Petri Hirvimäki - nukkuvat.fi Nukkuvat - reilun pelin herätyspuolue!

Kaikki blogit puheenaiheesta YYA

Tavanomais-Suomen uutisia

Tavanomais-Suomessa on kaikki hyvin, kertovat maan uutiset tänään. Erityisen tavanomaiseksi tilanteen tekevät seuraavat uutisaiheet:

1) Venäjä on rakentanut keskellä Suomenlahtea sijaitsevalle Suursaarelle pysyvän helikopterikentän, joka soveltuu kaikille Venäjän läntisen sotilaspiirin kuljetus- ja taisteluhelikoptereille. Etäisyyttä pääkaupunkiin Helsinkiin ja Kotkaan on turvalliset monta minuuttia.

Rakentaminen on suoritettu käynnissä olevan Venäjän merivoimien rauhan- ja tavanomaisen harjoituksen yhteydessä.

S-sana

Olin äskettäin tilaisuudessa, jossa ruodittiin YYA-Suomea sopimuksen tekemisestä sen irtisanomiseen ja hieman sen jälkeenkin. Puhujat olivat sen ajan keskeisissä asemissa olleita poliitikkoja ja diplomaatteja plus yksi nuori (minuun verrattuna). S-sanaa ei kukaan ääneen lausunut, mutta ilmassa se roikkui. Esprit de l’escalier -hengessä en malta olla kommentoimatta asiaa minäkin.

Sata vuotta selviytymistä

 

Vuosi vaihtuu  muutaman tunnin kuluttua. Suomi siirtyy juhlimaan satavuotista itsenäisyyttään. Itsenäisyyttä, jonka merkitykset ovat kansalaisillemme monitasoisesti arvolatautuneet.

Äitini syntyi helmikuussa 1917. Seuraavan vuoden huhtikuussa hänen isänsä tapettiin punikkina ilman oikeudenkäyntiä. Myös äitini äiti oli teloituslistalla, mutta hänet armahdettiin vuoden ikäisen lapsensa takia.

Itsenäisyyden hinta on ollut raskas.

Georg C. Ehrnrooth , Näkökulmia menneisyyteen nykyajan ilmiöiden ymmärtämiseksi

Viime lauantaina, 5.3.2016, YLE:n Kalle Haatasen ohjelmassa haastateltiin tutkijaa ja filosofian tohtori Riku Keski-Rauskaa.  Aiheena oli varatuomari ja kansanedustaja Gerog C. Ehrnroothin poliittinen toiminta YYA -aikakauden Suomessa.  Muistan itsekin kuinka Ehrnroothia pidettiin sen aikaisessa poliittisessa ilmastossa kummajaisena ja äärioikeistolaisena, jopa fasistina.  Kun Ehrnrootin kantoja peilaa nykyaikaan, tulee väistämättä mieleen, että hän oli kymmeniä vuosia ajastaan edellä sen aikaista poliittista eliittiä. 

Kaappaushyökkäyksen uhkakuvat Kekkosen kaudella

Kaappaushyökkäyksen uhkakuvat Kekkosen kaudella

*

Kenraalimajuri Kaarle Juhani Ruudun muistokirjoituksessa (HS 6.9.2015) kerrottiin 1960-luvun lopun puolustussuunnitelmista mm. tähän tapaan:

Huomioita Suomen solmimista valtiollisista ystävyyssopimuksista 1918-1937

Huomioita Suomen solmimista valtiollisista ystävyyssopimuksista 1918-1937

 

Ystävyyssopimus

Mikä on ystävyyssopimus?

Sivistyssanakirjan mukaan se on:

ystävyyssopimus

  1. (valtioiden välinen) sopimus keskinäisestä ystävyydestä.

 

*

YV-sopimus 1918

Pako Eurostoliitosta

Koiviston Suomi halusi unohtaa suomettuneisuuden ajan ja nousta rähmältään itään, mutta ponkaistuaan pystyyn lensikin samaa matkaa selälleen lännen jalkojen juureen paljastaen paljaan vatsanahkansa vihollisen pistoille. Neuvostoliitto oli vaihtunut Eurostoliitoksi kevään autereisessa onnessa, mutta riivaajat olivat palanneet puhtaaseen kotiin entistäkin voittoisampina ja havahduttuamme siinä selällään nurin päin vastaantulijan jalkoja tarkastellen näyttäydyimme entistä nöyryyttävämmässä valossa.

Puna kasvoilla syveni, mutta mitään ei myönnetty.

Nato-optio - turvallisuuden pahin harhakuva

”Jos sellaiseen tilanteeseen joskus mennään, että hallitus ja presidentti - keitä sitten lienevätkään - päätyisivät sitä esittämään, niin kyllä.” Näin linjasi tasavallan presidentti Sauli Niinistö 31.5.2014 Ylen Ykkösaamussa, kun häneltä kysyttiin tulisiko mahdollinen Nato-jäsenyys ratkaista kansanäänestyksellä. Samassa yhteydessä presidentti peräänkuulutti kattavampaa keskustelua Natosta ja siitä, mitä jäsenyys käytännössä tarkoittaisi.

Kun Ustinov halusi yhteisiä harjoituksia ja Suomi torjui

Harjoitusten isännöinti  torjuttiin  runsas  neljännesvuosisata  sitten  syksyllä  1978.  Suomen johdolla  oli  ratkaistavanaan  ongelma  siitä, että  YYA-kumppani  Neuvostoliiton puolustusministeri  Ustinov  oli  esittänyt   maille  yhteisiä  sotaharjoituksia.  

Aihe   tuli  mieleen  Saaristomerellä  jatkuvien  laivastomanöövereiden  johdosta.  

 

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä