Petri Hirvimäki - nukkuvat.fi Nukkuvat - reilun pelin herätyspuolue!

Kaikki blogit puheenaiheesta Asumisen kalleus

Vuokratalojen omistajat valtion kukkarolla!

Jos Suomen pääministeriksi on päässyt itsevaltias, niin mikä tahansa ilmiö tässä maassa mahdollistuu.

Asunnot, joita on rakennettu viimeiset vuodet kiihtyvään tahtiin, ovat valmistuttuaan lähes asuinkelvottomia.

Rakentamisessa käytetyt, halpuutetut alihankkijat, ovat tehneet sutta ja sekundaa. Ulkomaiset rakennustyöläiset ovat suosittuja, sillä hinda on halba, mutta työn tulos kallis.

Virheitä korjataan kuin Sotea, jonka perustuslailliset seikat jäivät taka-alalle, kun valmista piti saada.

Vuokrat ovat huippua, eikä niistä tingitä.

Ratkaisuja asuntopulaan

Nordean pääekonomisti: Asuminen on Suomessa kalleinta euromaissa – jotain on pakko tehdä (Yle 13.10.2018) - Kangasharju osuu ehdotuksessaan oikeaan:

"Ratkaisuksi esitän rakentamiseen liittyvien maksujen kuten rakennusten kiinteistöveron, kaavamaksujen ja tonttivuokrien irrottamista kerrosneliöperusteesta, eli tulevaisuudessa maksut eivät kasvaisi kerrosneliöiden mukana, Kangasharju sanoo."

Kiinteistöbisnekseen lisää rahaa asunnon omistajan kukkarosta?

Kiinteistövälitysketju Remaxin Suomen toimitusjohtaja Pasi Aalto sanoo, että asunnon ostajalla ja myyjällä pitäisi olla omat välittäjät muun maailman tapaan. Näin riitatilanteita syntyisi vähemmän. Ammattilaiset hoitaisivat tiedonvaihdon kohteesta ja pitäisivät huolen, että oma päämies tietäisi varmasti kaiken oleellisen tehdäkseen omalta kannaltaan järkeviä asuntokauppoja.

Tarvitaan kuntakohtaista tiedotusta jätevesijärjestelmien uudistamiseksi

 

Jätevesijärjestelmien uusiminen

Puutteellisesti toimivat kiinteistökohtaiset jätevesijärjestelmät tulee uusia 31.10.2019 mennessä pohjavesialueella ja sadan metrin säteellä lähimmästä vesistöstä. Muualla jätevesijärjestelmät tulee saattaa kuntoon viimeistään samalla, kun kiinteistössä tehdään isompi remontti.

Asumiskustannukset tuhoavat Suomen talouden

Nykyiset asumiskustannukset Suomen suuremmissa kaupungeissa tuhoavat maan talouden. Lisäksi kasvanut vuokra-asuminen ja asuntovelkaisuus lihottavat vain sijoittajia. On myös tutkimatta selvää, että kaikki lisäraha sossutukien, palkankorotusten ja halpojen lainojen kautta nostaa mm asuntojen hintoja. Reaalinen ostovoima ja varallisuus ei näistä kasva vaan niiden kehitys tyrehtyy. Liian monet asumistukirahat menevät rakentajien ja vuokraajien taskuihin.

Työllistymisen suurin este on pääkaupunkiseudun ylihinnoiteltu asuminen!

Nykyinen hallitus, joka on toiminut pian kolme vuotta, on tehnyt paljon pahaa sillä, että ei ole selvitellyt todellisia työllistymisen esteitä.

Hämmästyttävää on myös, että kiireellä hyväksytty aktiivimalli -laki, on kuolinisku niin päätöksen tehneille puolueille kuin myös kurimukseen ajetuille työttömille.

Valmiuksia ei ole TE-keskuksissa sen enempää kuin Kelassakaan,  joka lopulta maksaa verovaroista kohtuuttomia korvauksia työttömyyskorvauksensa menettäville.

Sosialismi on eräs ratkaisu asuntotuotantoon

Miksi asuminen Helsingissä asuminen on kallista, mutta miljoonakaupunki Singaporessa edullista? Vastaus kysymykseen löytyy artikkelista Why 80% of Singaporeans live in government-built flats (The Economist, 06.07.2017)

Onko koti jo liian kallis yösija?

Kodista puhutaan moniäänisesti ja tunteella.

Sanana, koti, sisältää vahvoja tunnelatauksia. Jopa niin vahvoja, että on häpeällistä olla koditon. Kodittomaksi jäänyt saattaa kokea olevansa arvoton, ihmisenä.

Koti ja ihmisyys eivät kuitenkaan ole synonyymejä. Usein kodittomat ovat ihmisyyden mestareita.

Kodittomuuden synonyymi on irtolaisuus, jota sanaa Suomessa ei enää tunnisteta. 

Puhun nyt kuitenkin kodin merkityksestä kasvupaikkana, turvantuojana, pesänä, jossa elämän alkua viritellään.

Miksi VATT kehuu nykyistä asumistukijärjestelmää?

Tutkija: Asumistuen ja vuokrien nousun välinen yhteys on melko pieni (TS 2.9.2017) on mielestäni väärä johtopäätös, joka nojaa tähän tutkimukseen (HS 31.5.2017).

VATT:in tutkimusjohtaja Essi Eerola osoitti tutkimuksessa sen, että asumistuissa olevat porrastukset eivät heijastu yleiseen vuokratasoon, mutta samalla myönnettiin, että "Tulokset eivät kerro esimerkiksi siitä, nostaako asumistukijärjestelmä jo sinänsä yleistä vuokratasoa."

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä