Petri Hirvimäki - nukkuvat.fi Nukkuvat - reilun pelin herätyspuolue!

Kaikki blogit puheenaiheesta Itseohjautuvuus

Itseohjautuva alakoululainen vai kävelevä kuulovaurio?

Taidettiin elää vuotta 2014, kun sain tarjouslaskentaa varten käsiini erään pohjoiseen Suomeen rakennettavan koulun hankesuunnitelmat. Suunnitelmassa ei ollut erillisiä opetustiloja, vaan isoja avotiloja, joissa kuulemma lasten olisi tarkoitus opiskella toistensa ja opettajan tuella. Asia liittyy luonnollisesti viime päivinä puhuttaneisiin uuden tyyppisiin peruskouluihin.

Itseohjautuva OPETUSMALLI ei ole opsin näkemys

On hyvä, että koulusta keskustellaan, mutta oletteko huomanneet, että tämä keskustelu ei etene mihinkään? Kun kouluvuosi alkaa, media ottaa asiakseen parjata uutta opetussuunnitelmaa ja itseohjautuvaa opetusmallia. Jälkimmäinen herättää aiheesta vihaa, mutta syyllinen ei ole uusi opetussuunnitelma.

Laillisuusperusta ja määräenemmistö - Ehdottomuuksien kehto

Eikö ole vain luontaista myös odottaa, että avuton ihmisenalku vanhempien käsissä, on taipuvainen myös myöhemmin elämässä uskomaan johtajaan, joka tietää paremmin sinun parastasi, ja kuulee jokaisen parkuvan hätähuudon?

Hyvin nopeasti tästä lähtökohdasta tulee yksipuolisen tiedon syöttötuoli, jossa on mahdotonta nähdä maailmaa toisin, kuin syöttäjänsä käsistä. Kuin kissa, joka lamaantuu heti nostettaessa niskasta, niin myös aikuinen mieluummin seuraa johtajaansa, kuin pysähtyisi miettimään laillisuusperustaa hallinnon toimille.

Ammatillisen koulutuksen taso on turvattava

Yksilöllinen opintopolku, opintoja aiempaa enemmän työelämässä, jatkuva haku ja joustavuus. Niistä on ammatillisen koulutuksen uudistus tehty. Uudistusta on lähdetty toteuttamaan asteittain tämän vuoden alusta ja jo nyt on nähty tarvetta useammille korjausliikkeille.

Kunpa tämä olisi vitsi

Opetushallituksen pääjohtaja Olli-Pekka Heinonen kirjoittaa tänään Länsi-Suomessa otsikolla ”Tämä ei ole vitsi”. Samaan aikaan Helsingin sanomat uutisoi ”Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi”.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä