Petri Hirvimäki - nukkuvat.fi Nukkuvat - reilun pelin herätyspuolue!

Kaikki blogit puheenaiheesta Yleishyödyllisyys

Nuorisosäätiö ja PRH:n säätiövalvonnan todellisuus

MOT-ohjelman (15.4.2013 mukaan yli 2600 säätiön asioita valvoi PRH:ssa kaksi virkamiestä. Pelkästään 50 suurimman säätiön yhteenlaskettu varallisuus on 15,7 miljardia, joten pikkusummista ei puhuta. Seurannan järkyttävän surkeasta tasosta Timo Sillgrenin Pro gradu -työ vuodelta 2013 kertoo seuraavaa:

Nuorisosäätiötä voi ja pitää mätkiä

Ara: Nuorisosäätiö rikkonut "merkittävällä tavalla" lakia (Yle 30.6.2017):

"Nuorisosäätiö on rikkonut "merkittävällä" tavalla yleishyödyllisyyttä koskevaa lainsäädäntöä, sanoo säätiön toimintaa valvova Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus Ara."

Bensowin lastenkotisäätiön ollessa ennakkotapauksena:

Vuosi lisää oppivelvollisuutta = vuosi lisää ruotsintunteja?

Jos näin, niin ei oikein.

Opintojen kun on tarkoitus olla hyödyllisiä syrjäytymistä vastaan, ei edistää sitä!

Nyt ihmetellään miksi pojilla menee koulussa yhä huonommin. Ruotsin kielen tuominen kaikille alakoulusta alkaen oli jo yksi askel tähän suuntaan. Ruotsin opetuksen lisääminen vuodella ei varmasti ainakaan helpota poikien taakkaa.

Yleishyödylliset bisnekset verovelvollisiksi

Tässä maassa tehdään miljardien edestä verotonta bisnestä samalla, kun miljardeja leikataan vähäosaisilta ja heikoimmissa asemissa olevilta. Lain hengen vastaisilla käytännöillä on siirretty aktiivisesti liiketoimintaa yleishyödyllisyyden alle verojen välttelemiseksi.  Esimerkiksi otsikoissa vilkkunut VVO ei ole moksiskaan siitä, että he käytännössä varastivat miljoonia asukkailtaan, eli asiakkailtaan. Asiakastyytyväisyydellä ei ole väliä asumisbisneksessä.

Valtakunnassa toimitettava verollepano

Harvoin olen sitä mieltä, että verottaja ottaa Suomessa liian vähän, mutta tämän päivän uutinen Bensowin lastenkotisäätiön juttu käräjäoikeuteen, syyte törkeästä veropetoksesta (Yle 3.8.2016) oli poikkeus siihen sääntöön.

Erityisen mielenkiintoiseksi tapauksesta tekee seuraava huomio:

Yleishyödyllisten yhdistysten kirjanpito avoimeksi

Suomi on täynnä yleishyödyllisiä yhdistyksiä, joista useimmat tekevät arvokasta työtä. Etenkin monenlainen liikunta- ja kulttuuritoiminta kärsisi huomattavasti, mikäli pyörittämässä ei olisi yksityisiä yhdistyksiä. Yleishyödyllisyys tarkoittaa, ettei yhdistyksen tuloista eikä tuloksesta tarvitse maksaa veroja. Kun jalkapallojoukkue myy makkaraa, menevät rahat suoraan yhdistyksen kassaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä