Petri Hirvimäki - nukkuvat.fi Nukkuvat - reilun pelin herätyspuolue!

Kaikki blogit puheenaiheesta Vaalilaki

Vaalilain uudistus NYT

Kun vaalit on pidetty ja ihmetelty, on aika palata tosiasioiden pariin. Eduskuntaan pääsyn esteenä on monessa vaalipiirissä kohtuuttoman suuri äänikynnys. Esimerkiksi Uudeltamaalta päästään reilulla 2000 äänellä (noin 3,5% äänikynnys) eduskuntaan ja Lapissa jäädään 7900 (noin 11% äänikynnys) äänellä rannalle. Ainoa mahdollisuus saada tähän erittäin suureen epäkohtaan muutos on muuttaa vaalilakia siten, että kansanedustajien määrä tasataan muulla kuin asukasluvulla.

Maakuntavaalit tulisi siirtää

Maakunta ja sote-uudistuksesta pidettiin tiedotustilaisuus 8.3.2018. Kunta- ja uudistusministeri
Anu Vehviläisen sekä valtioneuvoston mukaan ”Uudistus on välttämätön, kiireellinen ja tärkeä.”

Mikäli yksikin edellisistä väitteistä pitäisi paikkansa, niin tilannetta voitaisiin verrata kansalliseen kriisiin, jolloin voimaan astuisi valmiuslaki. Näin ei kuitenkaan ole, vaan kyseessä on poikkeuksellisen huonosti ja kiireellä valmisteltu uudistus vallan- ja rahan uudelleen järjestelystä.

Nukkuvien puolueen ehdokasasettelu

Aivan kalkkiviivoilla pyydän hieman konsultointiapua puolueen perustamiseen liittyen blogini lukijoilta. 

Ensiksi kuitenkin tärkeä ilmoitusasia. Jos sinua (tai tuttujasi) kiinnostaa osallistuminen kevään 2019 eduskuntavaaleihin "Nukkuvien puolue – Nukkuvat" kautta niin tervemenoa ilmoittautumaan ehdokashakuun Nukkuvien kotisivuille. Olemme sen jälkeen sinuun pian yhteydessä.

Sitten blogini varsinaiseen asiaan.

Vaalilaki suosii Laura Huhtasaarta

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö (kok) paistattelee maan isän kannatusluvuissa. Moni ajattelee, että presidentinvaalit ratkaistaan jo ensimmäisellä kierroksella, mutta itse en usko siihen. Niinistö tullaan haastamaan joka puolelta, ja tyytymättömyys ja eri vaihtoehdot nousevat pintaan. Vaalilakimme saattaa kääntää vaakakupin niin, että Laura Huhtasaari (ps) pääsee hänen kanssaan toiselle kierrokselle.

Vaalilain muutoksesta

Tänään eduskunnassa käsiteltiin vaalilain muutosesitystä.Tehty esitys vaalitoimitukseen osallistuvien henkilöiden esteellisyyden tiukemmasta sääntelystä on kannatettava. Nykyistä sääntelyä ei ole koettu riittäväksi ja siitä on myös eri paikkakunnilla voitu tehdä erilaisia sovellutuksia. Demokraattisessa järjestelmässä vaalitoimitus on lähestulkoon pyhä asia. Siksi sitä koskevan sääntelynkin tulee olla mahdollisimman tarkkarajaista.

Arvottomia ääniä yhä kymmeniä tuhansia

Laskin tammikuun alussa kuinka monta ääntä vuoden 2011 eduskuntavaaleissa heitettiin hukkaan. Tein nyt saman laskelman. Valitettavasti hukattuja, arvottomia ääniä on edelleen kymmeniä tuhansia. Niiden määrä väheni vain marginaalisesti vaalipiiriuudistuksen ansiosta. Kansanvaltaa auttaa vain vaalilain uudistaminen; piirileikki ei sen sijaan poista maamme demokratiavajetta.

Vaalikone ehdottaa jotain ihan nobodya

Ei tuo kyllä tule menemään läpi. Kuka kumma tuo on?  Eikä nämä tule saamaan ketään läpi kuitenkaan!

Tällaisia tuntemuksia on saattanut herätä useammallekin vaalikoneen täyttäjälle. Ja näin tulee varmasti vielä käymään, kunhan vaalikevät pääsee uusien vaalikoneiden kautta täyteen vauhtiin. Ehdokkaita on pilvin pimein, mutta ketä sieltä oikeasti kannattaisi äänestää. Äänesi on toki arvokas, mutta saattaa mennä täysin hukkaan. Miten teet valinnan?

Yli 166 000 ääntä heitettiin hukkaan

Viime eduskuntavaaleissa äänesti yli 2 900 000 suomalaista. Heistä yli 166 000 heitti kuitenkin äänensä hukkaan. Nämä äänet eivät vaikuttaneet suoraan eduskunnan voimasuhteisiin, sillä demokratiamme kompastuu vaalipiirien rajoihin ja piilevään äänikynnykseen.

Voiko PS toimia vaalilain vastaisesti eduskuntavaaliehdokkaiden valinnassa?

Perussuomalaisten jäsenäänestyksen äänestysaika on juuri päättynyt - tätä kirjoitettaessa tulokset eivät ole vielä selvillä, ne selviävät tulevan viikon aikana.  Jäsenäänestyksessä valitaan seuraavien eduskuntavaalien ehdokkaita. Itsekin olen ehdolla Hämeessä.

Jäsenäänestykseen osallistuneiden ehdokkaiden lailliset oikeudet

Tässä vaiheessa – kun tulokset eivät vielä ole selvillä - on hyvä tuoda esille, mitkä ovat jäsenäänestykseen osallistuneiden ehdokkaiden lailliset oikeudet.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä