Lakkautetaan YLE, Keskisuomalainen, Alma Media ja Sanoma Oyj..?

Mauri Pekkarinen repi pelihousujaan pari päivää sitten Facebook seinällään

”Olen ollut luja koko kansan YLE:n puolustaja. YLE, joka on eduskunnan yleisradioyhtiö, ei hallituksen eikä suuremman tai pienemmän rahan, on historiallisesti katson ollutkin puolustamisen arvoinen.

Osaltaan asenteeseeni on varmaan vaikuttanut sekin, että olin aikoinaan 10 vuotta YLE:n hallintoneuvoston jäsen, joista vuosista neljän ajan toimin hallintoneuvoston puheenjohtajana.

Viimeiset puoli vuotta on muuttanut asennettani YLE:a kohtaan roimasti. Tapahtumat tiedätte. Viimeisin niistä oli YLE:n lippulaivana pidetyn ajankohtaistoimituksen tämän illan a-studio: Persujen hajoamisen jauhaminen ja pääministerin mollaaminen tilanteessa, jossa ympäröivä maa ja maailma suorastaan pullistelee tärkeitä uutisaiheita ja analysoitavia asioita.

Lauri Kivinen, oletko ajan tasalla? Katsotko itse YLE:n ohjelmia? Miten selitän kohtuullisen kokeneena poliitikkona, että YLE:a pitää tukea?

Mauri Pekkarinen”

 

***

Parahin pikkuserkku, Mauri, oletkohan koskaan pitkän poliittisen urasi sokaisemana tajunnut millainen suomisysteemin toteemipaalu YLE:stä on kasvanut? YLE:n suurin saavutus on ilmeisesti siinä, että se kykenee parhaimmillaan jotenkin haastamaan kulloisenkin Arkadianmäen valtapuolueen – jotain sellaistahan näemme nyt sipilägateen liittyen?

Mutta eihän se riitä mihinkään!

Suomalainen poliittinen kulttuuri on vuosikymmenten saatossa rakentunut täysin valtapuolueet edellä. Sen toimijoihin (ml. valtamedia) on iskostunut käsitys, että kaikki yhteiskunnallinen kehittäminen tulee niiden kautta tai korkeintaan Arkadianmällä edustettujen puolueiden ja niiden sidosryhmien kautta – ei todellakaan tule. Parhaat ideat ja agendat syntyvät jossain ihan muualla, mutta yleensä ne eivät pääse koskaan esille suomalaisten tietoisuuteen inhodemokratiamme estäessä sen, saati että niiden kehittäjät pääsisivät kunnolla julkisuuteen.

Kiitos valtapuolueiden ja valtamedian Suomi todellakin on ”yhteiskunnallisen innovoinnin Ambomaa”!

Mauri, nyt kun moni muukin yhteiskunnallisia asioita seuraava haluaisi ajaa alas verovaroilla pyörivän ”eduskunnan yleisradioyhtiön” YLE:n (valtapuoluepoliitikkona sinä et sitä koskaan tule tekemään) niin miksei samaan syssyyn voisi lopettaa myös Keskisuomalaisen, Alma Median ja Sanoma Oyj:n – olisipahan suomimedian iso ongelma kerralla ratkaistu?

Millaisena nykytouhu näyttäytyy valtapuoluekuplan ja puoluetukien, lehdistötukien jne korruptioresurssien ulkopuolella? Urheilumiehenä annan sinulle tennistermein kuvatun (sori pesäpalloa en osaa) omakohtaisen esimerkin eduskuntavaalikeväältä 2015. Sanomalehti Keskisuomalainen ja sen päätoimittaja Pekka Mervola veivät minua tuolloin kuin pässiä narussa. Ja ovat vieneet sen jälkeenkin naurettavuuteen asti, toistaiseksi.

Mauri, Keskisuomalainen on rähmällään sinun edustamaasi puolueeseen Keskustaan päin niin paljon, että lähtee tukka päästä minultakin. Olen jo vuosia ollut suomalaisen valtamedian kuoliaaksivaiennuksen kohteena. Sitä olen ollut erityisesti omassa kotimaakunnassani ja se valtamedia on Keskisuomalainen Oyj kaikkine maakunnassa vaikuttavine eri medioineen – juuri muuta mediaahan Keski-Suomessa ei enää olekaan?

Sinulla ja puolueellasi lienevät pullat huomattavasti paremmin uunissa täällä Keski-Suomessa?

 

***

Politiikkaan tullessani (pakotettuna) luulin, että meillä olisi kunnianhimoista yhteiskunnallista riippumatonta journalismia, joka etsii uutta Arkadianmäen ulkopuolelta – nyt tiedän, ettei sellaista ole olemassakaan. Vieläkin kyselen jatkuvasti itseltäni miten se on mahdollista kun luulisi tuon nimenomaan olevan median tehtävä?

Isänmaamme on yhäkin paljolti se suomettunut ”1/3 Neuvostoliitto”, jollaiseksi se pääsi sodan jälkeisten vuosikymmenten jälkeen kehittymään. Kapellimestarina oli Maalaisliitto-Keskusta ja Kekkonen, tosin oli niitä muitakin jokaisessa valtapuolueessa. Itse käytän termiä ”sisäinen suomettuminen”, sillä valtapuolueiden luomassa väärässä pelissä ei edes tarvita Moskovaa.

Millainen asiamies onkaan Keskustan takapiru Pekkarinen Keskisuomalaisen päätoimittaja Mervolalle ja toisaalta Mervola Pekkariselle?

Asetelmasta ei sovi unohtaa myöskään Kangaskorven sukua, joka on Keskisuomalaisen suurin omistaja nykyisin ja piikkipaikoilla pörssiyhtiössä. Pekkarinen, Mervola ja Kangaskorvet kaikki ovat lähteneet maailmalle Keskustan kannatusalueen ytimestä Keskisuomalaisen levikkialueen maaseutupitäjistä. On tärkeätä tajuta sekin, että Keskisuomalainen Oyj on nykyisin paljon enemmän kuin vain sanomalehti Keskisuomalainen, sillä se omistaa kymmeniä paikallislehtiä, Savon Sanomat, Etelä-Suomen Sanomat ja monia pienempiä maakuntalehtiä.

Nykyisin Keskisuomalainen Oyj hallitsee varmaankin puolta suomimediasta?

Miten keskeisesti Mauri Pekkarinen liittyy mediakonserni Keskisuomalaisen ja Keskustan jo pitkään harjoittamaan ”riippumattomaan” kansankus… ööh… siis yhteiskunnalliseen journalismiin? Sellaiseen, jossa Keskisuomalaisen tehtävä on ostaa maakunta- ja paikallislehtiä ja kasvaa bisneksenä sekä samalla tarjota oiva alusta keskustalaiselle piilopropagandalle, jota väliin tuntuu olevan kovin vaikea piilotella? Sellaiseen, jossa Keskustan tehtävä on luoda edellytyksiä Keskisuomalaisen kasvustrategialle ja pysyä vallassa suurelta osaltaan juuri Keskisuomalaisen avulla – ilmeisen hyvät synergiat veljeksillä siis kunhan ei vaan jää kiinni, win, win, win?

Suomalainen on se joka häviää.

 

***

Sanoman ja Alma Median kytkentöihin en ota kantaa tässä blogissani sen enempää, mutta siellä sylttytehdas toimii Kokoomuksen suuntaan. Saattaa listastani puuttua pari muutakin suurehkoa media-alan toimijaa, joilla on toiminnassaan samaa logiikkaa, mutta se ei ole oleellista ongelman ymmärtämisen kannalta.

Kaikkein suurimpia mediahirvityksiä Suomessa eivät suinkaan ole väitetyt pienet ”valemediat” vaan nimenomaan YLE, Keskisuomalainen, Alma Media ja Sanoma Oyj.

Miksikö? Siksi että muut mediat eivät uskottele olevansa riippumattomia vaikka eivät sitä olisikaan. Ne ovat siksi paljon rehellisempiä kuin nämä laupiaat samarialaiset ja pyhät pietarit, jotka julistavat jättäneensä entiset kytkentänsä puolueisiin ja alkaneensa ”riippumattomiksi” – minulle tuollainen on pelkkä vitsi, mutta massoihin ja äänestäjiin se uppoaa valtavien resurssien avulla heittämällä.

Ongelman ratkaisu olisi jos jokainen em. nykyisistä valevaltamedioista jatkossa osoittaisi mediassaan täysin puolueetonta tilaa Arkadianmäen ulkopuolisille toimijoille. Mitään (oikeaa) vihapuhetta niiden ei tarvitse edistää, mutta suomisysteemin rakentavaa haastamista kylläkin.

Kyse ei ole vain blogien tai mielipidekirjoitusten sallimisesta vaan myös toimituksellisesta aineistosta, jota pitäisi tehdä tasapuolisesti. Vain noin ko. mediat olisivat oikeasti riippumattomia ja voisivat harjoittaa ruohonjuuritasolta lähtevää tutkivaa yhteiskunnallista journalismia. Jos jotain asianosaista sattuu asia suomalaisen sananvapauden nimissä (ml. ”oikeus omaan yleisöön”) kiinnostamaan, autan mielelläni.

Uutta lainsäädäntöä ei edes tarvittaisi jos vain tahtoa olisi olemassa.

Jos muutos todelliseen riippumattomuuteen ei mitenkään onnistu, on mediataloilla olemassa vielä toinenkin hyvä vaihtoehto tehdä asiat reilusti ja läpinäkyvästi. Silloin pitäisi yksinkertaisesti vain palata vanhaan systeemiin, jossa asiakas aina tietää minkä puolueen äänenkannattaja ko. media on, fair play kaikille, sitä saat mitä tilaat.

 

***

17.11.2017

Villa Sirsa, Petäjävesi

Petri Hirvimäki

 

***

"Hirvimäki Political" -videoblogini Youtubessa

Nukkuvien puolue – Nukkuvat (ml. kannattajakorttikeräys)

petrihirvimaki.com (ml. kannattajakorttikeräys)

TV-haastattelu (presidenttiehdokas)

Unitas kansanliike

 

***

”Presidenttiblogini”:

"Suomettumisen aika on ohi…" (osa I/II – Venäjä) – 14.9.2017

Kannattajakorttikeräys on alkanut – 21.1.2017

Petri Hirvimäki – pienpuolueiden yhteinen presidenttiehdokas? – 17.10.2016

Donald Trump vs. Petri Hirvimäki – 19.8.2016  

Koko kansan Nato – 20.4.2016

”Petri presidenttiehdokas” – 21.3.2016

Väyrynen ja Hirvimäki haastavat Suomen! – 26.1.2016

Avataan suomipolitiikan ”kolmas rintama!” – 12.1.2016

”Peliitta” – eduskuntavaalien 2019 ruskea hevonen? – 2.1.2016

Suomalaisen syvä inho – 10.12.2015  

Presidenttiehdokas Hirvimäen itsenäisyyspäiväpuhe 6.12.2015

Superpowers Dealing with The World in Syria 8.10.2015

Poika, jonka isä halusi Suomen presidentiksi 16.9.2015

PetriHirvimki
Muut Jyväskylä
Ehdolla kuntavaaleissa

Iskä Kalervonkadulta Jyväskylästä. Nukkuvien puolue - Nukkuvat, heräävät, liikkuvat, sitoutumattomat ry:n perustajajäsen ja puheenjohtaja kts. www.nukkuvat.fi. Unitas kansanliikkeen perustaja, vapaustaistelija ja ex-presidenttiehdokas. KTM, kokenut yrittäjä ja kansalaisaktivisti. Yhteydenotot: petri.hirvimaki@nukkuvat.fi, puh. +358 44 987 13 02

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu