Petri Hirvimäki - nukkuvat.fi Nukkuvat - reilun pelin herätyspuolue!

Petrin tarina

Kerron tässä blogissani tarinani siitä, kuinka menetin 2011-2014 koko omaisuuteni yrittäjänä Ambrosia Professionalsissa - todennäköisesti sen kertominen aiheuttaa minua kohtaan vain lisää halveksuntaa suurimmalta osalta suomalaisista?

En minä heille tarinaani kerro.

Minä kerron tarinani ennen muuta sille prosentille suomalaisista, jotka tietävät heti miksi sen kerron. Kerron tarinani myös sille vähän isommalle osalle suomalaisista, joille siitä jää kytemään mielenkiinto sitä työtä kohtaan, jota teen ja teemme Nukkuvissa – onneksi noita kokonaisuutta, maalaisjärkeä ja rohkeutta arvostavia ihmisiä on kaikissa yhteiskuntaluokissa viemään Nukkuvien asiaa eteenpäin.

Nukkuvat – reilun pelin herätyspuolue.

Osa lukijoistani ja tukijani on sitä porukkaa, joka haluaa tietää kokemuksestani. Se haluaa tietää, mistä kumpuaa sisuni ja osaamiseni mitä tulee yhteiskunnalliseen oivaltamiseeni liittyen suomalaiseen kaverisosiaalikapitalismiin sen eri osa-alueisiin: mm. yritystukien haitallisuuteen yrittäjille ja kansantaloudelle tai suomalaisen almutalouden suureen nöyryytykseen osalle meistä – heille minä tarinani kirjoitan.

 

***

Pienenä alkulämmittelynä sukelluksessamme suomisysteemin syövereihin todettakoon ensin, että jo muutama vuosi ennen Ambrosia Professionalsia minulle sattui suomalaisen yhteiskunnan vakavaan ylipolitisoitumiseen liittyvä episodi, jossa myös olimme kärsijöinä. Taloudellisesti tuo asia ei kuitenkaan suistanut elämääni raiteiltaan kuten Ambrosian tapauksessa kävi.

Siinä yhdessä veljeni kanssa 15 vuoden aikana tehty pieni elämäntyö ja kymmenille tuhansille matkailijoille ja myös paikkakuntalaisille palveluja tuottanut hyvin menestyvä matkailuyrityksemme, Rasua Camping*** Jämsänkoski, arvon määrittelivät poliitikot (osa heistä) nollaksi Jämsänkoskella vuonna 2008. Asia liittyi sen aikaiseen Jämsän ja Jämsänkosken yhdistymiseen ja sen valtapeliin. Olimme siinä ikävästi välissä sijaiskärsijöinä.

Olen sanonut entisille asiakkaillemme ja niille poliitikoille, jotka meiltä nyt anteeksi pyytävät (mm. ex. kaupunginhallituksen puheenjohtaja), että en ole enää katkera. Surullinen kylläkin olen jokilaaksolaisten ja Rasuan ulkopaikkakuntalaisten vakioasiakkaiden puolesta ympäri maailman – ainutlaatuisen Rasuan portti meni heiltä lopullisesti kiinni v. 2008 ja 2009 tapahtumissa, jossa alueelle tuli epämääräisten vaiheiden jälkeen lopulta pieni sisäänlämpiävä asuntoautoyhdistys 40 vuoden huonolla vuokrasopimuksella entisten rasualaisten kannalta.

Rasuan tarina tosin voi saada uuden luvun jo paljon ennen kuin vuokrasopimuksen viimeiset 30 vuotta on kulunut..?

Ambrosia Professionalsin (2011- ) osalta alla kertomani tarina on lainaus joku aika sitten Finnvera Oyj:lle lähettämästäni kirjeestä, jossa pyysin vapaahehtoista velkajärjestelyä vaikean taloudellisen tilanteeni johdosta. Finnvera pyysi minua kertomaan mitä on tapahtunut ja minäpä kerroin – ei anneta sen häiritä hyvää tarinaa, että he sentään tajusivat edes kiittää selvityksestäni kohteliaasti, siihen se tosin jäikin.

 

***

”Tässä selvityksessä antamastani ulosotossa olevasta tämänhetkisestä (16.1.2018) kokonaisvelasta yht. 40 569,83 € yli 80% koostuu Finnvera Oyj:n osuudesta eli yht. 34 015,23. Muun kuin Finnveran myöntämän velan luonne on myös kovin erilainen. 

Olen maksanut Finnveran 28 261,14 € alkupääoman suuruista velkaa viimeisen parin vuoden aikana 5615,74 € ulosoton kautta. Nyt velkapääoma on kuitenkin vain noussut 34 015,23 tasolle ja velan korko 16% - miten noin suuri korko on mahdollista nykyisellä korkotasolla?

Tilanne on maksamisen kannalta järjetön taloudellisiin resursseihini nähden. Olen ollut käytännössä koko ajan kesästä 2014 työtön ja 2015 alkaen ulosotossa. Vähäinen jäljelle jäänyt omaisuuteni Ambrosia Finland Oy:n (Ambrosia Professionals) huikean matkan jälkeen maailmalle on ulosmitattu. Olen menettänyt koko omaisuuteni. Vaimoni on työtön ja meillä on 9, 6 ja 2-vuotiaat lapset kotona Jyväskylässä.

Olen herännyt yhteiskunnallisesti aktiiviseksi Ambrosian kokemuksen jälkeen. Ei voi mitenkään olla oikein, että Suomessa osa porukkaa saa miljoonia euroja yritystukea tai startupit vähän vähemmän, ja osa saa keskitysleirikomennon. Minulle kävi niin. Ambrosia Professionals ehti jo olla menestystarina maailmalla, jonka suomisysteemi kuitenkin päätti tuhlata suomalaisen ”kaverisosiaalikapitalismin” ylläpitämisen nimissä TEKES:eineen ja muine sisäpiirin juttuineen.

Olin naiivi ja kuvittelin, että juuri tuollainen yksityinen kasvuyrittäjyysekosysteemin rakentaja ja keihäänkärkiyritys kuin Ambrosia oli, tarvitaan Suomeen, eihän sellaisia ole. Mutta ei tarvittu. Oli hassua tajuta, että myös yksityiset sijoittajat Suomessa menevät täysin sen pillin mukaan, minkä nykysysteemi heille asettaa.

Jos ajatellaan suomalaista kasvuyrittäjyyttä niin kaikkein tärkein mahdollinen toimiala, ”startup-kasvuyrittäjyyden ekosysteemityö”, on käytännössä valtiomonopolin käsissä. Puhuin ”murutaloudesta” Ambrosian aikana ilmiötä kuvaamaan, kun silmukka koko ajan kiristyi loppua kohden.

Ambrosia Professionals ei halunnut tyytyä murusiin. Me lähdimme maailmalle ja järjestimme menestyneitä tapahtumia nollasta aloittaen. Saimme hienoja tuloksia – ”proof of concept” eli konseptimme toimivuus tuli siinä todistettua heittämällä.

Verkostoiduin Applen perustajan Steve Jobsin aikalaisen ja hänelle töitä tehneen henkilön, Mati Otsmaan, kanssa ja saimme hänet Ambrosian tiimiin jne. Tiimimme kuusi jäsentä olivat lähtöisin jokainen eri maasta ympäri maapalloa. Todellakin haastoin itseni ja halusin luoda uuden ainutlaatuisen konseptin maailmankin mittakaavassa.

”Petri is a visionary and business professional who is executing on his dream to bring entrepreneurs, professionals and investors together into one European interactive marketplace. He has proved his concept through successfully executing numerous Beach Boost and Slope Boost events in Finland, Spain and California. Petri has the confidence and skills to expand this vision into the EU marketplace. He is exceedingly trustworthy loyal and hard working - and a pleasure to work with.” (Mati Otsmaa, San Francisco, USA lähde: LinkedIn)

Suomisysteemi kuitenkin mokasi ja raskaasti.

Vaikka Ambrosia Professionalsin ja luomieni suhteiden kautta suomalaisten startuppien olisi ollut mahdollista päästä amerikkalaiseen VC-rahoitukseen (0,5 – 10 M $) käsiksi, en minä päässyt edes FIBANin sijoittajailtaan asiastani kertomaan!!! Käsittämätöntä!

FIBAN eli suomalaisten bisnesenkeleiden verkosto saa käsittääkseni valtiolta rahaa toimintaansa? Jos ei suoraan, niin joka tapauksessa se on sisäpiirin kerho, jolla pääsee parhaiten käsiksi valtiontukiin (ent. Tekes, nyk. Business Finland) sijoituksia tehdessä – heille tulee ilmeisesti paniikki juosta karkuun, jos he kuulevat, että joku jotenkin haastaa suomalaista virkamiesvetoista kasvuyrittäjyyden valtiorahoitusmonopolia? Mitään muuta järjellistä selitystä en moiselle kohtelulleni keksi, tuskin kukaan muukaan keksii?

Oli siellä sellainenkin episodi syksyllä 2013, kun soitin sijoittajasuhteista vastaavalle johtajalle ja pyysin päästä Finnveran (ja oliko juuri Fiban toisena kumppanina) vetämään sijoittajatapaamiseen, en päässyt. Finnpron (valtiollinen vienninedistäjä) edustaja ihmetteli, että mikä juttu meillä on, kun kerroin että olemme tulossa aloittamaan ja järjestämään ainutlaatuista ”Beach Boost California 2013” kasvuyrittäjyystapahtumaa Santa Cruzissa piilaakson alueella.

Jyväskylän ammattikorkeakoulun projektiporukka, joka tuhlasi veronmaksajien rahoja kivaan verkostoitumiseen San Jose State Universityn kanssa, ei tuolloin osannut vastata edes sähköposteihin, yhteistyötä kun ehdottelin. ”Laita sähköpostia tulemaan” sanottiin toki ensin puhelimessa.

Ei paljoa lohduta yrittäjää, joka teki jotain sellaista kuin minä tein noina muutamana vuotena. Minä ja Ambrosia Professionalsin tiimi olimme veronmaksajien rahoilla läträävän suomalaisen kasvuyrittäjyysmafian ja virkamieskoneiston sylkykuppeja.

Mitä minä tein – minä yritin kaikkeni.

Surkuhupaisaa jälkeenpäin on, että ”pikkuraha”, jota olisimme tarvinneet ehkä vain 20 000 eur lisää jostain, olisi riittänyt siihen, että kuolemanlaakso olisi ylitetty ja Ambrosia Professionals olisi aloittanut maailmanvalloituksensa toden teolla. Sanon 20 000 eur pikkurahaksi siksi, että suomisysteemiin sopivat startupit ja isommat saavat jopa 2 000 000 eur ilmaista lahjarahaa jonkun TEKES:n kautta. Tuotakaan pikkurahaa vain ei enää silloin ollut omasta takaa, kun muuta vaihtoehtoa ei ollut.

Paradoksi on, että vaikka meillä oli suhteet paljon isompaan jenkkirahaan, ei meillä ollut startup-sijoittajaa myöskään Amerikassa, joka olisi suomalaiseen startupiin meren toiselle puolelle rahansa laittanut. Em. on kuitenkin ymmärrettävää tietäen logiikan, miten rahoitus toimii startup-vaiheessa.

Siinä vaiheessa, kun alat järkätä firmallesi osoitetta San Franciscoon saadaksesi alkuvaiheen rahoitusta sieltä (kun Suomi oli mikä oli) alkavat kuukaudet mennä liian nopeasti, viikot, päivät… lopulta minulle ei ollut enää rahaa bussilippuun Helsinki-Vantaalta Hämeenlinnaan, jossa hetken tuolloin asuimme. Kaikki em. tapahtui samaan aikaan kun Kiinassa meillä olisi ollut kaikki valmiina järjestää oma tapahtuma ja sijoittajat siellä, mutta minulla ei ollut enää varaa edes yhteen bussilippuun!

Ambrosia.pro sivustolle ei kannata enää mennä asiaan tutustumaan, eikä muillekaan, sillä niitä ei ole ollut varaa ylläpitää palvelimilla. Mutta täältä silloin tehdystä diasarjasta näkee jotain kokonaisuudesta – siellä on hyvä videolinkki myös.

Minä ja perheeni olemme jo kärsineet ihan tarpeeksi. Nykyinen yhteiskunnallinen aktiivisuuteni (en toimi valtapuolueissa) haittaa hakemista moniin työtehtäviin. Olen ollut mm. aikuiskouluttaja vuosia 2000-luvun alussa, mutta se on politiikkaa koulutuskuntayhtymissä. Projektipäällikkönä, yritysneuvojana jne. mutta nekin ovat politiikkaa, jossa ei pidä haastaa nykysysteemiä mitenkään.

Yrittäjä olen ollut 20 vuotta ja aina yrittäjämäinen, mutta sekin on näillä resursseilla ongelmallista. Ulosotto vie kaiken ja perheen tilanne pysyy todella huonona, ellen saa velkaani joksikin ihan toisenlaiseksi kuin nyt. Suomesta pois on vaikea lähteä asumaan pysyvästi, kun kolme pientä ja juuret Suomessa. Tosin sekin on vaihtoehto tässä tilanteessa.”

 

***

Siinä minun tarinani, millainen on sinun tarinasi? Olipa se paljon parempi tai vieläkin hyytävämpi, oleellista on sen tajuaminen, että meillä voi siltikin olla aivan sama päämäärä muuttaa isänmaatamme, jos fokus on oleellisissa asioissa ja vain niissä - juuri siitä on kyse Nukkuvissa, suomipolitiikan ”game changerissa”.

Tulossa iso juttu Nukkuvilta seuraavassa blogissani!

 

***

5.3.2018

Kalervonkatu, Jyväskylä

Petri Hirvimäki

 

***

Nukkuvien joukkorahoituskampanja mesenaatti.me :ssä

Kansalaispalkka nyt! - kansalaisaloite

"Hirvimäki Political" -videoblogini Youtubessa

Nukkuvien puolue - Nukkuvat (ml. kannattajakorttikeräys)

petrihirvimaki.com

TV-haastattelu (presidenttiehdokas)

Unitas kansanliike

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (39 kommenttia)

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki

Tarina on pitkä, siksi siitä jäi pois mm. karmea kohtelu jota suomisysteemiltä saimme kun päätimme tulla Helsinkiin - kuten sanoin me teimme kaikkemme. Muutimme perhekin siksi Hämeenlinnaan Kokkolasta, jossa Ambrosian aloitin.

(Kokkolassa oli oma touhunsa, tietenkin suomisysteemillä suhteessa meihin)

Meille luvattiin siitä NewCoFActory eli Helsingin kaupungin startup yhteisostä että pääsemme sinne - emme päässeet, nöyryytys oli täydellinen ja rahaa paloi valtavasti, yksi työntekijä varastettiin kuormasta jne sellaisen yrittäjävirkamiehen toimesta joka siellä touhusi.

Jos joku ihmetteli mistä se työ ja sisu mitä Nukkuvissa nyt teen kumpuaa niin ei välttämättä ihmettele enää..?

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

En lukenut tarinaasi, koska olit kertonut sen "sille prosentille". Minua jäi jo tuossa vaiheessa kiinnostamaan, mistä olet saanut päähäsi että peräti prosentti olisi tarinastasi ja sinusta kiinnostunut?

Paavo Väyrysen kannatus oli muutamia prosentteja. Sinisten nykykannatus näyttää olevan 1,6 prosenttia. Miten kuvittelet, että Nukkuvista kiinnostuneita olisi kokonainen prosentti?

Prosentti on melko paljon. 4 463 333 äänioikeutetusta se olisi 44 633. Sellaisella äänimäärällä olisit äänikuningas missä tahansa vaalipiirissä. Luulen, että olet yliarvioinut kansansuosiotasi melko paljon.

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki

Kiitos Kai - älähän nyt, kyllä se kiinnostaa. KOkonaan eri asia on onko siitä mm. media hoitanut minkäänlaista osuutta kertoa sitä ihmisille? Ei minun tarinani ainoa maailmassa ole mutta aika merkittävä tarina mitä tulee mm. yhteiskunnallisen uudistamisen tarpeellisuuteen -

mediassahan on niistä jotka on nykysysteemin menestyjiä ja sitten niistä, jotka ei uhkaa sitä millään tasolla, jokunen harmiton hovinarri seassa.

Etulinja opettaa - mutta täältä tullaan.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Kiitos, Petri, kun jaat tarinasi meille muille. Mutta miksi haluat edelleen kannattaa sitä samaa järjestelmää (kapitalistinen järjestelmä; suuren pääoman valta, jossa suuryritysten omistajat hallitsevat lainsäätäjiä), joka sinut tuohon umpikujaan ajoi?

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki

Kiitos Janne - ei reilu markkinatalous ajanut minua tähän vaan sen reilun markkinatalouden puute, nimenomaan.

Ihmisen ahneus on aina olemassa jollain tasolla, se kuuluu lajiluonteeseen, jos politiikka häärää bisneksen seassa niin tulos on katastrofi - tulos on suomalainen kaverisosiaalikapitalismi, jossa alkaa olla jo suoranaisen oligarkian piirteitä!

Politiikan tehtävä on luoda lainsäädännölliset reunaehdot toimivalle reilulle markkinataloudelle ja muuten pysyä poissa tieltä. Itse markkinamekanismiin sen ei ollenkaan pidä puuttua.

Kyllä minussa asuu vähintäänkin pieni sosialisti usko vaan tuon kansalaispalkan kautta - vai onkohan se peräti pieni kommunisti? ;-)

https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2884

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

"Kiitos Janne - ei reilu markkinatalous ajanut minua tähän vaan sen reilun markkinatalouden puute, nimenomaan."

Markkinataloutta on olemassa tasan yhtä sorttia eli sitä, jossa kaikki on ostettavissa ja myytävissä -- aina poliittisia päättäjiä ja virkamiehiä myöten. Pienyrittäjä ei siinä kilpailussa pärjää suurpääomaa vastaan.

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki Vastaus kommenttiin #9

Eihän asiat ongelmattomia ole. Tosin toimiva markkinatalous ja suomalaisen isännän luontainen rakkaus omaan metsäänsä olisivat esimerkiksi saaneet PALJON parempaa jälkeä aikaan sekä bisneksenä metsän kasvun että luonnon puolesta.

Entäs MTK ja virkamiesvetoinen metsätalous jota 1950 luvulta asti harjoitettu - saldona aukkohakkuita, kituvia ja käkkärämäntyisiä sellupeltoja Suomi täynnä joissa ei linnut lauleskele ehkä räkättirastaat ja varikset korkeintaan.

Itsekin niitä istuttaneena ja ihmetelleenä sedälle nuorempana.

Tuosta pienyrittäjän vs suuryritys asetelmasta - siksikin kansalaispalkka!

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Eikö tässä ole kyseessä omat valintasi? Ryhdyit yrittäjäksi ilman riittävää pääomaa ja osaamista. Jatkat politiikantekoa, vaikka et saa asiallesi kannatusta. Surullinen tarina.

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki

Kiitos Manu - minäkö olen surullinen tarina vai nykyinen suomisysteemi?

Siellä on olemassa aikamoinen analogia molemmissa kuvioissa - tottakai on kun kyse on samasta asiasta. Suomen vakavasta ylipolitisoitumisesta, jossa politiikka häärää kaikkialla.

Nyt kävi kuitenkin tuuri kun minut kuitenkin on jo valmiiksi ryöstetty.

Täältä tullaan - Nukkuvien brändi on kova juttu vielä.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

"Kiitos Manu - minäkö olen surullinen tarina vai nykyinen suomisysteemi?"

Nostan sulle Petri hattua siitä, että jaksat uskoa ja yrittää -- tällä kertaa politiikassa. Surullinen tarina et ole sinä, vaan kapitalistinen järjestelmä, joka kattaa myös Suomen niin kuin suuren osan maailmaa.

Nykyinen palkkaorjuusjärjestelmä eroaa vanhanaikaisesta kahleorjuudesta lähinnä vain siten, että nykyään orja saa itse valita isäntänsä -- jos onnistuu sellaisen löytämään.

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki Vastaus kommenttiin #10

Annoin jo papukaijamerkin sinulle Janne, alankohan pikkuhiljaa lämmetä? ;-)

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Nukkuvista ei tule mitään, toivottavasti itsekin vielä heräät. Kaikkea hyvää kuitenkin jatkossa sinulle.

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki Vastaus kommenttiin #15

Vaikka Nukkuvilla ei olisi yhtään mitään (on meillä) jo se että olemme "Nukkuvat" brändin omistaja on iso juttu. Niin iso että sitä pelätään valtapuolueissa ja valtamediassa - valtamedian tehtävä on estää sen kertominen Pihtiputaan mummolle että olisi "nukkuville" nyt oma puolue - ja jokaiselle joka haluaa ajatela asiat uusiksi kokonaisuuden, rohkeuden ja maalaisjärjen (oikean yhteiskunnallisen kokemuksen) kautta.

Eikä etenkään saa mummo tietää että se on puolue joka on ihan oikeasti erilainen - oivaltanut jotain uutta, tärkeää jokaiselle suomalaiselle.

Sen että koko nykypeli on väärä - ja vieläpä kertoo mitä tilalle.

Sehän olisi kauheaa jos ihmiset yhtäkkiä tajuaisivat miten nykypeliä voi muuttaa - ei pidä antaa pikkurilliä ettei mene koko käsi...

Mitä jää jäljelle - jäljelle jää suomalainen sisu ja se että valtamedian touhusta pitää tehdä niin naurettavaa että sille ei jää enää mitään muuta vaihtoehtoa kuin alkaa oikeasti "riippumattomaksi" - mitä se on mökin mummolle vuosikymmenet väittänyt olevansa.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo Vastaus kommenttiin #17

Äänestämättä jättäneissä -- "nukkuvissa" -- on valtava yhteiskunnallinen ja poliittinen potentiaali! Eduskuntavaaleissa noin 40% äänioikeutetuista ei äänestä!!

On ihmisten halveksuntaa ja aliarvoimista kuvitella, että ihmiset jättävät äänestämättä siksi, että eivät välitä siitä, miten yhteiskunta järjestetään. Todellinen syy äänestämättä jättämiseen on se, että ihmiset ajattelevat, että sillä ei ole merkitystä, mitä puoluetta äänestetään, koska toteutettava politiikka on joka tapauksessa samaa.

Ja miksi se olisi samaa?

Siksi, että yhteiskunnallinen valta ei ole vaaleissa valituilla elimillä, vaan niillä, jotka omistavat talouden -- tuotanto- ja rahoitusvälineet.

Äänioikeutettujen parissa on olemassa 40% vähemmistö, joka vain odottaa passiivisesti, että jokin taho tekisi sosialistisen vallankumouksen.

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki Vastaus kommenttiin #19

Janne prkl - olin jo antamassa toista papukaijamerkkiä kun tuo sun ala osa hyppäsi silmille. ;-)

Eikö me voitaisi tässä nyt sopia vitivalkoiset ja tulipunaiset keskenämme, että me ollaan sen hyvän vallankumouksen tekijöitä ja hoitaa homma isänmaalle?

Ei kai mun Emil pappa ollut turhaan sodassa?

Siis oikeasti mun visio on, että meillä voisi olla hyviä kapitalisteja, onnellisia (vapaasta tahdostaan) köyhiä ja naurava keskiluokka, sekä hyviä virkamiehiä ja jokunen asiapoliitikko.

Kansalaispalkka nyt! jne,

"Unitarismi" olisi aatteen nimi - pitäisi tehdä "Principles of Unitarism in Politics and Society" - sehän voisi olla "unitaristinen" vallankumous... (operatiivisesti "nukkuva vallankumous", hyvä vallankumous menee.

Tuo "sosialistinen vallankumous" on kyllä old school...? ;-)

Käyttäjän ArtoAalto1 kuva
Arto Aalto

Tervehdys Petri. En tiedä mihin prosenttiin kuulun tällä hetkellä, mutta itse olen myös aloittanut muutaman henkilön kanssa Irtiotto ry:ssä. Helmikuusta asti sen puheenjohtajana. Janne tuossa kyseli, että miksi haluat edelleen kannattaa ja tukea samaa järjestelmää joka sinullekin tuon kertomasi aiheutti? No tietenkin haluat muuttaa sitä. Itse olen tullut siihen tulokseen, että korjaus ei enää auta, vaan on luotava uusi yhdessä "uuden ajan" ihnisten kanssa. Meni siinä sitten aikaa vaikka loppuelämän, niin sekään ei haittaa, sillä jälkipolvea on minullakin sama määrä, mutta jo aikuisia. Kaksi lastenlastakin tyttärelläni Englannin Bristolissa. UUDEN AJAN YSTÄVÄT - avoin ryhmä on täällä facessa. Tutustu siihenkin Petri. Itse olen tutustunut akendaasi. Kopioinkin sen muistaakseni vuonna 2015 luettavakseni oikei "hartaudella". Ei siinä mitään hyviä ajatuksia siinä, kuten nukkuvissakin. Kyllä maailma muuttuu, kun muutumme itse ensin ja olemme esimerkkinä muille. Pystymme kyllä olemaan esimerkkeinä. Nämä eteemme tulleet vaiheudet eivät sitä estä. Itseänsä kun kunnioittaa, niin pystyy kunnioittamaan myös muita ja tekemään kanssakulkijoiden kanssa hyvää. Laitan vielä aivan lyhyesti oman tarinani. Ensimmäinen pienyrityksen vaikeus jo 90- luvulta, mutta taas noustiin toimimaan eri vaiheiden jälkeen. Toinen vaikeus 2008 finanssikriisistä Suomeen kohdistunut vuoden 2013 lähes 13 prosentin bruttokansantuotteen pudotus muine takaiskuineen aiheutti uudelleen pikkuyritykseni loppumisen ja viimeisen vuoden olin eläkkeellä ennen 65 vuoden eläkeikääni. En kuitenkaan toimettomana, vaan teen kehitystyötä edelleen kollegani kanssa täällä Paimiossa.

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki

Kiitos Arto - olen ilolla pannut merkille sinun läsnäolosi aina välillä, kiitos siitä.

"The Journey is The Reward!" - sanoi eräs josta meinasi tulla hippi, mutta tulikin hippi ja Steve Jobs. Luojan kiitos ei syntynyt Suomeen - maailma olisi menettänyt paljon. Jobs on muuten aika pahasti väärinymmärretty, mutta ei tässä siitä enempää.

Kävin klikkaamassa itseni ryhmään!

Käyttäjän ArtoAalto1 kuva
Arto Aalto

Lyhyesti tarinaani, jota mieluiten kirjoittaisin jo viimeisiä kertoja, koska taakse jää tässä puolenvuoden sisään ja uusi aika ja oma kehitystekeminen jatkuu ehkä niin kauan, "kuin henki pihisee". Samaa siis olen kokenut jo 90- luvun laman aikana. Lapset silloin tyttäret koulu- ja kohta lukioiässä sen jälkeen. Nuorin poika "iltatähtemme" oli silloin alle kouluikäinen. Omakotitalosta, jossa yritystila toimistollani, lähdimme karkuun pankin toimenpiteitä, eli lainan irtisanomista. Siihen jäi melko uusi talomme, jota olimme yli viisi vuotta rakentaneet. Hienot kuvat siitä "koetalosta" koristaa nytkin työhuoneeni seinää kuvakavalkadina, kuten aikaisemmastakin kahden asunnon talostamme, jonka valmistui 1976. On vielä kuvat viimeisestäkin Jakkulan Pappilasta Someron Somerniemeltä ja sen maisemista. Puhelukin tässä välillä tuli, mutta jatkan tässä ajatuksen virtana. Niin silloin olin jo 13 vuotta pikkuyrittäjänä ollut ja ei siis siinä vaiheessa kannattanut muuta, kuin vaan miettiä jälleen yrittäjänä jatkamista. Henkilökohtainen velkasaneeraus vaan päälle ja valitettavasti myös vaimolle, vaikka ei ollut "osaa eikä arpaa" yritystoiminnassa (no tukena kyllä, kuten nytkin), kun erikoissairaanhoitaja on. Vaimon alan terveydeydenhoitoalan kauppaa siinä velkasaneerauksen aikana yhdessä 2,5 vuotta, mutta emme saaneet kannattavaksi ja vain noin yhden henkilön palkkaa vastaavaa tuloa tuli. Velkasaneeraus kaiken menettäneenä kesti silloin 5 vuotta. Onnenkantamoisena tuli suunnittelutyö Viroon, eli Vihterpalun kartanon restaurointi ja muutossuunnittelu sekä valvontaa vuosina 2002 - 2005 alkuun. Sen jälkeen olikin taas valmis ostamaan yli 100 vuotiaan pappilan yritystilaksi ja vuokrattuna puolikas kodiksi yritykseltä. tarkoitus oli kehittää se pienimuotoiseen matkailukäyttöön. Toisin kävi, kun finanssikriisi 2008 alkoi vaikuttamaan vuonna 2011-2012 ja tapaninmyrsky 2011 vielä tuhosi pihan raivioksi. Pankin kiristyksessä voudin valvonnassa sitä luisuttiin "vapaaehtoiseen myyntiin" ja alihintaan tietenkin meni. Oikeustaistelu siitä kolmisen vuotta ja puolivuotta kodin irtisanomisaikaa ja muutto pois. Valmistin siirtoarkit ja kuljetin irtaimiston Paimioon. Häätöäkin siinä heti koettiin yritystilan osalta ja yrittivät vielä kodistakin häätä irtisanomisajalta. Tätä ei 90- luvun laman aikaan koettu. Tulipahan sekin koettua ja siitäkin valituksella sein keskeytyksen, kun kaikki olisi irtaimistokin viety. Eipä onnistuneet. Vielä muutama selvitys tässä ja sitten se aika jää taakse. Sen olen todennut, että "pankki voittaa aina" ja ulosottoviranomaiset (häätäjät) eivät kuuntele velallista. Nämä kaikki pitäisi saada uudeksi laiksi ulosottokaarta myöten. Eihän sitä kenenkään ennen kannata Suomessa pienyrittäjäksi alkaa. Nyt siis vaan eteenpäin "uuden ajan" mukaisesti ja tekemällä siinä mitä on. Kyllä me muutosta saadaan näille järjestelmille vielä ja pystymme siinä samalla elämään onnellista loppuelämää. Tsemmppiä Sinulle. Tutustukaa muutkin jotka tätäkin luette kaikille avoimiin "Uuden ajan ystävät - sivuihin" facessa. Saatatte innostua mukaan.

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen

Tekisi mieli lukea, mutta kun on yhtä puuroa. Suositteleisin jakamaan pienempiin pätkiin. Olisi helpompi lukea. Tämä ystävyydellä.

Käyttäjän ArtoAalto1 kuva
Arto Aalto

Oman eilisen tekstini kirjoitin vaan ajatusten virtana enkä kiinnittänyt huomiota jaotteluun.
Itselle ja yritykselleni tapahtuneessa kovin tärkeää ole se mitä minulle tapahtui, koska selvisin molemmista ja olen tyytyväinen kokemuksista joita sain. Elän uutta aikaa, jossa minä oma ego häviää ja siksi itsestä ei haluakaan kertoa saavuttajana tai uhrina, koska sillä ei ole merkitystä.

Tärkeää taas on se, että mikään ei ole muuttunut 90- luvulta tähänpäivään ja käytännöt, lait yms. ei mielestäni ole enää tähän aikaan sopivia, ja olisi vähintään päivitystarpeessa, mutta olemme yhteisesti todenneet ja kokeneet, että se ei riitä tarvitaan kokonaan uutta muuta, jota ei ehkä järjestelmisksi tai vaikka instituutioiksi enää kehittyessään kutsutakaan.

Tämä jää siis taakseni puolenvuoden sisään, kun menen eteenpäin. No eihän se koettu tietenkään mihinkään häviä, mutta sen merkitys muuttuu.

Olemme perustaneet viimevuoden kesäkuussa Irtiotto ry:n pienellä porukalla ja avanneet avoimet sivut "Uuden ajan ystävät - ryhmän" facebookiin tämän vuoden alkupuolella. Näkemyksemme mukaan vanhoja järjestelmiä ei voi eikä tule enää korjailla, vaan tilalle on luotava uudet. Millaisia ne ovat sitä emme tiedä, koska ne kehittyvät tiedostavien uhmisten kanssa yhteistyössä.

Tähän tarvitaan Homo Noeticus Naturalis - uusi luonnollinen ihminen - uusi vaihe ihmiskunnan historiassa alkaa - uusi aika ja uusi ihminen pelastavat ihmisen ja luonnon itseltään.

Kannattaa tutustua sivujemme asiasisältöön. Sisältö on laaja jo tälläkin hetkellä. Koko ajan selkeytämme sitä mitä uusi aika tiedostaville ihmisille tarkoittaa.
Siihen sisäistyy ja samaistuu aina vaan kasvava joukko, jotka itse itsessään tiedostavat olevansa siinä vaiheessa, että ymmärtävät nykyiset maailmankuvat haluavat päästä eteenpäin.
Vasta silloin he pystyvät uuden ajan ymmärtänään ja siitä nousee halu myös toimia yhdessä muiden kanssa toteuttamaan sitä omassa elämässään.

Edellytyksenä on omien uskomustensa hylkääminen, minän hävittäminen ja elämän jatkaminen siinä mitä on suoraan "paikallaan liikkeessä" elämän virrassa. Tähän me kaikki ihmiset pystymme, kun olemme siihen valmiit.

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki Vastaus kommenttiin #31

Kiitos Arto - ihminen oli ennen paljon enemmän juuri tuota. Suomalainen oli tuota kun elimme metsissä luonnon ehdoilla.

Olen samaa mieltä siinä että nykyihminen on hukassa monessa asiassa. Tekninen kehitys ja uudet mahdollisuudet ei ole geenejämme vielä muuttanut, lampun valo keskellä talvea 24/7 ei vieläkään ole normaalia Suomalaiselle. Saati että nämä yhteiskunnalliset isot systeemit (jossa yksilön arvoa mitataan systeemin kautta aivan liikaa) olisivat mitenkään luonnollisia etenkään suomalaiselle metsäsissille vieläkin geeneiltään.

Hienoa!

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki

Kiitos Arto - on sinullakin ollut vauhtia ja vaaratilanteita! Tavallaan minun "tuuri" on ollut se että oman kodin laitoimme rahaksi jo ennen, jotta sain likviditeettiä Ambrosiaan. Ei siis tarvinnut kokea vielä sitäkin, että oma koti menee vasaran alle ja pakotetussa tilanteessa pois sieltä.

Se on äärimmäisen kova tilanne, voin kuvitella.

Hienoa että olet jaloillasi ja sinulla piisaa ideoita - kenenkään ihmisen arvo ei ole rahassa mitattavissa.

"Tarina - taide - toiminta"... hmmmmm...? - sain ajatuksen jo aikaisemmin ja nyt kun sinunkin tarina (kiitos siitä!) tässä tuli niin se ajatus vaan vahvistuu. Viitaten seuraavaan blogiini, se "jekku isänmaalle" saataa olla taas monta piirua lähempänä? ;-)

Käyttäjän ArtoAalto1 kuva
Arto Aalto

Hyvä juttu Petri,että klikkasit itsesi ryhmäämme. Yhteisiä toimintoja teemme. En sanonyt tavoitteita, koska oikein mitkään "uskomukset" eivät sovellu uuteen aikaan. Monista vaikuttaa oudolta, mutta, kun avautuu, niin haluaa jatkaa. Näin kävi 2015 minulle, kun totesin, että olin jo osittain määrätyissä toimissa jo uutta aikaa elänyt aina vuosituhannen vaihteen alkupuolelta asti.

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki

Mikäs on klikatessa - Nukkuvien tavoitteena on tuoda Suomi vihdoinkin 2000-luvulle. Jossain olen myöskin tituleerannut itseäni "uuden ajan sekatyömieheksi" ;-)

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Ambomaan papisto hajotti Soinin puolueen ja Väyrysen asioita näyttää sotkevan.

Mädät oksat karsitaan jotta terveet voivat kukoistaa, sanoo Kauniaisissa koulittu.

Aina löytyy sellaisia, jotka eivät pidä siitä että heitä pidetään tyhminä, ettei kaikkea kerrota.

Antti Rinne toipuilee Ambomaan papiston suuhunsa panemasta "synnytystalkoista", vaikka ei puolueestaan päätellen ole edes käynyt sikalassa näkemässä porsimistalkoita.

Puhutaan ihmisluonteen paljastumisesta. Ihmisen kokoiset asiat kiinnostavat. Minkä teet yhdelle pienimmistä, teet myös minulle.

Jos ei ihan kärpäsinä niin ainakin elukoina, muuan kirjoitusharrastuksestani kuullut kainuulainen työmies väitti -90 luvulla suomalaisia miehiä kohdeltavan.

Sisu tyhmentää.

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

H.R:"Sisu tyhmentää."

Olen useamman vuoden nauttinut suurimmaksi osaksi vain tuota juomaa ja omakohtaisena kokemuksena voin todeta että minuun sillä on kokonaan toisenlainen vaikutus. Tarpeeksi otettuna itsestäni tulee paljon fiksumpi kuin normisti, kuten myös vahvempi ja komeempikin. Varakkuuteni myös lisääntyy.

Mitä sitten tulee nukkuviin tahi maan ysätviin, tahi mihin hyvänsä..niin kaikki ne on samaa. Kun valtaa tulee, niin nämä hienot "arvot" unohtuu ja jää vaan jäljelle ihmisen oman lompakon täyttö.

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki

Kiitos Kalervo - tässä kohtaa kannattaa lukea tarinani.

Ja myöskin miksi jäädä nyhjäämään tänne Suomeen jos täällä ihan oikeasti joskus kaikki alkaisi olla suunnilleen valmista? Hyvät ajatukset on vientituotteita - mutta se jekku isänmaalle nyt ensin ;-)))

#reilipeli #unitarismi

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki

Kiitos Heikki - meitä Nukkuvia tosin sisu vaan kaunistaa. Ambomaan papisto on ollut kovin ahkeraa tämän maan ruhtinaita ripittäessään.

Ja mehän annetaan sille väärälle papistolle lähdöt heti kun mahdollista!

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Joukossa tyhmyys tiivistyy. Suomalaiset tyhmentyvät toistamalla jo moneen kertaan toistettua yhä uudestaan toistamasta päästyäänkin. Papiston sotamagiaa joka hurmaa sekä Petriä että Väyrystä ja KSML:ää, eli kaikkea sitä politiikkaa jonka Petri ilmoittaa haluavansa haastaa!

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki Vastaus kommenttiin #29

Petriä, Väyrystä ja KSML:ää..? Hetkinen yksi ei ainakaan kuulu joukkoon, mutta kuuluuko mikään!? ;-)

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö Vastaus kommenttiin #35

Tuo joukko vaikka kävelee Jyväskylästä Kasarmintorille päästäkseen Talvisota-muistomerkin paljastustilaisuteen.

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki

Sitä seuraavaksi - mun ongelma oli että jotain ulosmitattavaa löysivät. Toivottavasti pääsen. Lähestyin Finnveraa kun juuri se velka on se mikä on yli minun hilseen. Muut (vain 6000 eur) hoitaisin jopa mielelläni - niissä korko on myöskin "vain" 8 %.

Samalla kun joku toinen startup saa muutamassa vuodessa 4 MEUR yritystukea
niin sadasosalla siitä kyyytetään toisaalla ja tuhotaan melkein 2+3 perheen elämä. Ei kovin toimiva yhteiskunta?

Noh, johan tässä ollaan neljä vuotta oltu pois kansantalouden kasvattajapuolelta pelkkänä kulueränä... mutta jos sen vallankumouksen piruuttamme vielä porukalla tekisimme? ;-)

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki Vastaus kommenttiin #30

Jukka kiitos - maailman parhaan perusturvan osalta ja tasolle kyllä (suunnilleen) ja sen yli markkinatalouden toimivuuden varmistamiseksi en ollenkaan - täältä saa siihen tarkemman vastauksen:

https://www.nukkuvat.fi/puolueohjelma/

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Velkajärjestelyn avulla ei tarvitse maksaa velkoja, kuin ainoastaan 3-5 vuotta. Sen jälkeen kaikki velat on nollattu. Tätä mahdollisuutta kannattaisi käyttää. Jos pankki tai muu velanantaja ei tarjoa vastaavantyyppistä sopimusta, voi hakea velkajärjestelyä oikeusteitse.

Tietoa velkajärjestelystä

Yksityishenkilön velkajärjestelyllä voidaan ratkaista sellaiset velkaongelmat, joihin ei muuta keinoa löydy, koska maksukyky ei riitä kaikkien velkojen maksamiseen.

Velkajärjestelyssä velkoja maksetaan oman maksykyvyn mukaan tavallisesti kolmesta viiteen vuotta ja loput, maksamatta jääneet velat saa anteeksi.

Se on tarkoitettu yksityishenkilölle tai pienyrittäjälle, joka asuu vakituisesti Suomessa.

Velkajärjestelyä haetaan käräjäoikeudesta ja hakemuksen tekemisessä auttaa aina kunnan talous- ja velkaneuvoja.

Ennen velkajärjestelyn hakemista täytyy aina selvittää tai arvioida, voiko velkongelmaan löytyä ratkaisu jostakin muusta keinosta heti tai esimerkiksi parin, kolmen vuoden kuluessa. Näitä keinoja ovat:

maksusopimukset velkojien kanssa
Takuusäätiön takaus pankkilainaan
kunnan sosiaalinen luotto
velkojen maksaminen pois ulosoton kautta.

https://www.takuusaatio.fi/tietoa-ja-ratkaisuja/ra...

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki

Kiitos kovasti Jorma - minulla on olleet omat mutkat matkassa ja nyt on tuon velkajärjestelyn oikeuden kautta vuoro.

Hieman asiaan on vaikuttanut myös se, myönnän, että ei kertakaikkiaan ole ollut voimia miettiä koko aikaa asiaansa. Onko se "projisointi" vai mikä ilmiötä kuvaava nimi että suojelet jotenkin itseäsi laittamalla energian muuhun - tiedät kyllä mihin tapauksessani. ;-)

Mutta nyt on sen virallisen velkajärjestelylapun aika - tuossa vapaaehtoisessa jutussa sitä jo tulikin tehtyä pohjia.

Kiitos Jorma.

Käyttäjän ollip1 kuva
Olli-Pekka Jalovaara

Useimpien startuppien osalta en usko, että rahan saaminen on se ydin ongelma (näin minusta myös Amrosiankaan osalta sen slaidishown pohjalta minkä katselin läpi). Joidenkin ongelma on saada rahoitusta ennenkuin Business on selvä. Petri pystytkö kokemustesi pohjalta kertomaan olisiko Ambrosia voinut alkaa tuottamaan jotakin tuloa sanotaan alle 5000 euron panostuksella muuttamalla jotain?

Kiitos kertomuksistasi, se voi auttaa jotakuta.

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki

Kiitos Olli-Pekka. Ongelman ydin startupeilla on että tuotekonseptille ei ole kysyntää, siitä ei kukaan halua maksaa. MEidän jutuista haluttiin, tienasimme ekat rahamme ja se oli selkeästi proof of concept Ambrosialle.

Jatkossa se olisi ollut koko ajan helpompaa, tienaaminen eri tavoilla.

Jälkikäteen on helppo olla viisaampi. Tosin oli ihan tietoinen riski että mennään tapahtumat edellä, joka oli kallista tottakai. Peruste mennä ne edellä kansainvälisesti oli se että tietenkin niin sai oman ekosysteemin kasvamaan nopeasti ja toisaalta en mitenkään osannut ajatellakaan miten "kiellettyä" Ambrosian kaltaisen jutun luominen oli Suomessa.

Siis kiellettyä siten että resurssit juoksevat karkuun systeemisistä syistä.

Laitoin sinne että 20 000 olisi ollut iso raha loppupeleissä - Alf Rehnille vastasin FB:ssa että ehkä jopa tonnikin olisi riittänyt, mistä tietää - lentolippu Wuhaniin (Kiinan suurimpia kaupunkeja) silloin kun Ambrosia oli iskussa, netissä, tapahtumat jne systematiikka tuoretta ja tsemppi päällä. Siellä olisi ollut rahamiehet odottamassa.

Noh - jos sinulla ei enää ole varaa bussilippuun lentokentältä kotiisi...

Mieti miltä tuntuu kun jotkut toiset saa vastaavassa tilanteessa 50-100 000 EUR heittämällä jotain TEKES rahaa ja sitten muuatman vuoden aikana jopa pari miljoonaa!

Ei, en halua TEKES-rahaa, minun kokemus on sellainen että haluan muuttaa koko tuon systeemin, suomalaisen kaverisosiaalikapitalismin. Huomaa mikä valtava analogia bisnes ja politiikka - ne ovat täsmälleen samanlaisia jos olet haastaja jota systeemi ei katso hyvällä. Kaikki liittyy kaikkeen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset