Petri Hirvimäki - nukkuvat.fi Nukkuvat - reilun pelin herätyspuolue!

Kaikki blogit puheenaiheesta Eturauhassyöpä

Feministinen Movember

Marraskuu on perinteisesti omistettu Movember-keräykselle, jolla Syöpäsäätiö on kerännyt varoja eturauhassyöpätutkimukselle. Eturauhassyöpä on miesten yleisin syöpä Suomessa. Siihen sairastuu noin 5000 miestä vuodessa. Vuosittain eturauhassyöpä vie noin 850 miehen hengen. Movemberin keräystuotot ovat kuitenkin viime vuosina laskeneet ja tänä vuonna Suomesta ei löytynyt kumppania vuoden 2017 keräystä varten. Tämän takia Suomessa ei pystytty järjestämään Movember varainhankintakampanjaa. 

Poppamiehet ja julkinen terveydenhoito

Duodecim-lehdessä julkaistiin viime vuonna patologian emeritusprofessori Eero Sakselan kirjoitus "PSA-testi, markkinavetoisen medisiinan kauhukakara" miesten eturauhassyövän seulontaan käytetyn psa-testin tehokkuudesta ja ongelmista.

Eturauhassyöpä

Monen muun miehen tavoin olen usein pohtinut mikseivät ikämiesten psa-testit ole yhtä itsestäänselviä kuin naisten rintasyövän seulonnat. Syrjitäänkö meitä ikämiehiä? Viime tiistaina asia selvisi kertaheitolla panimoravintola Bruuverissa: ei syrjitä. Mainion K.H.P.V.-perinneyhdistyksen marraskuun kokouksessa HUS:in kokenut ylilääkäri, urologi Eero Wuokko, selitti taudin taustat perusteellisesti ja huumorilla. Yleisö, taudin varsinainen kohde- ja riskiryhmä, kuunteli miestä yhtä tarkkaavaisesti kuin rennosti, oluen kera.

Eturauhassyöpä - seulonnat ja niiden hyödyt ja haitat

"Eturauhassyöpä on yleisin miesten syöpätyyppi Suomessa. Uusia tapauksia on noin 5000 vuodessa ja sairastuneiden keski-ikä on noin 70 vuotta. Syöpään kuolee noin 800 miestä vuodessa. Syövän syntymisen ja kehittymisen syy on tuntematon. Vastoin yleistä uskomusta eturauhassyöpä kasvaa pääsääntöisesti hyvin hitaasti niin, että valtaosa syöpää sairastavista miehistä ehtii kuolla muihin sairauksiin ja monilta miehiltä syöpä löytyy vasta  kuolinsyytutkimuksissa ilman, että sillä olisi ollut siihen asti mitään terveydellistä merkitystä."

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä