julistus tulisi 48 tunnin kuluessa äänestyksen päättymisestä. Se aikaraja meni jo mutta puoliyö Barcelonassa on 26 minuutin kuluttua...

Jotenkin tuntuu vain siltä että alkanutta kehitystä ei pysäytä enää mikään ja Katalonian aluehalinto ei lopeta projektia kesken - tai pysäyttäisi mutta ei kai Espanjan hallitus sellaiseen ole valmis, eihän?

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki

Ei näköjään ihan vielä mutta kielen päällä kuitenkin. Carles Puigdemontin lausunto yöllä -

https://yle.fi/uutiset/3-9864701

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Sitten jos ja kun niin ikävästi käy että eu on liittovaltio niin Katalonian kohtalo odottaa jokaista liittovaltiista eroon haluavaa maata.

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki

Kiitos Matti - eiköhän Espanjasta ole Katalonian paljon vaikeampi päästä eroon kuin olisi erota Euroopan unionista!? Siis jos asiat etenevät niin pitkälle.

Olen ymmärtänyt että katalaanit haluavat eu jäseniksi?

Hassua että "nationalismi" ilmeisesti jossain yhteydessä Katalonian tapauksessa tarkoittaa sitä, että sitä ei saisi päästää itsenäistymään?

Onneksi minun ei ainakaan tarvitse saada ohjeita mistään miten asiaan suhtaantua. "Politiikka by maalaisjärki"

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Komppaan Petriä yllä. Liittovaltio EU:sta voi kyllä erota. Katalonia puolestaan on ollut osa itsenäistä Espanjaa periaatteessa koko ajan eikä senkaltainen eroprosessi ole verrattavissa liittovaltiosopimuksen peruuttamiseen.

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki

Kiitos Juha - naapurihan se on aina se "paras vihollinen" näissä jutuissa.

Sen sijaan Katalonia ei taida olla aina ollut osa Espanjaa? Nimittäin setäni talo oli aikoinaan 800 km Ranskan rajalta ja se kylä oli kuulemma ensimmäinen jossa puhuttiin Espanjaa.

Jos en ihan väärin muista niin noin kolmasosa nyky-Espanjasta on joskus ollut osa Katalonian kuningaskuntaa ml Baleaarit ja Valencia ainakin ja lisäksi jotain pienempiä alueita Pyreneiden vuoristosta?

Pitänee vähän googlettaa? ;-)

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki

"Valta siirtyi Barcelonan kreiveille. Vuonna 1137 Katalonia muodosti valtioliiton Aragonian kanssa, kun Barcelonan kreivi Ramon Berenguer IV solmi avioliiton Aragonian prinsessa Peronellan kanssa[7]. Katalonia-Aragonia osallistui muslimeja vastaan käytyihin sotiin valloittamalla Valencian, Alicanten, Murcian ja Baleaarit. Murciasta valloittajat luopuivat Espanjan kuninkaiden hyväksi. Välimerelliseksi merimahdiksi kohonnut Katalonia-Aragonia hallitsi alueita myös Italiassa, Kreikassa ja Ranskassa (Roussillon)."

https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Katalonia

Niin kuin arvelinkin juonenkäänteitä on noin sata kertaa enemmän kuin Suomen historiassa - onhan Katalonian ilmasto ihmiselle ollut ihanteellinen aina mitä ei voi sanoa omastamme.

Käyttäjän JairiPalonen kuva
Jairi Palonen

Espanjassa kataaninkielinen vähemmistö on noussut Espanjan hallitusta vastaan. Suomen malli voisi toimia sielläkin! Presidentti Ahtisaari voisi käydä neuvomassa Espanjan hallitusta muuttamaan maan perustuslakia niin, että kataanin kieli säädettäisiin Espanjassa toiseksi kansalliskieleksi. Suomessa v. 2011 säädetty Kansalliskielistrategia voisi toimia mallina uudistukselle!

Kataaninkielisille pitää tietysti olla omankieliset koulut ja yliopistot. Kaikille espanjalaisille säädettäisiin kataanin kieli pakolliseksi oppiaineeksi alakoulusta ammatti- ja yliopistokoulutuksen loppuun asti. Kaikkiin Espanjan valtion ja kuntien virkoihin säädettäisiin velvollisuus osata sekä maan pääkieltä espanjaa että kataanin kieltä. Kataaninkieliset voisivat näin saada etuoikeuden kaikkiin virkatehtäviin Espanjassa. Näin kataaninkieliset saisivat myös viranomaispalvelut omalla kielellään kaikkialla Espanjassa.

EU:n laki kielivähemmistöjen oikeuksista puolustaisi varmasti katalonialaisia tässä uudistuksessa!.

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki

Kiitos Jairi - heh jos nyt ei kuitenkaan ja sitä tarkoititkin, ymmärsin. ;-) Onhan ruotsinkielen asema aivan älytön Suomessa.

Mutta tuolla Espanja voisi kieltämättä pelata shakin ja Matin Katalonian kysymyksessä.

Tarjous josta ei voi kieltäytyä?

Ei, menköön Espanja vähän pienemmäksi!

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Katalonialla pitäisi olla samat mahdollisuudet itsenäisyyteen kuin Skotlannillakin on ja muilla. Ahvenanmaankin itsenäistyminen olisi ihan sopivaa ja laillista kansanäänestyksen jälkeen, jos siitä sovittaisiin Suomen valtion kanssa ilman ulkopuolisten väliintuloa ja manipulointia. Se ei kävisi päinsä esimerkiksi oloissa, joissa vieraan vallan vaikutus ns. pienine vihreine miehineen tms. avustajineen olisi vallannut merkittävää sijaa maakunnan hallinnossa tai kansalaisverkostoissa.

Ahvenanmaa on itsenäisen Suomen alkuperäistä aluetta samoin kuin Helsinki, Turku, Viipuri* ja Oulu. Sen kuuluminen Suomeen vahvistettiin erikseen samalla kuin Petsamonkin Tarton rauhansopimuksessa 1920, jossa naapurien kanssa neuvotellen Kansainliiton suojeluksessa sovittiin lopullisesti maamme lailliset rajat.

* Viipurin lääni muuten tuli 1940 ja 1944 laittomasti Neuvostoliittoon liitetyksi, etnisesti puhdistetuksi ja laittomasti itänaapurin joukoilla ja asukkailla miehitetyksi, ja mm. viipurilainen presidentti Martti Ahtisaari on edelleen maansisäisessä maanpaossa torso-Suomineidon alueella, ks. https://www.viestihopeat.fi/karttoja-1921-42
- Kansanäänestys Viipurin ja Petsamon ym. tulevaisuudesta tulisi pitää Suomessa, missä noiden alueiden oikea väestö on. Sitä vastoin Itä-Karjalan ja ns. Karjalan tasavallan itsenäisyyshankkeita on ulkopuolelta tuettava ja järjestettävä äänestys siellä, mikä itse asiassa sovittiinkin jo 1920.

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki

Juuri näin Veikko! Ja mitä tulee Karjalaan ei sitä vääryyttä sillä voi ylläpitää, että alkuperäisiä siellä asuneita ei paljoa enää ole.

Suomalainen on liian hyvä selittämään itselleen kokemansa vääryyden.

Karjala on ikuisesti osa Suomea ja se pitää saada takaisin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset