Petri Hirvimäki - nukkuvat.fi Nukkuvat - reilun pelin herätyspuolue!

Kaikki blogit puheenaiheesta Korkeakoulu-uudistus

Lukukausimaksujen puolesta

Uuden hallituksen on pian pohdittava keinoja uudistaa julkisia palveluja, kuten korkeakoulutusta. Lukukausimaksujen suosio asiantuntijapiirien ulkopuolella on jäänyt erittäin vaisuksi, mutta silti olisi toivottavaa, että tuleva hallitus lähtisi rohkeasti uudistamaan koulutuspolitiikka.

Korkeakoulujen pääsykoeuudistus ei edistä tasa-arvoa

Sipilän hallitus on viemässä korkeakoulujen pääsykoeuudistusta eteenpäin opetusministeri Sanni-Grahn-Laasosen voimin. Uudistuksen tarkoituksena on mm. ylioppilastutkinnon korostaminen korkeakoulujen opiskelijavalinnassa ja jokakeväisen pääsykoerumban vähentämisessä. Uudistus ei kuitenkaan edistä toisen asteen opiskelijoiden tasa-arvoista kykyä hakeutua korkeakoulujen opiskelijoiksi.

Julkisen sektorin on alennettava työpaikkojensa koulutusvaatimuksia

Työelämään siirtymisen nopeuttaminen on ollut pinnalla pitkään. Asiantuntija- ja selvitysryhmät ovat monesti julkilausuneet, että Suomessa pitäisi siirtyä ulkomailla yleisesti käytettyyn malliin, jossa työelämään siirrytään jo kandidaattitutkinnon suorittamisen jälkeen.

Ylioppilaskirjoitukset ovat huono tapa mitata kykyä ja tahtoa

Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä (HS 16.08.2017) puuttuu oikeisiin ongelmiin (välivuosiin haaskattu aika, valmennuskurssirahastus), mutta ei parhaalla mahdollisella tavalla.

Ministeriön ehdotuksena on, että korkeakoulujen pääsykokeet korvataan ylioppilaskokeella. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että lukion ensimmäisen vuoden opiskelijan pitää olla riittävän kypsä ymmärtämään, että loppuelämä saattaa riippua siitä miellyttääkö opettajan pärstävärkki vai ei.

Hätiköinnillä suuri hintalappu

Iltalehti uutisoi tänään (18.4.2017) hallituksen tavoitteesta siirtyä uudenlaiseen korkeakoulujen opiskelijavalintaan. Samalla suomalaiset korkeakoulumarkkinat ovat suljettuja kilpailulta ja aivovuotoa ulkomaille pelätään. Myös syrjäytymisen hintalappua kauhistellaan.

Korkeakoulujen rahoitus ja Politiikka 2.0

Sanni Grahn-Laasosen työryhmän ehdotukselle Työllistyminen halutaan korkeakoulujen rahoituskriteeriksi 2019 (Yle 8.7.2016) on helppo antaa kehuja, sillä onhan se omasta kynästäni: Aloituspaikkamäärät kassakoneella kohdalleen (Puheenvuoro, 1.10.2015).

Tulorajat poistettava opinnoistaan maksavilta opiskelijoilta

Opiskelijat ovat kaikista köyhin väestönosa ja heidän tukensa on vastikkeellista. Opiskelija X maksaa tuhansia euroja vuodessa, jotta saa opiskella toivomaansa alaa koska kilpailu koulupaikoista on todella kovaa. Hän saa opintotukea, joka pahimmillaan menee kokonaisuudessaan opintomaksuihin eli hän tarvitsee huomattavasti enemmän tuloja elämiseen kuin keskiverto-opiskelija, joka nauttii ilmaisesta korkeakoulutuksesta.

Pitäisikö ammattikorkeakoulu ja yliopisto yhdistää?

Opetusministeri Krista Kiuru (sd) arvioi reilu viikko sitten, että seuraavissa hallitusneuvotteluissa pohditaan, miten ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen toimintoja voitaisiin yhdistää. Näin siitä huolimatta, että puolueen puheenjohtajien tentissä ainoastaan kristillisdemokraattien puheenjohtaja kannatti duaalimallin purkua ja useampi ammattiliitto on ottanut kantaa duaalimallin säilyttämisen puolesta.  Myöskään minä sekä ammattikorkeakoulussa että yliopistossa opettaneena en kannata duaalimallin purkua. 

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä