Petri Hirvimäki - nukkuvat.fi Nukkuvat - reilun pelin herätyspuolue!

Puoluetuki-gallup – kaikki mukaan!

  • Puoluetuen määrä viime vuosina
    Puoluetuen määrä viime vuosina

Olisi mielenkiintoista tietää, mitä mieltä Puheenvuoron lukijat ovat nykyisestä puoluetukisysteemistä? 

Toteutan siksi pienimuotoisen puoluetuki-gallupin niillä samoilla periaatteilla, joilla olen viime vuosina muutaman gallupin eri aiheista blogeissani toteuttanut. Alusta ei anna suoraan kysyä mielipidettä rasti ruutuun tyyliin blogin sisässä (kehitysehdotus ylläpidolle!), mutta ei anneta sen haitata – gallup-tuloksen ja myös keskustelun tästä tärkeästä asiasta saa silti ihan hyvin aikaiseksi kun hieman sovellamme.

Galluppiin voivat osallistua kaikki ne, jotka pystyvät kirjautumaan Puheenvuoroon kommentoimista varten. Gallupin tulokset ovat kuitenkin kaikkien nähtävissä. Sitten vain osallistumaan - lue ohjeet ennen vastaamista niin homma onnistuu varmasti!

 

***

KYSYMYS:

  • "Pitäisikö verovaroin kustannettu nykyinen puoluetuki lakkauttaa?”

VAIHTOEHDOT:

OHJEET:

  • Ylläolevat linkit vievät sinut haluamaasi vaihtoehtoon (eli blogini kommenttiin 1, 2 tai 3).
  • Paina sitten ”suosittele”, jolloin gallup on osaltasi tehty.
  • Suosittelujen määrä = ko. vaihtoehdon saama kannatus. Gallup tulee siitä kun verrataan noita kolmea.
  • Voit halutessasi myös antaa perustelun mielipiteellesi klikkaamalla "vastaa" ja kirjoittamalla perustelusi kyseiseen kommentiin, jota "kannatit". 

TULOKSET

  • Gallupin tilanne löytyy täällä (päivitän aina välillä)

Kiitos osallistumisestasi!

 

***

23.4.2018

Kalervonkatu, Jyväskylä

Petri Hirvimäki

 

***

Lakkautetaan puoluetuki – puoluetuki on demokratian irvikuva! - kansalaisaloite

Kansalaispalkka nyt! - kansalaisaloite

Nukkuvien puolue - Nukkuvat (ml. kannattajakorttikeräys)

"Hirvimäki Political" -videoblogini Youtubessa

petrihirvimaki.com

TV-haastattelu (presidenttiehdokas)

Unitas kansanliike

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (31 kommenttia)

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki

KYLLÄ - "Pitäisikö verovaroin kustannettu nykyinen puoluetuki lakkauttaa?”

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki

Puoluetuki on demokratian irvikuva! Meille on nykysysteemin toimesta opetettu, että puoluetuki jotenkin kuuluu kehittyneeseen demokratiaan luoden tasa-arvoa eri poliittisten toimijoiden välille, vaikka asia on täsmälleen päinvastoin!!

Kysymys – tuleeko kaikki yhteiskunnallinen kehitys vain eduskuntapuolueiden (jotka puoluetukea saavat) ja niiden sidosryhmien kautta?

Vastaus – ei varmasti tule! Vieläpä niin, että jos nykysysteemissä on valuvikoja, niin kaikkein vähiten niitä näkevät ja haluavat korjata juuri ne, jotka ne ovat valuviat tehneet! Suurimmat yhteiskunnalliset oivallukset tehdään siis enemmänkin eduskuntapuolueiden sidosryhmineen (vallanpitäjien) eli SISÄPIIRIN ULKOPUOLELLA!!

Puoluetukisysteemi urheilutermein ilmaistuna: olisiko esim. jääkiekon lajievoluutiolle ja yleisön kiinnostukselle lajia kohtaan, markkinoinnille jne hyvää se, että sovittaisiin ”yhteiskunnan toimesta”, että kahdeksan vanhaa ”jääkiekon suurmestarijoukkuetta” johtaisi jokaista pelaamaansa ottelua 5-0 jo pelin alkaessa?

***

ps. tarkemmat perusteet löytyvät ”Lakkautetaan puoluetuki – puoluetuki on demokratian irvikuva!” kansalaisaloiteessa, joka on alkanut kansalaisaloite.fi:ssä – tervemenoa sähköisesti allekirjoittamaan!

https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/3136

Käyttäjän PontusJanKristianSderblom kuva
Pontus Söderblom

Kyllä, olisin linkkiä käyttänyt myös, vaan ei puhelimesta toiminut.

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki

Kiitos kommentistasi Pontus! Hyvä kun otit asian esille - huomasin että vaatii sen että määrittelee aukeamaan "uudessa ikkunassa", jotta kännykkäselain toimii oikein. Korjasin. NYT TOIMII - ainakin Androidissa!

Jos vielä olet kuulolla niin suosittele kommenttia 1. "Kyllä" niin olet mukana ;-)

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki

EI - "Pitäisikö verovaroin kustannettu nykyinen puoluetuki lakkauttaa?”

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki

EOS - "Pitäisikö verovaroin kustannettu nykyinen puoluetuki lakkauttaa?”

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki

TULOKSET

"Pitäisikö verovaroin kustannettu nykyinen puoluetuki lakkauttaa?” - ko. vaihtoehdon saama kannatus (tilanne 23.4.2018 klo 23:16):

KYLLÄ 2 (3)
EI 1 (2)
EOS 1 (2)

Suluissa huomioitu niidenkin äänet, jotka vain kommentissaan kertoivat kantansa.

Käyttäjän vekotin kuva
Kyuu Eturautti

Ehkei ihan teilata mutta rajusti muuttaa ja pienentää. Itse kirjoitin 2014 tästä ehdotuksen sittemmin lakkautettuihin Aamulehden blogeihin. Ehdotukseni oli koko mitassaan seuraava:

Rekisteröidylle puolueelle maksetaan puoluetukea yksi euro per vuosi per edellisissä eduskuntavaaleissa puolueen listan ehdokkaalle annettu hyväksytty ääni.

Ei muuta. Ei indeksisidonnaisuutta, ei poikkeuksia, ei epämääräisiä laskukaavoja, ei puolueen iän mukaan vaihtuvia epämääräisiä kriteerejä, ei tulkinnanvaraisuutta.

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki

Kiitos Kyuu - ihan hyvä ehdotus. Sanoisinko että paljon parempi kuin nykyinen systeemi. Kuitenkin tuokin olisi ongelmallinen siksi että 1) suuret puolueet saisivat miljoonia ja 2) ne toimijat, joilla ei ole rekisteröityä puoluetta eivät saa yhtään mitään.

Toisin sanoen osaltaan tuokin ylläpitäisi vanhaa valtaa?

Olen miettinyt systeemiä, jossa ihan kaikki yhteiskunnallista toimintaa harrastavat saisivat puoluetukea ja se voitaisiin toteuttaa - sen nimi on kansalaispalkka ;-)

Siitäkin Nukkuvilla on kansalaisaloite menossa (ei suinkaan puoluetukiprobleeman kautta ensisijaisesti syntynyt.)

https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2884

Käyttäjän vekotin kuva
Kyuu Eturautti

Näin kahden puolueen perustamiseen osallistuneena väitän että puolueen perustamisen kynnys ei ole mahdoton. Se helpottuu kun voi kerätä kannattajakortit sähköisesti. Tietty kynnys on mielestäni perusteltua, onko se sitten puolue vai joku muu on toki keskusteltavissa oleva.

Viime eduskuntavaalien perusteella keskusta saisi 626 218 euroa vuodessa (nyt 7,3 miljoonaa), persut 524 054 (5,6 M) euroa ja kokoomus 540 212 euroa (5,5 M), muut jäivät alle puolen miljoonan. Se on toki paljon rahaa, mutta siitä merkittävä osa käytetään kuitenkin työllistämiseen, "takaisin systeemiin".

Esimerkiksi Piraattipuolue olisi saanut n. 25 000 euroa. Moni pienpuoluekin olisi saanut tuhansia euroja. Se auttaisi järjestämään asialliset puitteet puoluehallitukselle ja puolueen isoille kokouksille. Ounastelen että rahaa menisi esim. matkakuluihin ja tilavuokriin.

Symbolinen etu muutoksesta olisi se, että jokaisella äänellä olisi arvoa. Pienempääkin toimijaa kannattaa äänestää koska siitä tietää tulevan konkreettinen lopputulos.

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki Vastaus kommenttiin #10

Milloin on tulossa sähköiseksi? Olisipa hyvä, mutta en itse ole mitään asiasta kuullut.

Sinänsä PALJON reilumpi puoluetuki mitä esität, suosii kuitenkin silti aina isompaa toimijaa mittakaavaetujen kautta. Ei puhettakaan että 25 000 eurolla puoluetoimistoa pyöritellään, jossa olisi enemmän kuin kuin yksi osa-osa aikainen palkattu. Isolla rahalla voi laittaa vaikka sukanvarteen kuten persut teki "säästäessään" (eli ostaessaan veronmaksajien rahoilla) hulppean puoluetoimiston itselleen.

Jos ei olisi mitään puoluetukia niin uskon, että moraalisesti arveluttavat keinot (välillinen korruptio) tulisi paljon paremmin läpinäkyväksi kuin nyt kun se peittyy "demokraattisiin" puoluetukimijooniin.

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki Vastaus kommenttiin #10

Vielä tuohon Kyuu palaan... puoluetukeahan uudistettiin siten että yli 2% äänisaalis eduskuntavaaleissa saisi aikaan sen että saa puoluetukea.

Se oli pelkkä vitsi! JOs saa 2% äänistä pääsee sillä jo eduskuntaan - eli ei mitään muutosta käytännössä.

Ongelma meillä haastajilla on se että jos ei vaadita koko paskaa alas niin se antaa signaalia että puoluetuki on pohjimmiltaan "hyvä" ja sitä on vaan kehitettävä. Loistava paikka vatuloida maailman tappiin asian kanssa eduskunnassa!!!

Menee vallankumoukset pahasti ohi odotellessa seuraavaa kehittämiskierrosta...?

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki Vastaus kommenttiin #10

Kyuu - mitä näenkään! Olet nykyisin Kokoomus nimisessä puolueessa. Voi voi. Tarkoitan että niin siinä käy. Järjetön lahjaraha vallanpitäjille saa lopulta haastajat ihmisen kyyniseksi ja sitten osan menemään sinne missä leipää on.

En syytä sinua vaan totean että sinunkin asenne puoluetukeen ei voi olla enää sama kuin silloin kun olit vielä kapinallinen.

Onhan se kivaa kun puolue "maksaa" kun veronmaksajalta varastetaan ensin.

Mutta demokratialle se ei ole kivaa ja asioitten kehittämiselle.

Käyttäjän vekotin kuva
Kyuu Eturautti Vastaus kommenttiin #27

En nyt lähde tähän puolueiden väliseen kisaan - joka puolueessa on plussat ja miinukset. Minulle tärkeintä on päästä seuraamaan mitä tapahtuu. Siinä kohtaa Kokoomus ja myös moni muu puolue käyttää puoluetuen lehdistöosuutta aika hyvin. Tietenkin Nykypäivä on puolueellinen lehti, mutta se on silti myös asiallinen ja kattava. Vastaavia kehuja voi antaa muutamille muillekin puoluelehdille.

Toisaalta, maksan 200 euroa vuodessa jäsenyydestä, se on aika kova vuositilaushinta harvoin ilmestyvästä lehdestä. Olen tainnut kyllä saada kupin kahvia pariin otteeseen ilmaiseksi... että mihis hemmettiin ne loput miljoonat sitten menevät?

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki

Rohkeasti osallistumaan! Senhän voi tehdä täysin anonyymisti. Otos tällä hetkellä on vielä turhan pieni. Saataisiin sellainen parikymmentä ääntä niin jotain jo tietää.

ONKO PUOLUETUKI TÄRKEÄ OSA SUOMALAISTA DEMOKRATIAA?

Onko Hirvimäki täysin kuutamolla tässä asiassa, täh..? ;-)

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen

Ei pidä lakkauttaa. Puolueet ovat osa yhteiskuntaa,joiden kautta demokratia toimii. Lakkauttamisen kannattaminen on populismia.

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki

Kiitos Raimo. Suosittele siis tuota kommenttia 2 - EI niin pääset tähän galluppiin ;-)

Käyttäjän TapaniPollari kuva
Tapani Pollari

Puoluetukeja leikattiin muistaakseni vuonna-14 pari miljoonaa.

Joskus jääny mieleen summa 34 miljoonaa.
Nyt tälle vuodelle jaettu vajaa 30 miljoonaa.

Ei nyt kokonaan pidä poistaa sillä puolueilla on pakolliset kulut.
Mutta leikkurille olis varaa kuitenki.

https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/politiikka/art...

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki

Kiitos Tapani - suosittele kommenttia 3 - EOS - jos olet sitä mieltä että osaltaan bueno.

Tosin mitä ne on ne "pakolliset kulut". Oliskohan hieman paisuneet sitä mukaa kun tuo 30-36 MEUR on vuosikymmenten saatossa tilille tullut.

"Vallanylläpitokuluja...?" Mites meillä Nukkuvilal ja muilla toimijoilla - ilmeisesti meillä ei ole sellaisia, eikä nykysysteemissä koskaan sellaisista päästä nauttimaan ;-))

Käyttäjän TapaniPollari kuva
Tapani Pollari

Ymmärrän Petri yskäs.
Perussuomalaisillahan on ollut kauan aikaa puolueohjelmassakin tukien leikkauksista, muistaakseni jopa puolittaminen, joka olis varmaan lähimpänä oikiaa.

En tiedä mikä puolue pystyis eduskunnassa vääntämään asioita jos tuet poistettais kokonaan,, ehkä Kokoomus, RKP ja SDP.
Kokoomuksella ja RKP.lle rahoitus löytyis suuryrityksilta ja SDP.lle AY-liikkeet.

Puoluetuki on vähän kuin Peruskoulu, joka takaa kaikille mahdollisuuden oppia ja toimia tasapuolisesti.

Onhan se harmi ettei eduskunnan ulkopuoliset saa rahoitusta, mutta tiedetään että jos sais,, niin puolueita olis eduskunnan rappusilla satoja :)

Oli muuten vaikea laittaa EOS kohtaan ruksi, kun kuitenki osaan sanua, mutta ei ollut sille vaihtoehtoa :)

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki Vastaus kommenttiin #19

"Puoluetuki on vähän kuin Peruskoulu, joka takaa kaikille mahdollisuuden oppia ja toimia tasapuolisesti."

Niin siis toimia tasapuolisesti - mutta vain ne, joille se myönnetään. Entäs muut? Nythän kaikkein kyvykkäin yhteiskunnallinen kehittäjäaines (oikea kokemus, sisu ja rohkeus) ei koskaan edes pääse sinne peruskouluun!!

JOs puoluetukea katsoo vain 8 eduskuntapuolueen näkökulmasta - fine, hienoa.

Mutta maailma ei ole yhtä kuin eduskuntapuolueet.

Yhteiskunnallisen innovoinnin kannata ei ollenkaan ole!

Yhteiskunnallisen kehittämispotentiaalin vetämistä (eduskunnan päätöksellä) vessanpöntöstä alas - sitä on nykysysteemi mm. puoluetuen osalta.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Tapanin linkissä: - -"Tuki on tarkoitettu poliittisen toiminnan ja viestinnän tukemiseen. Sitä on myönnetty vuodesta 1967 lähtien."

Olisipa hyvä saada tietää, mikä on ollut puoluetukien kehitys -67 vuodesta tähän päivään. Onko markat muuttuneet suoraan euroiksi? Viestintä on ainakin ihan erilaista nyt kuin -60 luvulla... ;-)

Annan ääneni sille, että puoluetukien perusteita tulee tarkastella tarveperusteisena ja niiden maksuperusteet tulee muutenkin päivittää 2020-luvulle. Nykyinen taso on liian korkea.

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki

Helpointa se on kun puoluelain 9 § (30.12.2015/1688) poistetaan kokonaan ;-)

Reilu peli kaikille, eikä olisi mitään ongelmaa missään määrittelyissä. Sen jälkeen olisi kiva päästä näkemään valtapuolueiden venkoilut yrittää saada ihmisten moraalin venymään kun erilaiset välillisen korruption muodot tulevat paljon läpinäkyvimmiksi.

Ensin suora tuki pois - linjassa kaikkien tukiaisten kanssa - ja sitten myös välillinen korruptio alas!

Käyttäjän TapaniPollari kuva
Tapani Pollari

36 miljoonaa oli vuonna 2010 ja 2011.

Ei löytynyt käppyrää joka kertois yhdellä kuvalla eri vuosilta.
Täytyis varmaan mennä vuosi kerrallaan googlaten :)

Käyttäjän TapaniPollari kuva
Tapani Pollari

Näyttäis vuonna 2006 olleen 36.2 miljoonaa.

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki Vastaus kommenttiin #22

Laitoin tuohon kansalaisaloitteeseen 30-36 MEUR siinä se on pyörinyt. Siinä on yhtenä perusteena myös yksi "klassikko", heh!

4) Jokaisen eduskuntapuolueen pitäisi maalaisjärjellä ajatellen olla jäävi puoluetukiasiassa. Eduskuntapuolue voi äänestää uskottavasti ainoastaan puoluetuen lakkauttamisen puolesta. Tarinan mukaan eräs puolue vaati takavuosina ennen jytkyään pitkään tuntuvia leikkauksia puoluetukeen. Leikkausesitys jäi lopulta kuitenkin tekemättä, koska se oli kuulemma hukassa A4-paperin kääntöpuolella...

https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/3136

Käyttäjän TapaniPollari kuva
Tapani Pollari Vastaus kommenttiin #23

Siitä sai kyllä Oinonen huutia.

Käyttäjän TapaniPollari kuva
Tapani Pollari

http://w3.verkkouutiset.fi/arkisto/Arkisto_2000/1....

Löyty vuoden 2000 uutinen, jossa sanotaan olevan 64 miljoonaa MARKKAA.

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki

Ne laittoivat sen 18 MEUR lehdistötuen osaksi puoluetukea ilmeisesti joskus 2010 hujakoilla. Jos 18 MEUR:ia oli tuki 2010 niin aika movasti on noussut n. 10-11 MEUR:sta ENSIN 18 MEURIIN JA NYT SIIS JO 18 + 18 MEUR!!!

Kansanedustajien määrä ei liene noussut?

Aika kädetön on suomalainen media vuonan 2018 kun kehtaa tuollaisen 18 meur (lehdistötuen osuus) osaltaan antaa vaikuttaa siihen, että poliitikkojen kädestä suunnilleen syödään mukahaastamisen merkeissä.

Käyttäjän heikkituhkanen kuva
Heikki Tuhkanen

Vähän jälkijunassa tähän törmäsin, mutta vastaukseni on ehdollinen ehkä. Ehkä tukea pitäisi pienentää ja antaa 5000 nimeä keränneelle uudelle puolueelle ~10€/nimi vaalitukea. Kokonaan poistossa on vaarana pimeä rahoitu, silloin pitäisi yksityisten ja yritysten tuesta tehdä täysin läpinäkyvää, että sidonnaisuudet on selvillä....

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset